Predstavljena Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza

Predstavljena Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza

Studija o raspodjeli prihoda od indirektnih poreza, koja je danas predstavljena u Kantonu Sarajevo, donosi stručnu analizu stanja, obima i vrijednosti ekonomskih procesa u Kantonu Sarajevo te analizu prikupljanja i raspodjele finansijskih sredstava ostvarenih po osnovu tih poreza.

Studiju je na zahtjev Vlade Kantona Sarajevo izradio Ekonomski institut Sarajevo.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković je na pres-konferenciji kazao da su Ekonomski institut i njegovi eksperti, koji dolaze iz različitih dijelova BiH, odabrani nakon što je raspisan javni tender za izradu te studije u kojoj se jasno vidi pozicija Kantona Sarajevo u odnosu na druge kantone, a u kontekstu izrade novog zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH.

– Želja nam je da ukažemo na nelogičnosti koje su se pojavile u javnom prostoru i neke insinuacije kako Kanton Sarajevo živi na račun drugih kantona što nije tačno, nego je zapravo potpuno obrnuto – kazao je Konaković dodajući da Sarajevski kanton dominatno finansira i ostale kantone, jer na jedinstveni račun trezora po četiri osnova uplaćuje više sredstva nego cijela RS.

Stav Vlade KS-a je da eventualna izmjena i umanjenje pondera, odnosno koeficijanta 2 može imati dalekosežne štete po budžete, kako Kantona Sarajevo, tako i Federacije i države Bosne i Hercegovine, javlja Fena.

Ministar finansija KS-a Jasmin Halebić je kazao da je Federalni parlament obavezao Vladu Federacije BiH i Federalno ministarstvo finansija da se pristupi izradi novog zakona o pripadnosti javnih prihoda.

– U konsultacijama koje su počele od Federalnog ministarstva finansija određen je rok od 90 dana da se one provedu i taj posao se privodi kraju. Vjerovatno će se sada pristupiti praktičnim koracima za izradu tog zakona i mi ovu studiju vidimo kao prilog tim konsultacijama i nadamo se da će njeni nalazi biti uzeti u razmatranje – kazao je Halebić.

Po njegovim riječima, u 2016. je prema Zakonu o  pripadnosti javnih prihoda predviđeno da će se raspodijeliti oko milijardu i 280 miliona KM. Postojeći kriteriji, kako je istakao, više su geografski i demografski i gotovo statički, dok su privreda i ekonomija dinamičke prirode. Stoga smatraju da bi se u novom zakonu trebali ugraditi i ekonomski kriteriji koji donose dinamizam.

– Ti ekonomski kriteriji se, prema našem mišljenju, odnose na uvrštavanje kriterija uplate prihoda od kantona čime bi se postigao objektivniji pristup. Uvrštavanje ekonomskih kriterija bi također bio pozitivan impuls u suzbijanju sive ekonomije – naveo je Halebić.

Ekonomski stručnjaci Sead Kreso i Muamer Halilbašić, koji su učestvovali u izradi studije, smatraju da je postojeći zakon u ovoj oblasti iscrpio svoje kapacitete, te da je nužno tražiti novo rješenje, a u studiji su među ostalim ponuđeni primjeri i iskustva drugih zemalja. A za iskorak nisu dovoljne samo pojedinačne promjene, već korjenite i odlučne reforme.

Kanton Sarajevo će studiju uputiti relevantnim subjektima svih kantona, Federacije i države Bosne i Hercegovine, kao i Svjetskoj banci, Međunarodnom monetarnom fondu, EBRD-u te Delegaciji Evropske komisije.

Previous Vlaisavljević: Nisam vjernik koji nosi hidžab ali smatram da ženama vjernicama nitko i ni pod kojim uvjetima to ne može zabraniti
Next Australija: Edhem Eddie Čustović – Radujem se uspjehu svih mojih zemljaka

You might also like

NAŠI DANI

Šetnja za Srebrenicu u Zenici

Brojni građani Zenice su danas nakon okupljanja na Trgu „Alije Izetbegovića“, s bijelim cvijetom na reverima, učestvovali u tradicionalnoj mirnoj šetnji za Srebrenicu te na ovaj način odali počast ubijenima

NAŠI DANI

Ne propustite večerašnji spektakl! Meč Bosne i Francuske u programu brojnih televizija

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras igra utakmicu kvalifikacija za Mundijal 2022. u Kataru. Suparnik je aktuelni svjetski prvak – Francuska. Meč se igra na sarajevskom stadionu Grbavica, od 20.45

NAŠI DANI

Milanović poslao pismo šefu NATO-a: ‘Nije prekasno da se preveniraju još jedni izbori’

Predsjednik RH Zoran Milanović poslao je pismo glavnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu. Učinio je to nakon što je govorio da će uložiti veto na odluku o pristupanju Finske i Švedske