Premijer Novalić detaljno govorio o vakcinama

Premijer Novalić detaljno govorio o vakcinama

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić govorio je o problematici nabavke vakcina…

-Nastao je COVAX mehanizam kojem su pristupile gotovo sve zemlje svijeta jer on je obećavao. Stvarno stanje je pokazalo da globalni odnosi stoje malo drugačije. Velike zemlje koje su imale proizvođače prvo su proizvodile za sebe a onda putem COVAX-a drugima prebacivali. Na dijelu je nastala globalna situacija koja govori u kakvom svijetu živimo. Onaj ko je imao vakcine a to je SAD, Engleska, Kina, Indija i Rusija, one su počele određivati pravila. Dok se oni ne vakcinišu uskratili su vakcine i ostatku svijeta. Imamo i druge dvije države, to je i Kina i Rusija. Oni ne vakcinišu svoje stanovništvo, već vakcine koriste kao globalnu, stratešku robu. To će vjerovatno raditi i ostali čim vakcinišu sebe. – objašnjava Novalić.

-Mi smo pristupili tome na kraju januara kada se prva isporuka pomaknula. Imali smo sastanak početkom februara kod gospodina Tegeltije gdje smo pričali da pokušamo i druge mehanizme. Nije tačno da država nije učinila ništa. Možda nije učinila maksimum. Mi smo pokušali i mimo COVAX-a mehanizme, koje ćemo platiti. Međutim, država nije uspjela probiti kanale. Upustili smo se u nabavu vakcine, a pokušali su i kantoni. Time samo sebi smanjujemo šanse. Niko ne želi sebi deset kupaca nego nas želi gledati objedinjene. Sve kanale kojima vakcina može doći u FBIH smo ostavili otvorene – kaže Premijer.

-Treba neko vrijeme da sa kineskom državom ispregovaraš. Mi smo na trećem od šest koraka. Nismo počeli jer smo vjerovali u COVAX. FBiH nije htjela da udara na državu preuzimanjem njenih obaveza. RS nije imao tih obrata. Vjerovatno smo mogli nabaviti još 100-200 hiljada vakcina, u formi u kojoj i druge države nabavljaju. Nikome ne daju odmah milion ili dva, jer ide sukcesivno i ne zna se kojom brzinom može ići vakcinacija u nekoj državi. Pogotovo jer je to u početku neuhodan sistem. I ovo što imamo, ne vakcinišemo. Treba taj sistem uspostaviti – kaže Novalić za Hayat.

-Bosna i Hercegovina je država u pravom smislu. Drugo je pitanje koliko je funkcionalna. Imamo i u Belgiji dva entiteta, pa funkcioniraju, imate i u Švicarskoj entitete, pa funkcioniraju. Samo je pitanje da li mi funkcioniramo ili ne. Bosna i Hercegovina je počela nabavljati vakcine, i nabavljat će ih. Malo nas buni Srbija koja je počela nabavljati vakcine i bila je u tome uspješna i bila je pokusni poligon zajedno sa Izraelom, svjetski pokusni poligon za probne vakcine. – govori premijer Federacije BiH.

-Očigledno će biti prilično dobra dinamika u mjesecu aprilu. Maj bi trebao biti kraj naše agonije. Za to vrijeme nismo zatvorili i preko države. Mi kao Vlada FBiH imamo AD HOC grupu koja je pozvala sve veleprometnike da nabave vakcinu. Onda su oni zaključili da ne mogu jer je to državni posao. Onda je AD HOC grupa rekla da Vlada FBiH kontaktira sa državama. To smo mi i uradili. Sve što se može uraditi radimo, i državni i federalni kanali – objasnio je on.

-Međutim, akreditiv se može otvoriti tek kad se potpiše ugovor. Našom stranom, Zavoda za javno zdravstvo i ruskom stranom. Ruska nije stavila potpis. Puno je događanja. Kod nas su to dosta mediji problematizirali. Prenijelo se i na ruske medije. Bilo je tu svega. U ta tri dana došla je reakcija ruske ambasade za NATO. Mi ne znamo zbog čega su odustali, možemo nagađati. Činjenica je da je nešto što je bilo prohodno se zatvorilo -rekao je Novalić.

-Onog momenta kada se Amerika otvori, kada vakciniše i kad na tržište dođu američki i engleski proizvođači, vrlo brzo će postati komercijalno i moći će kupiti ko hoće.

