Premijerno prikazan film “Tigar sa Žuči”, priča o liku i djelu “zlatnog ljiljana” Safeta Isovića

Premijerno prikazan film “Tigar sa Žuči”, priča o liku i djelu “zlatnog ljiljana” Safeta Isovića

12. 06. je u prepunoj mutimedijslnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo premijerno prikazan dokumentarni film „Tigar sa Žuči“, film, prepun emocija, prkosa, ponosa, ali i tuge, posvećen je istinskom heroju odbrane Sarajeva i Bosne i Hercegovine od agresora, „zlatnom ljiljanu“ rahmetli Safetu Isoviću. Rađen u pridukciji FIVA TV, a premijerno je prikazan na 31. godišnjicu pogbije ovog gazije, zamjenika komandanta 2. viteške motorizivane brigade.

Film na jedan poseban način, uz autentične snimke, donosi priču o životu i djelima ovog velikog borca, heroja i čovjeka, od njegovog rođenja, djetinjstva koje je proveo u Crnoj Gori, ženidbe sa mladom i voljenom Mirsadom i zasnivanja porodice, školovanja na Vojnoj akademiji, njegovog herojstva, požrtvovanosti i organiziranosti tokom agresije na našu zemlju, pa sve do pogibije 12.06.1993. godine na Mijatovića Kosi.

Tigar sa Žuči, Safet Isović poginuo je u 27. godini života. Kakav je to samo čovjek bio, priča njegov saborac, nije puno govorio, ali kad nešto kaže, mi smo znali da je to tako i svi su mu vjerovali. Iz njega je izbijalo znanje, od osnovne pa do akademije uvijek je bio među najboljima. Iz tog naoko krhkog bića izbijala je nevjerovatna snaga i energija. Rahmetli Isović svojim borcima nije zapovijedao iz podruma, on je uvijek bio na prvoj liniji, rame uz rame sa svojim saborcima. A kada njega vide pored sebe, koji to borac ne bi imao snagu i volju da juriša naprijed. On, koji se školovao za pilota, i kojeg su zbog nevjerovatne brzine i snage nazvali Tigrom sa Žuči, poštovao je i uvažavao svakog svog borca i svaki mu je život bio dragocjen. Nije ih puštao da idu u akciju samo da bi se išlo u akciju, pa makar se i ginulo, nego je danima prije planirao do u detalje sve što bi im se moglo dogoditi u toj akciji. Safet je volio Bosnu, ali je više od države volio čovjeka.

Safet je bio neustrašiv, natprosječno inteligentan, odlučan i hrabar čovjek

Safet Isović se isticao kao neustrašiv, natprosječno inteligentan, odlučan i hrabar čovjek, koji je bio autoritet, ali i skroman i pošten. Njegova predanost i hrabrost nisu prolazile nezapaženo, a uvijek je bio u prvom redu, psihološki pripremajući borce i dajući veliki doprinos u planiranju, ali i izvojevanju pobjede nad neprijateljem.

Film o ovom “zlatnom ljiljanu” sadrži više autentičnih filmskih snimaka koji, bolje od svake riječi, svjedoče kakve smo mi hrabre, neustrašive borce imali! Zato ih ne smijemo zaboraviti, trebamo ih poštovati i cijeniti njihovu žrtvu koju su dali za slobodu i državu koju danas imamo.

Upravo ovakvim projektima kao što je snimanje dokumantarnih filmova ostaje svjedočenje o istinskim borcima, herojima, vitezovima za buduće generacije koje dolaze, da znaju i pamte kakve smo mi heroje imali.

Iako kratak, život Safeta Isovića bio je inspirativan i borben

Autorica dokumentarnog filma „Tigar sa Žuči“ Eldina Zolj-Balenović, inače dugogodišnja novinarka Oslobođenja, ističe da je imala ogromnu čast, ali i odgovornost kada je zajedno sa ekipom FIVA TV počela da radi na filmu. Naglasila je da je život rahmetli Safeta bio kratak, ali inspiritavan i borben i da riječi ne mogu dovoljno opisati kakav je to čovjek zapravo bio i koliki doprios je dao da bi mi danas živjeli slobodno.

