Premijer Novalić: Ove godine za aerodrom u Bihaću 25 miliona KM

Premijer Novalić: Ove godine za aerodrom u Bihaću 25 miliona KM

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić je na današnjem sastanku s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem potvrdio kako je u ovoj godini za projekt izgradnje aerodroma u ovom gradu Vlada Federacije BiH osigurala 25 miliona KM.

– Za dosadašnju fazu gradnje izdvojeno je oko 10 miliona, te je u ovoj godini osiguran budžet od još 25 miliona maraka. Na današnjem sastanku smo govorili o programu utroška tih sredstava, odnosno potrebnom vremenu za realizaciju naših planiranih poteza u okviru ovogodišnjeg budžeta. Apsolutno smo saglasni da idemo u faznu gradnju, prvenstveno ove godine poletno-sletne staze dužine 1.200 metara, prve faze aerodromske zgrade, osvjetljenja, radarskog praćenja, elevatora za prilaz aviona i ostalih tehničkih stvari – kazao je premijer Novalića.

Dodao je i mogućnost uključivanja eventualno zainteresiranih koncesionara u kompletan projekat.

– Ukupna vrijednost projekta aerodroma u Bihaću je oko 130 miliona KM, a mi ćemo s ovogodišnjim sredstvima već doći do cifre od oko 35 miliona KM koje je osigurala Vlada Federacije BiH. Ne bismo imali ništa protiv uključivanja koncesionara, ne toliko zbog potrebnog novca, koliko zbog iskustva i mogućnosti turističke i poslovne promocije aerodroma i Unsko-sanskog kantona – izjavio je premijer FBiH.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić podsjetio je na važnost ovakvog projekta za cijeli Unsko-sanski kanton, te istakao vjeru u uspješnost konačnog ishoda u skorijem vremenskom periodu.

– Već smo uradili projektnu dokumentaciju, prilazni put, testnu poletno-sletnu stazu i izvršili dobar dio eksproprijacije zemljišta, pa sam zaista optimističan oko realizacije možda i najvećeg projekta ikada za Unsko-sanski kanton. Brzo krećemo s daljim radovima, odnosno svrsishodnim raspolaganjem novcem kojeg je osigurala Federalna vlada. Već je u izradi aeronautička studija, tako da je pred nama mnogo posla ove godine – kazao je Fazlić.

Na današnjem sastanku, kojem je prisustvovao i federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić, razgovarano je i o uslovima za skorašnji početak gradnje putne komunikacije Bihać – Bosanska Krupa preko Srbljanskog platoa.

Previous Prva bosanska kriptovaluta - od garaže do evropske berze
Next Ljekarska komora: Kada napadate ljekara, povrijedite i pacijente

You might also like

Ekonomija/Biznis

Pod Majevicom proizvode jahte i čamce za evropski jet-set!

  Kada sam komšijama u selu objašnjavao da gradim halu za proizvodnju jahti i jedrilica, mnogi su sumnjičavo vrtjeli glavom i pitali me „da me neko nije veslom udario po

Ekonomija/Biznis

Fočak Muamer Ćišija član Forbesovog tehnološkog vijeća; na čelu IT kompanije s 600 zaposlenih u zemlji i svijetu

Muamer Ćišija, Fočak rođenjem, diplomant je Stanforda (univerzitet u Kaliforniji, SAD – jedan od vodećih u svijetu), savjetnik za digitalnu transformaciju i izgradnju proizvoda, odnedavno član Forbesovog tehnološkog vijeća (Forbes

Ekonomija/Biznis

Najbolji poslovni potez u januaru: Spašavanje Agrokomerca

Odluka poznatog sarajevskog biznismena i vlasnika kompanije Ein Natura Nihada Imamovića da kupi velikokladušku prehrambenu industriju Agrokomerc bez premca je najbolji poslovni potez u januaru ove godine po izboru portala