Premijera “Stupice nevidljivog djeteta” u Goraždu: Alen Muhović je heroj generacije

 aa_picture_20150324_4865349_web

Bosanskohercegovačka premijera dokumentarno-igranog filma “Stupica nevidljivog djeteta”, režisera Šemsudina Gegića, o sudbini Alena Muhića, mladića kojeg je silovana majka ostavila nakon poroda, sinoć je dva puta ispunila veliku salu goraždanskog Centra za kulturu.

 Film je trebao biti prikazan jednom, ali je zbog velikog interesovanja goraždanske publike, održana dvostruka projekcija.

Alen Muhić je dijete silovane majke, rođeno 1993. godine u goraždanskoj ratnoj bolnici i ostavljeno odmah po rođenju. Njegova majka ga je napustila, a da ga nije ni nahranila niti mu dala ime.

Prije deset godina o njegovoj sudbini snimljen je film “Dječak iz ratnog filma”, a goraždanska publika večeras je vidjela nastavak priče – filmsku potragu danas dvadesettrogodišnjeg mladića za svojim roditeljima.

“Ono što me posebno raduje su ova tišina i reakcija ljudi koji su napunili dvoranu, dok publika pred drugo prikazivanje čeka ispred vrata. To je najbolja reakcija koja se može očekivati na ovakvoj premijeri”, kazao je režiser oba filma Šemsudin Gegić nakon bh, premijere u Goraždu.

“Stupica nevidljivog djeteta” predstavlja Alenov pokušaj da se sretne sa ocem i majkom. Nije u tome uspio, a sve ono što je osjećao u trenucima dok njegovo kucanje na vrata kuće Radmila Vukovića u Miljevini ostaje bez odgovora ili dok dobija poruku u kojoj mu poručuje da on nije njegovo dijete i da se ne želi sresti s njim, autentično je prenešeno na filmsko platno.

“U toku filma čak sam razmišljao da definitivno prekinem snimanje, jer bilo je scena koje nisam mogao psihički da podnesem, posebno u Miljevini kada sam saznao da Radmilo neće da mi izađe u susret iako je bio obavezan po zakonu. Hvala Bogu sve je uspješno završeno i definitivno stavljam tačku na svoju prošlost”, kazao je Alen Muhić.

Radmilo Vuković je pred Sudom BiH prvobitno bio osuđen na pet i po godina zatvora zbog zločina silovanja Alenove majke. Tokom procesa vještačenjem je dokazano da je Vuković otac dječaka ostavljenog u goraždanskoj bolnici. U žalbenom postupku Vuković je oslobođen.

“Vidjeli ste da u filmu postoje zaštitne maske što znači da smo se mi sudarili sa nečim što štiti ovu temu i što sprječava dolazak na izvorište onoga gdje smo mi bili pošli. Nažalost, zakoni su takvi, propisi su takvi, ali kad dođete u situaciju da svedocima koji su preživjeli zločine silovanja u ratu morate staviti masku jer su zaštićeni svjedoci onda znate kako je biti Alen Muhić. Pokazali smo šta je sudbina i šta znači kad kopaš da dođeš do svoga identiteta. Na kraju, Alen Muhić i mi zajedno s njim smo iskopali našu Bosnu, onakvu kakva jeste, Bosnu u kojoj se ljubav i mržnja dijele u dlaku i jednostavno tu nema dalje priče. Samo možete pustiti odjavnu špicu i zahvaliti se porodici Muhić koja je usvojila Alena Muhića”, kazao je Šemsudin Gegić.

“Alen je heroj naše generacije, on je heroj svih nas i možemo svi učiti od njega kako biti hrabar čovjek, kako biti dostojanstven, kako biti uporan. Čast mi je što sam mogao biti na platnu s njim”, kazao je Armin Omerović, koji u filmu glumi Alena Muhića.

Film “Stupica nevidljivog djeteta” dio je serijala “Oral BiHistory”, Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

“U izučavanje i dokumentovanje zločina morali smo krenuti sa Drine, iz Goražda”, kaže direktor Instituta Rasim Muratović.

Muratović kaže da su našli jedan dokument sa Vrhovnog savjeta odbrane SRJ, gdje je Milošević rekao da će se Beograd snabdjevati vodom sa Drine, a upravo mjesto gdje su oni sinoć sjedili trebalo je da bude glavni rezervoar.

“Naravno, to se nije desilo, ali Goražde je to platilo sa preko 4.000 života, sa 450 ubijene djece i preko 3.500 dana u opsadi. Nije onda ni čudo što se Goražde zove grad heroj”, kazao je Muratović.

(Anadolu Agency)
Previous Priča o herojstvu: Prije 22 godine Edin Haračić Klej uništio 6 agresorskih tenkova
Next I veš se može patentirati: Ovaj proizvod iz BiH mogao bi postati hit u svijetu

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Obilježena godišnjica smrti Mujage Komadine: Bio je najbolji gradonačelnik Mostara

Ni kiša nije spriječila poštivaoce lika i djela najuspješnijeg mostarskog gradonačelnika, Mustafe-Mujage Komadine, da na 92. godišnjicu od njegove smrti polože cvijeće na njegov mezar koji se nalazi u avliji

KULTURA I UMJETNOST

Novi crveni tepih (bosanski ćilim) za jubilarni, 25. SFF

Za 25. rođendan Sarajevo Film Festival svečano predstavlja novi crveni tepih! U suradnji i pod pokroviteljstvom Grada Sarajeva i gradonačelnika Abdulaha Skake, prepoznatljivi simbol najvećeg filmskog festivala u Jugoistočnoj Evropi,

KULTURA I UMJETNOST

Amira Medunjanin još jednom oduševila Travničane

Prelijepi ambijent tvrđave Stari grad jednostavno je bio idealna destinacija za koncert Amire Medunjanin koja je uz izuzetnu pratnju Boška Jovića i ovaj put apsolutno oduševila veliki broj Travničana. Amiri