-Kanton Sarajevo nas doživljava kao instituciju koja je u Sarajevu. Ali ona nije sarajevska, ona je Federalna. Ja kao premijer imam deset kantona i moram obuhvatiti sredinu interesa. Svaki ponedjeljak imam konferenciju sa svim premijerima kantona i ministrima zdravstva. Kada se složimo koje poteze treba vući, ja to i vučem. Ne mogu vući ono što hoće samo Sarajevski ili USK. Mi nismo Federacija samo jednog ili dva kantona. S te strane postoji nervoza u Sarajevu gdje je situacija zaista bila teška ali sad je bolja. Nisam znao za izjavu ministra Vranića koji je kazao da novinari neće biti prioritetne skupine. Mi ne gledamo da harmoniziramo mjere sa Kantonom Sarajevo. Ravnamo mjere sa RS. Vlada RS uvrstila je novinare a mi smo ih izostavili. Oni su krvotok društva koji mora funkcionirati u krizama. Sve ovo što smo uradili preko medija smo saopštili. Mislim da novinari sto posto trebaju biti prioriteti. Ušli ste u COVID centre. Apsolutno to je potrebno. Svakako ćemo staviti novinare u prioritetnu grupu – kazao je premijer.

-Lično ja nikada ne bih otišao nikada, ne zato jer to doživljavam kao politiku, nego jer se ne bojim toga, bit će šta je određeno. Društveni je da je to vakcinisanje bez sumnje neki gest, koji iz nekih razloga moramo pozdraviti. Sad se pitam šta bi bilo da je npr. Belgija proglasila da ima višak vakcina, da li bi Francuzi i Njemci pohrlili u Belgiju? Mislim da ne. Imaju očigledno drugu percepciju. Pitanje koje postavljam sebi je da li je taj rok trajanja prouzročio takvo otvaranje. Jer bolje je da vakcinišemo i susjede nego da propadne. Nisu samo išli Bosanci. Išli su i Hrvati i Crnogorci i Albanci. Slažem se da nama na dušu ide što su druge države imale vakcine a mi ne – objašnjava Novalić priču o vakcinaciji u regionu.

-Možemo reći da postoji odgovornost. Da smo ranije počeli, ranije bi i završili i manje bi ljudi umrlo. Ne postoji niko u društvu ko se vadi ili opravdava mrtve ljude. S te strane to nije pravo pitanje. S druge strane, ne postoji niko ko je mogao nabaviti vakcine a da to nije uradio jer mu odgovara da ima više mrtvih. To je nemoguće. Tako da je u pravnom smislu to ćorsokak. Ali u smislu odgovornosti onih koji su mogli nabaviti vakcine, apsolutno prihvatam, pa čak i svoju – govori premijer o odgovornosti.

– Reagirao je ambasador Srbije koja nam je ovdje otvorila vrata a tamo učestvovala u zatvaranju vrata. Imamo takvu informaciju. To je činjenica da se nešto promjenilo, od potpisa ugovora do realizacije. Šta, teško je reći, ali sudeći po ruskim i našim medijima, pa i o izjavi Dodika, ili je to unaprijed neki lažnjak, ili je stvarno imao saznanja. Ja nisam imao. Ne želim vjerovati u to. Na terenu ja, Tegeltija i Višković dosta toga radimo na terenu, imamo dobru saradnju. Imamo i takve izjave koje stvarno treba protumačiti – kazao je Novalić o smetnjama kod nabavke vakcine iz Rusije te saradnji na domaćem terenu.

Video dostupan OVDJE

Previous Emiraćani žele što prije u Bosnu - Air Arabia nastavlja sarajevske letove u maju
Next Goraždanin Munir Kazagić ove godine utrostručio proizvodnju cvijeća

You might also like

NAŠI DANI

Novi Grad Sarajevo: Obilježena godišnjica deblokade Dobrinje

U organizaciji Udruženja JOB “Unija veterana” Novi Grad Sarajevo, danas je obilježena 29. godišnjica deblokade Dobrinje. Tim povodom delegacije Općine Novi Grad, Općinskog vijeća, boračkih udruženja, porodice poginulih, te predstavnici

NAŠI DANI

Ministar vanjskih poslova Ukrajine: Dodik i dalje laže

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmytro Kuleba objavio je da njegova zemlja i dalje traži vraćanje ikone koju je predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju

NAŠI DANI

Klanjana dženaza i obavljen ukop vlaseničkim žrtvama: Traga se za još 1.000 ubijenih

Šaban, Muhamed, Abdulah, Sadik, Mesib, Sejmo, Ismet… To su samo neke od žrtava koje su danas smiraj našle u mezarju “Rakita” u Vlasenici. Na mezarju “Rakita” u Vlasenici klanjana je