Premijer optimističan nakon susreta s našim privrednicima vani: Zajedno ćemo biti ekonomski lideri regije!

Premijer optimističan nakon susreta s našim privrednicima vani: Zajedno ćemo biti ekonomski lideri regije!

Povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine u Njemačkoj, Luxembourgu i Belgiji, a u organizaciji Centra za dijasporu “Mreža”, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić danas je održao sastanak s privrednicima iz njemačkog okruga Saarland.
 
Premijer Federacije BiH Novalić se i posljednjih dana obraćao na skupovima čiji su domaćini bila udruženja dijaspore. Tokom ovih posjeta posebnu pažnju posvetio je sastancima sa uspješnim privrednicima iz dijaspore na kojim se govorilo o ekonomskim temama sa prezentacijama konkretnih podataka.
 
-Zatekao sam jednu stasalu i uznapredovalu poslovnu zajednicu koja je uzela svoje učešće u veoma zahtjevnim evropskim ekonomijama i koja se veoma uspješno nosi sa svim izazovima. Stali su na noge i postoji želja da se to iskustvo i dio kapitala preusmjeri prema domovini. Ne treba zaboraviti da njihov potencijal nije samo u akumuliranom kapitalu, nego i u stečenim iskustvima i znanjima iz raznih oblasti, a oni ga mogu preusmjeriti prema domovini –  rekao je Novalić.
 
Dodao je da su privrednici iskazali poseban interes za nova zakonska rješenja o doprinosima i o porezu na dohodak, obnovljivim izvorima energije, kao i o nedavno utvrđenom Nacrtu zakona o javno-privatnom partnerstvu FBiH.
 
-Mogu najaviti formiranje nove agencije za servisiranje naših ulagača kako bi se prevazišle administrativne prepreke, investicione teškoće i pratile postinvesticione aktivnosti. Time će biti otklonjena mnoga problematična pitanja koja muče investitore iz dijaspore – najavio je Novalić.
 
Premijer Federacije BiH je kazao da je tokom sastanaka s privrednicima, kao i tokom održanih skupova, primijetio iskrenu i veliku želju naše dijaspore da pomogne svojoj domovini.
 
-Mi smo do sada razvili jedan ozbiljan ekonomski sistem u Federaciji BiH što dokazuju svi relevantni ekonomski pokazatelji. Poručio sam da nama ne treba neka vrsta sadake, jer u BiH postoji neiskorišten ekonomski potencijal. Mi ovdje razmjenjujemo iskustva i ideje, te pristupamo na način da naša saradnja ne bude jednostrana. Mi želimo živu ekonomsku saradnju, a ne jednokratna ulaganja koja će biti neka vrsta vatrograsne mjere i na koncu neće promijeniti postojeću paradigmu – rekao je Novalić.
 
U svom izlaganju premijer je govorio i o svrhi ove posjete dijaspori.
 
-Posjeta našoj dijaspori je s namjerom širenja općeg dobra i opće koristi. Od naše posjete i buđenja tzv. ‘uspavanog diva’, što naša dijaspora jeste, imat će koristi svi, pa i oni koji kritiziraju i oni koji zbog dnevnopolitičkog bakšiša šire loše vijesti o našoj domovini. Koristi će imati oba entiteta, jer prodržavna politika, a mi to jesmo, nikada ne nastupa sebično i svako zagovoranje ulaganja odnosi se na teritoriju cijele Bosne i Hercegovine. Ne možete očekivati da će se u cjelini razviti povoljna ekonomska klima ako neprestano plasirate katastrofične vijesti koje odbijaju poslovne ljude – kazao je Novalić.
 
Premijer Federacije je istakao da primijeti ogroman interes dijaspore da ulaže u ekonomsko jačanje zemlje.
 
-Kada je riječ o našoj dijaspori, postoji emocija, rekao bih domovinsko-patriotski naboj, koji i u trenucima kada se država nalazi u sadašnjoj političkoj klimi, naši privrednici u dijaspori pokazuju ogroman interes da ulažu i na taj način ojačaju ekonomiju naše zemlje. Svjesni smo da se emocije temelje na iskrenoj želji da se pomogne, a mi ćemo osigurati da one budu razvijane u atmosferi potpunog povjerenja i transparentnosti. Ono što je najbitnije jeste da mi otklonimo sve prepreke koje su u našoj nadležnosti. Uz iskren razgovor primjećujemo da su naši privrednici spremni da sve opstrukcije i destruktivne ekonomske politike zajednički otklanjamo. Možda me to i najviše raduje u ovoj posjeti. Osjećaj da nismo sami. Mi smo realni, nismo naivni da u ekonomskim skokovima sanjamo svjetske i evropske rekorde. Međutim, one regionalne, balkanske itekako možemo ostvariti kao zajednica. Privredna snaga koju prepoznajem u dijaspori je snaga koja mi daje za pravo da ovo tvrdim – poručio je Novalić.
 
Na sastanku su sudjelovali i poslanik u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić, delegat u Vijeću naroda RS Samir Baćevac, načelnici općina Jajce i Sanski Most, Edin Hozan i Faris Hasanbegović, te predsjednici Centra za dijasporu „Mreža“ i UO Centra, Adis Tanović i Filip Mursel Begović.

Previous Bosnić: Ovi momci zaslužuju da napunimo dvoranu koliko se može, želimo pobjedu
Next Ponovo rekordni mjesečni izvoz bosanske privrede

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Zaposlili mještane Donjih Agića i okolnih mjesta i osigurali otkup proizvoda

  Agrojapra iz Donjih Agića okuplja 250 zadrugara, a najveći broj su povratnici. Osigurali su otkup poljoprivrednih proizvoda i pokrenuli vlastitu proizvodnju. Poljoprivredna zadruga “Agrojapra” iz Donjih Agića kod Bosanskog Novog/Novog

NAŠI DANI

Svi radnici Austroterma u Bihaću ostaju prijavljeni i na platnom spisku

Požar koji je juče planuo u fabrici zvučne i toplotne izolacije Austroterm u Bihaću saniran je, ali uviđaj još nije počeo. „Teren je još vruć i čekamo da se stvore

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina će dobiti plin koji nije ruski

Danas su isporuke ruskog plina za našu zemlju bile prepolovljene. Problemi Bosne i Hercegovine vezani za ruski plin nisu od jučer, a pozitivna je stvar da naša država gleda i