Preko Njemačke i Amerike, pa nazad u Bosnu: Nakon 40 godina Hakija se vratio po zrno duše u svoju Sanu

Preko Njemačke i Amerike, pa nazad u Bosnu: Nakon 40 godina Hakija se vratio po zrno duše u svoju Sanu

Nakon 40 godina rada u inostranstvu, da li nostalgija ili zov domovine, jednog čovjeka je navelo na povratak kući.

Sanjanina Hakiju Eminića put je vodio od Njemačke do Sjedinjenih Američkih Država. Nakon penzije koju je zasluženo stekao u dalekoj zemlji, Hakija se odlučio na povratak, jer mu je nedostajala domovina, rodbina i život svojstven samo bosanskom čovjeku.

Iz rodnog Sanskog Mosta trbuhom za kruhom Hakija Eminić je krenuo davne 1981. godine. Znanje zanatlije izučeno u rodnom gradu mu je koristilo tokom radnog vijeka u toj mjeri da je razvio i vlastiti biznis. Znanje koje je imao o tokarstvu, kako teorijski, tako i praktično, vodilo ga je stazama života od Sane, preko Rijeke u Hrvatskoj, do Njemačke i konačno do SAD-a gdje je živio i radio nekih 27 godina.

A onda je prodao sve i vratio se u svoj Sanski Most. Tokom jedne od ranijih posjeta svojoj zemlji i rodnom gradu, kako nam je kazao, Hakija je donio odluku o povratku. Kao potvrdu svoje odluke, kupio je imanje koje je tek trebalo kultivisati. Zajedno sa bratom Edom posadio je voće, ne radi para i profita, već ugođaja i nekog ugodnog ambijenta. Imanje koje se proteže na površini od  15 dunuma se nalazi u sanskom selu Čaplje.

Posađene sadnice orašastih plodova i voća oživjele su ovaj kraj i ostvarile dio zamisli sanskog povratnika. Kako kaže Hakija, kad dođu prijatelji, naberu sebi svega, a njemu je to posebno i lično zadovoljstvo za dušu. Valjda se zbog toga i vratio, jer mu je nešto takvo mnogo falilo u životu.

Možda bi narodna izreka „Svuda pođi svojoj kući dođi“ mogla najbolje opisati životni put ovog Sanjanina. Odsustvo dugo četiri decenije i daljina nisu uspjeli ugasiti san o povratku u rodni kraj. 

Izvor

Previous Borrell: Glorifikaciji ratnih zločinaca nema mjesta u EU
Next Počela realizacija plana Dodik-Ćović: Direktor OSA-e na saslušanju u MUP-u, Čavka izdao naredbu za hapšenje

You might also like

ŽIVOT

Bosnu zamijenio Hrvatskom, sad na meti hr. navijača: ‘Proklinjem svaki njegov odlazak u tu prokletu reprezentaciju!’

Kuća bračnog para Alilović kamenovana je nakon poraza Hrvatske od Francuske u četvrtfinalu EP u rokometu. Nepoznati počinioci kamenovali su kuću Mirka i Ive Alilović nakon poraza hrvatske rukometne reprezentacije od Francuske, potvrdila je

ŽIVOT

Imam i sveštenik saigrači u Kantonalnoj ligi: Iskreno prijateljstvo, puno poštovanja i ljubavi

Krajem prošlog mjeseca na utakmici osmog kola fudbalske Lige Hercegovačko-neretvanskog kantona između Nogometnog kluba Mostar i Univerzalne škole sporta Fortuna, u timu Fortune u 55. minuti na teren su zajedno

MADE IN BOSNIA-387

Mujo Begić u rodnim Begićima kod Vlasenice namjerava zasaditi 100 hektara italijanskog lješnjaka

Bajkoviti predjeli naselja Begići podno Vlasenice zahvaljujući Muji Begiću prekriveni su italijanskim lješnjacima. Begić 28 godina živi i radi u Milanu (Italija) gdje je angažovan na projektovanju, sređivanju i održavanju