Predstavljeno idejno rješenje za „Ljiljan“ i “Vidikovac” na Visu

Predstavljeno idejno rješenje za „Ljiljan“ i “Vidikovac” na Visu

Arhitekta Enes Sahačić koji je idejni tvorac „Ljiljana“ koji je postavljen u Gradačcu, ovih dana je načelniku općine Kalesija Seadu Džafiću predstavio i idejno rješenje za spomenik na Visu koji će biti izgrađen donatorskim i sredstvima iz budžeta lokalne zajednice.

Pored izgradnje spomenika, planirano je na Visu i izgradnja „Vidikovca“ te sportsko-rekreativnog centra s obzirom na samu poziciju lokacije sa koje se prostire pogled na Sprečansku dolinu, obronke Majevice, kao i na teritorije Zvornika, Osmaka i Živinica.

U Budžetu za 2024.godinu planiranu su sredstva za izgradnju ovog spomenika svim borcima Armije RBiH koji su časno branili temelje nezavisnosti države u kojoj sada živimo. Svi koji smo ovdje bili tokom agresije znamo koliko osoba je ubijeno ili ranjeno sa ove kote sa koje je agresor svakodnevno sijao smrt i strah. Samim tim simbol “Ljiljan” na ovoj koti će za nas značiti mnogo, osjećaj slobode i uspjeha, osjećaj naše pobjede jer imamo državu Bosnu i Hercegovinu, kazao je općinski načelnik Sead Džafić.

On je istakao da će „Ljiljan“ zajedno sa vidikovcem otvoriti mnoge mogućnosti na Visu jer je u budućnosti planirano da se uz spomenik izgrade i drugi sadržaji za djecu, ali i one starije.

Načelnik Džafić nam je dao što bi se reklo odriješene ruke , odnosmno zeleno svjetlo da mi sačinimo idejno rješenje i da odredimo lokaciju gdje bi „Ljiljan“ bio izgrađen na Visu, ali isto tako nam je kazao da će u narednim danima biti okončan i idejni projekat za izgradnju puta prema ovom mjestu čime su stvorene mnoge druge pretpostavke da ovo u budućnosti bude mjesto gdje će s eokupljati građani Kalesije zajedno sa svojim porodicama, kazao je arhitekta Sahačić.

Ljiljan je simbol Bosne i Hercegovine i bio je na zastavi sa kojom je naša država primljena u članstvo UN-a, a bio je i na uniformama Armije RBiH. Planirano je da visina „Ljiljana“ bude 15 metara i da pored ljiljana bude izgrađeno i sedam stilizovanih stećaka koji će predstavljati sedam korpusa Armije RBiH.

Previous Al-Qassam postavio zasjedu oficirima i vojnicima Golani brigade
Next Ismet Gavrankapetanović novi je generalni direktor KCUS-a

You might also like

NAŠI DANI

Penzionisani bosanski general Jovan Divjak: Presudom pravda djelimično potvrđena

  Pravednost je pobijedila, pravičnost nije – kazao je za Avaz.ba penzionisani general Armije R BiH Jovan Divjak, komentirajući presudu Haškog tribunala, u kojoj je Ratko Mladić osuđen na doživotnu

NAŠI DANI

Komšić poručio Brnabić: Granice Bosne i Hercegovine neupitne, prestanite se poigravati

  Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić reagirao je danas na izjavu premijerke Republike Srbije Ane Brnabić koja je, govoreći o ukidanju granice između Albanije i Kosova, kazala da

NAŠI DANI

Šta slijedi ‘dan poslije’ referenduma o Danu RS: Suspenzija tužioca pa privođenje Dodika?

U danu poslije referenduma slijedi pokretanje postupka za suspenziju Gorana Salihovića, nakon čega će biti priveden predsjednik RS Postupak za suspenziju glavnog tužioca Bosne i Hercegovine Gorana Salihovića biće pokrenut