Premijer Novalić najavio veće penzije

Premijer Novalić najavio veće penzije

Fadil Novalić, predsjednik Vlade FBiH na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Mostaru komentarisao je, između ostaloga, prijedlog Zakona o porezu na dohodak i prijedlog Zakona o doprinosima koji bi se trebali razmatrati na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta FBiH krajem mjeseca, prenosi Fena.

Premijer je naglasio kako Zakon o doprinosima ne može ugroziti građane jer se, kako navodi, odnosi na pravne subjekte u FBiH.

Ističe kako bi smanjenje stope doprinosa sa 41,5 na 32,5 posto dovelo do uštede od 9 posto što bi moglo biti dovoljno da se plaće povećaju.

– Imamo topli obrok, prijevoz i druge dodatke koji su sastavni dio plaće, ali to je prouzročilo da imamo obveze na plaću. Kada pogledate bruto iznos, 41,5 posto doprinosa je jako visoka stopa. Druge zemlje nemaju takav sustav. RS je to izmijenila prije 7 godina, Hrvatska prije 15, Srbija prije 10. Na određeni način smo zakasnili i trebamo usuglasiti svoje metode s međunarodnim standardima koji ne poznaju ove agregate – objasnio je Novalić.

Ističe da to ne znači da će se ukinuti topli obrok ili prijevoz, nego samo da će se oporezivati.

– To otvara mogućnost poslodavcima da povećaju plaću. U Zakonu i dalje postoji topli obrok kojeg poslodavci mogu organizovati u svojoj kuhinji ili izvana kao uslugu. To nije oporezivo, ali je o trošku firme. Ono što se isplaćuje na ruke svuda u svijetu je oporezivo, pa i ovdje. Ali sada sa znatno manjim postotkom – kaže premijer.

Smatra kako se radi o vrlo teškim fiskalnim zakonima koji se mijenjaju jednom u 20 godina, navodeći kako je u ljudskoj prirodi da postoji strah od takvih zakona.

Kada je u pitanju prijedlog Zakona o dohotku, kaže da taj zakon slijedi socijalnu logiku rasterećenja uposlenika s manjim prihodima.

– Umjesto sadašnjih 300, granica je 800 maraka. Plaća do 800 maraka nikome nije oporeziva. Nema poreza, nula. Ko ima plaću višu od 800 maraka, umjesto 10 posto plaćat će 13 posto poreza. To znači da će ljudi s boljim plaćama plaćati veći porez, a oni sa srednjim plaćama plaćat će manji porez, dok će oni kojima je plaća ispod 800 maraka biti oslobođeni poreza – dodao je premijer Federacije.

Ustvrdio je i to da će ovi zakoni rasteretiti privredu za početnih 300 do 400 miliona maraka.

Rast penzija za najmanje 11 posto

Novalić je na konferenciji za medije spomenuo i redovno usklađivanje penzija od oko 8,1 posto koje treba uslijediti početkom aprila.

– Procijenili smo da će redovni rast penzija u skladu s rastom BDP-a i rastom cijena biti oko 8,1 posto. Ali, sačekat ćemo 30. mart kada su statistike dužne dati nam službene podatke o rastu cijena i BDP-a – istakao je premijer.

Kaže kako je redovno usklađivanje svakako bilo garantovano penzionerima, stavljajući naglasak na vanredno koje treba uslijediti nakon 15. aprila.

– Mi smo nedavno predložili Parlamentu, a što je i usvojeno, izmjenu Zakona za vanredno usklađivanje koje će uslijediti iza 15. aprila i koje će imati kapacitet od oko 3 do 3,5 posto. Ciljamo na ukupno povećanje od 11,5 posto jer su troškovi hrane porasli za 10,1 posto, a vjerovatno će još ići gore – zaključio je predsjednik Vlade FBiH Fadil Novalić.

Osigurati smještaj za izbjeglice iz Ukrajine

Vlada FBiH zadužila je danas Federalnu agenciju za upravljanje oduzetom imovinom da stavi na raspolaganje 40 kreveta na jednom spratu u hotelu „Walter”, uz eventualno dodatnih još 40 kreveta na još jednom spratu, ako bude potrebno, a kojim upravlja ova agencija, i to za smještaj izbjeglica iz Ukrajine.

Finansijska sredstva potrebna za smještaj izbjeglica bit će obezbijeđena od novčanih sredstava deponovanih na računu za posebne namjene kojima upravlja Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, a koja su pravosnažnim presudama utvrđena kao imovina Federacije BiH.

Vlada je zadužila Federalno ministarstvo finansija da donese instrukciju o načinu postupanja i knjigovodstvenom tretiranju ovih finansijskih sredstava.

Za realizaciju ovog zaključka zaduženi su Federalna agencija za upravljanje oduzetom imovinom, te Federalno ministarstvo finansija, svako u okviru svojih nadležnosti.

Vlada FBiH upućuje zahtjev Vijeću ministara BiH da se građanima Ukrajine, koji se nalaze na teritoriji Federacije BiH i tu namjeravaju ostati, u skladu sa zakonima omogući hitno dobijanje izbjegličkog statusa.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Sud BiH objavio presudu: Dragan Mektić i drugi oslobođeni odgovornosti
Next U Sarajevu počela nova runda pregovora o izmjenama Izbornog zakona

You might also like

OTPOR BOSNE

Obilježavanje godišnjice deblokade Mostara i pogibije komandanta odbrane Midhada Hujdura Hujke

Organizacije proistekle iz Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBIH) u proteklom ratu obilježile su danas 30. juni – 28. godišnjicu od akcije, u kojoj su pripadnici Armije i MUP-a RBIH

NAŠI DANI

Grčki ministar u Sarajevu, podrška NATO putu Bosne i Hercegovine

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović primio ministra vanjskih poslova Grčke Nikosa Dendiasa Razgovarano je o bilateralnim odnosima Bosne i Hercegovine i Grčke, za koje je rečeno da su

NAŠI DANI

Cijena polaganja vozačkih ostaje ista – uvedene izmjene u praktičnoj nastavi

  Do najavljenog poskupljenja polaganja vozačkih ispita za sada neće doći. Odluka o minimalnoj cijeni obuke za vozače, prema kojoj bi kandidat čas vožnje za B kategoriju trebao plaćati 30,50 KM, nije