„Safet Isović je i za nas koji nismo imali priliku da ga poznajemo bio div. Zamišljala sam ga kao nekoga čije grudi junačke su isred agresosrkih cijevi i od njih se odbijaju meci, granate, napadi. Zamišljala sam ga kao nekoga ko bdije nad nama dok mi tonemo u san. Zamišljala sam ga kao nekoga ko u jednom trenutku može biti na više mjesta, kao nekoga ko čvrsto u svojim rukama drži lanac odbrane naše domovine, jer domovina se na Žuči branila. Safet Isović je u našim glavama bio natčovjek, vitez bosanski. Safet Isović je bio to sve i puno više. Safet Isović se ni slikom ni riječima ne može opisati, taman da to činimo svakoga dana, svih 24 sata, 365 dana u godini. Njegov život, kratak, bio je nerealno intenzivan, bogat, šarolik i inspirativan“, rekla je Eldina.

Zbog Safetove pogibije ostala je praznina, ali i ponos na njega i sve ono što je on bio

Na samom kraju filma prisutnima se obratila Safetova supruga Mirsada koja je nakon Safetove smrti ostala veoma mlada sa dva mala “cvjetića”, četverogodišnjim sinom Adijem i trogodišnjom kćerkicom Anjom. Pružajući im neizmjernu majčinsku ljubav, ova divna i dostojanstvena žena bila im je svih proteklih godina i otac i mati, pričajući im sa ljubavlju o njihovom rahmetli ocu, Mirsada je uspjela svoju djecu izvesti na pravi put, a njihov put je put dostojanstva, ponosa i uspjeha. Danas su oni porodični ljudi preponosni na svoga rahmetli oca, ali i majku koja im je posvetila cijeli svoj život i neizmjernu ljubav.

Mirsada se sa emocijama i drhtavim glasom sinoć obratila publici, istakavši da je Safet bio čovjek koji je sve što je radio, radio najbolje, i imao je poštovanje svih svojih saboraca, porodice i prijatelja, ali je isto poštovanje ukazivao svim ljudima oko sebe. Mirsada se zahvalila ekipi koja je radila na filmu i dodala da iako je zbog Safetove pogibije ostala praznina, isto tako ostao je i ponos na njega i sve ono što je on bio.

„Hvala vam što ste došli da zajedno pogledamo priču o Safetu Isoviću, Tigru sa Žuči, „zlatnom ljiljanu“, heroju, našem Saji. Ono što ste vidjeli i čuli u filmu to je on, ja ću bez skromnosti reći da je zaista bio poseban u svemu. Bio je dobar sin, brat, suprug, otac i prijatelj. Imao je planove za budućnost, snove, nade, ali kada je trebao donijeti odluku na koju stranu krenuti, njegov izbor je bio stati u stroj onih koji brane domovinu i to je smatro jedino ispravnim. Kao sve do tada i taj zadatak obavio je časno i pošteno, onako kako to samo veliki znaju. Na kraju, daje svoj život, ono najvrijednije. Tu su prekinuti planovi, snovi i nade koje je imao. Ostale su njegove dvije zlatne jabuke, kako je govorio našem sinu i kćerki. Ostala je praznina, ali je ostao i ponos“, kazala je Mirsada.

Iza Safeta je ostao i veliki i neizbirisivi trag i sjećanje na čovjeka koji se nije bojao, na iskrenog patriotu, heroja, komandanta, „zlatnog ljiljana“, umjetnika i borca.

Previous Bunari na ilirskim gradinama
Next Hurtić na obilježavanju 31. godišnjice zločina nad Bošnjacima: Han Ploča kod Kiseljaka

You might also like

OTPOR BOSNE

Godišnjica pogibije Čedomira Domuza i Smaje Some – heroja odbrane Igmana (Video)

Čedomir Bato  Domuz, jedan od prvih komandanata odbrane Igmana, dobitnik najvećih ratnih odlikovanja: „Zlatnog ljiljana“, nosioc je  i Ordena zlatnog grba sa mačevima , Policijske medalje za hrabrost i drugih

KULTURA I UMJETNOST

Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“

Međunarodna konferencija „Suživot Jevreja i muslimana u Bosni i Hercegovini: 200 godina od Sarajevskog purima“ održat će se 7. novembra 2019. godine će se u Sarajevu u Gazi Husrev-begovoj biblioteci

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

‘I ovi momci, razbucaše ih tamo, brzinski’

Od 4. do 12. septembra 1994. trajala je neprijateljska ofanziva ‘Breza ’94.’ na Bihaćki okrug. Sila nebeska – 5. korpus ARBiH i slavna 505. bužimska brigada, osujetila je agresora kojeg