Prekogranični šoping: Slavonci jedva dočekali otvaranje granice s Bosnom

Prekogranični šoping: Slavonci jedva dočekali otvaranje granice s Bosnom

Slavonci već godinama ostavljaju velike iznose u trgovinama u Bosni i Hercegovini, piše glas-slavonije.hr.

Od proteklog vikenda, nakon gotovo dva i po mjeseca koliko je zbog pandemije koronavirusa granica bila zatvorena, hrvatski državljani ponovno su krenuli u prekogranični šoping u Bosnu i Hercegovinu uz predočenje lične iskaznice ili pasoša. Ukinute su mjere samoizolacije i karantin nakon ulaska u našu zemlju.

Stanovnici županjske Posavine jedva su čekali otvaranje granice i odlazak u kupnju. City Center In, Bingo i Yimor, trgovački centri smješteni u blizini graničnog prijelaza Orašje, omiljene su destinacije Županjaca, Vinkovčana, Otočana i stanovnika okolnih sela, o čemu svakodnevno svjedoče brojni parkirani automobili hrvatskih registarskih oznaka.

Preko granice kupuju sve – od špeceraja, lijekova, odjeće, obuće, pa do kućanskih uređaja, bijele tehnike i namještaja, stolarije, pune spremnike goriva svojih automobila i opskrbljuju se duhanom. Prema neslužbenim informacijama, u periodu u kojem su bile zatvorene granice, trgovci u hrvatskim pograničnim područjima bilježili su veći priljev domaćih kupaca koju su se zbog nemogućnosti odlaska u susjedne zemlje okrenuli potrošnji u svojoj zemlji.

“Jedva sam dočekao ići u Orašje zbog duhana. Za pola kilograma platio sam 50 kuna”, priča Anto K. iz Županje. I supružnici Marić iz Vinkovaca prošle su se srijede uputili u Orašje. “Ovo nam je baš nedostajalo. Obavili smo veliki šoping, kćerka nam u subotu slavi rođendan i pripremamo feštu. Kupili smo pivo, sokove, majonezu za francusku salatu, materijal za kolače, svježi sir, vrhnje, grickalice. Račun je bio veći od 100 konvertibilnih maraka, čime ostvarujemo pravo na povrat PDV-a. Još smo svratili i na ćevape u Aromu. Baš su nas srdačno dočekali, ondje smo već stalni gosti i ljudima je drago da se život vraća u normalu”, kažeobitelj Marić. Granicu su, kažu, bez problema prešli s ličnom iskaznicom, bez posebnih mjera i uputa, osim dezinfekcije ruku na ulazu u trgovine i ugostiteljske objekte.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji, prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH od petka, 5. juna, u 24 sata testirano je 437 uzoraka, od kojih su dva bila pozitivna. Novi slučajevi registrirani su u Tuzlanskom kantonu (Živinice). U Federaciji BiH do sada je testirano ukupno 39.437 osoba, bolest je potvrđena kod njih 1107, a 944 pacijenta su izliječena.

Pandemija koronavirusa sredinom marta zatvorila je granice, šoping-centre i prepolovila je potrošnju stranih državljana u Bosni i Hercegovini. Prema podacima koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević, glasnogovornik Uprave za indirektno oporezivanje BiH, stranci su u prvih pet mjeseci ove godine kupili robu u vrijednosti 23.879.505.29 konvertibilnih maraka. Prilikom napuštanja carinskog prostora BiH na graničnim prijelazima podnijeli su 75.426 zahtjeva za povrat PDV-a u iznosu 3.469.671.71 KM. A lani su, usporedbe radi, u prvih pet mjeseci potrošili 49.623.392.07 KM. Podnijeli su 159.480 zahtjeva za povrat 7.210.236.45 KM poreza.

I Slavonci već godinama ostavljaju sve više novca u Bosni i Hercegovini. Ovdje kupuju 17 posto jeftinije, kolika je jedinstvena stopa PDV-a, i ostvaruju velike uštede u kućnom proračunu. Više od trećine ukupnog traženog iznosa povrata PDV-a u prvih pet mjeseci 2020. odnosi se na pet bosanskohercegovačkih graničnih prijelaza koji vode prema Vukovarsko-srijemskoj i Brodsko-posavskoj županiji (Brčko, Orašje, Šamac, Brod i Gradiška). Podaci govore da su Slavonci u šoping-centrima oraške i brodske Posavine ostavili približno devet miliona KM, a u prvih pet mjeseci 2019. dvostruko više, 18,6 KM. Lani su u tom razdoblju podnijeli 58.016 zahtjeva za povrat poreza, a u ovoj godini 27.057.

Povrat poreza strani državljani ostvaruju na robu kupljenu u vrijednosti minimalno 100 KM . Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i originalni popunjeni obrazac za povrat poreza. Pravo na povrat PDV-a ne ostvaruju na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizelsko gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni i bezolovni benzin), alkohol i alkoholna pića te prerađevine od duhana.

Osjetan pad potrošnje u prvih pet mjeseci 2020. godine zabilježen je u oraškoj Posavini. Prema broju zahtjeva i vrijednosti PDV-a na kupljenu robu granični prijelaz Orašje već godinama redovno prednjači na nivou Bosne i Hercegovine. Slavonci su lani u tom periodu tu ostavili čak 6.347.065.34 KM, podnijeli su 20.959 zahtjeva i dobili povrat PDV-a od 922.223,17 KM. Ove godine, zbog okolnosti prouzročenih pandemijom koronavirusa, potrošili su znatno puta manje, samo 2.602.115,33 KM. Podneseno je 8806 zahtjeva za povrat 378.085,13 KM PDV-a. Prema vrijednosti kupljene robe slijede prijelazi Bosanska Gradiška, Brčko, Šamac i Bosanski Brod.

Previous Bermin Meškić, kandidat za Hrvatski sabor: Bošnjake ću učiniti politički vidljivima u RH
Next Priča o suživotu iz sela kod Mrkonjić Grada/Varcar Vakufa (Video)

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Hoše komerc u prošloj godini ostvario prihode veće od 65 miliona KM: Najavljena investicija u fabriku slastica

  Hoše komerc d.o.o. Sarajevo, jedan od najstarijih trgovačkih lanaca u Bosni i Hercegovini, uspješno je poslovao u protekloj 2017. godini sa realiziranim neto prihodom većim od 65 miliona KM.

Ekonomija/Biznis

Povratnik iz Njemačke: Ovdje se može dobro živjeti, moramo raditi i pokrenuti našu zajednicu

Ekrem Fejzić je u ranoj mladosti, sa dvadeset godina otišao na rad u Njemačku. Pola stoljeća kasnije, put ga vraća u grad na Drini. Kaže da je pokretanje posla i

Ekonomija/Biznis

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK pomoglo formiranje novih 70 firmi

Ministar za boračka pitanja u Vladi Zeničko-dobojskog kantona Fahrudin Čolaković potpisao je danas u sjedištu Vlade ugovore o podršci osnivanju 70 novih firmi u sklopu programa samozapošljavanja pripadnika boračke populacije