Predstavljeno idejno rješenje budućeg Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata grada – Kantona Sarajeva ’92. – ’95.

Predstavljeno idejno rješenje budućeg Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata grada – Kantona Sarajeva ’92. – ’95.

Grad Sarajevo će konačno nakon tri decenije dobiti jedinstveno Spomen-obilježje civilnim žrtvama rata grada – Kantona Sarajevo 1992.-1995., u ulici Hamze Humo na Skenderiji.

Istaknuto je danas na zajedničkoj pres konferenciji Grada Sarajeva i Unije civilnih žrtava rata na kojoj su se novinarima obratili gradonačelnica Benjamina Karić i predsjedavajući Gradskog vijeća Jasmin Ademović, predsjednica i generalni sekretar Unije CŽR-a KS Senida Karović i Muzafer Teskeredžić, te autori odabranih idejnih rješenja.

Rad arhitekata Asmira Šabića i Zulejhe Šabić-Zatrić izabran je kao najbolje idejno rješenje budućeg spomenika, koji svoj koncept crpe iz poznatog simbola “Sarajevska ruža”.

U konkurenciji su bili Mladen Burazor, te Jasmin Sirčo i Melika Konjičanin, koji su osvojili drugu i treću nagradu.

“Buduće spomen-obilježje pored memorijalnog, imat će i historijsko-edukativni i duboko emotivan značaj, sa porukom da se ne zaboravi i nikada više ne ponovi. Sada je sigurno! Grad stradalnik koji je izdržao i preživio najdužu opsadu u modernoj historiji, dobit će mjesto pijeteta i sjećanja na sve ubijene i ranjene civile tokom agresije”, istakla je gradonačelnica Karić.

Predsjedavajući GV-a Ademović pozvao je i druge nivoe vlasti da podrže ovaj započeti proces, kazavši da će Gradsko vijeće i Komisija za spomenike GV-a nastaviti dalje aktivnosti na realizaciji ovog važnog projekta za Grad i Kanton Sarajevo, državu BiH i našu historiju.

Karović i Teskeredžić zahvalili su gradonačelnici Karić, predsjedavajućem Ademoviću i gradskim vijećnicima koji su uložili veliku energiju i emociju da dođemo danas do ovog idejnog rješenja.

Grad Sarajevo i Unija civilnih žrtava rata KS zajedno u očuvanju kolektivnog pamćenja, mira i istine.

Previous Izraelska aviokompanija započinje sezonske letove između Sarajeva i Tel Aviva
Next Priština: Održana vojna i policijska parada povodom 25 godina oslobođenja Kosova

You might also like

NAŠI DANI

Cetinje: Mladi odali počast tragično preminulim vršnjacima iz Posušja

U vrijeme kada cijeli svijet slavi ulazak u Novu godinu u našem susjedstvu dogodila se tragedija, piše cetinjskilist. U mjestu Posušje (Bosna i Hercegovina) osam mladih osoba je stradalo tokom proslave

NAŠI DANI

Honduras pozvao ambasadora u Izraelu na konsultacije

-S obzirom na ozbiljnu humanitarnu situaciju koju trpi palestinsko civilno stanovništvo u Pojasu Gaze, Vlada predsjednice Xiomara Castro de Zelaya je odlučila da odmah pozove gospodina Roberta Martineza, ambasadora Republike

NAŠI DANI

Presuda Ratku Mladiću u srijedu: Optužen za genocid, progon, istrebljenje, ubistva…

Sudsko vijeće Haškog tribunala izreći će u srijedu, 22. novembra, prvostepenu presudu ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, generalu Ratku Mladiću po optužnici koja ga tereti za ratne zločine počinjene na