Prelijepi prizori na Uni: Džamija na riječnom ostrvu

Prelijepi prizori na Uni: Džamija na riječnom ostrvu

Bosanska Otoka, mjesto u Bosanskoj krajini, u jednom se razlikuje od svih drugih u Evropi. Ova čaršija je jedina koja se može pohvaliti time da ima džamiju na adi, riječnom otoku.

Prva džamija, drvena, na ovom mjestu na rijeci Uni sagrađena je 1565. godine. Uprkos čestim poplavama uz rijeku Unu, ova džamija nikada nije poplavila, ali je četiri puta rušena i obnavljana, uključujući i posljednji put početkom agresije na BiH. Početkom rata agresor ju je minirao do temelja, a obnovljena je i zvanično otvorena ovakva kako danas izgleda 29. aprila 2001. godine.

Strop džamije ukrašavaju 153 sijalice a toliko je i stepenica u minaretu što simbolizuje 153 šehida posljednje agresije na Bosansku Otoku.

Okružena zelenilom i rijekom Unom, otočka gradska džamija, u ovo doba godine izgleda najljepše, što možete vidjeti i na fotografijama.

A Una, ona uvijek oduzima dah svojom ljepotom…

– Bila je to Una. Otac se smije, misli da sam se prepao pa me pridržava i govori mi da se ne bojim, da je ćuprija tvrda, a ja se ne bojim: samo lebdim, sav prosjan tom Unom, tim nevidljivim čudom, za koje bih jedino znao reći, ljepota, ljepota, malo mi očiju da gledam, malo mi pluća da dišem – tako je Skender Kulenović pisao o Uni.

 

 

 

(Faktor.ba)

Previous Zlatna medalja za bh. učenike: Izumom oduševili Indonežane (FOTO)
Next Natron-Hayat ostvario pozitivno poslovanje: Uprkos poplavama, radnici ostali na poslu i dobili sve plaće

You might also like

BH RAZGLEDNICA

GRAD ZMAJA OD BOSNE: Gradačac iz zraka (VIDEO)

  Kula Husein-kapetana Gradaščevića ili poznata kao “Kula Zmaja od Bosne” glavno je obilježje malog grada na sjeveru Bosne i Hercegovine. Stari bosanski grad Gradačac smješten je na sjeveroistoku BiH,

BAŠTINA

Foča: Džamija Aladža spremna za otvorenje (VIDEO)

Posljednji radovi na Aladža (Hasan Nazirova) džamiji prije njenog svečanog otvaranja koje je zakazano za sutra (04.05.). Džamija prvobitno izgrađena sredinom 16. vijeka, do temelja je srušena početkom agresije na

BAŠTINA

Promocija rimske ceste stare dvije hiljade godina

Zanimljivu promociju rimske ceste još iz antičkog perioda na lokalitetu Dobra voda na Konjuhu u blizini Kladnja upriličio je sa partnerima Univerzitet u Tuzli. Rimska cesta koja je građena u