Preminuo Rizvan Halilović, bio posvećen očuvanju historijskih vrijednosti naše zemlje

Preminuo Rizvan Halilović, bio posvećen očuvanju historijskih vrijednosti naše zemlje

U Sarajevu je 26. augusta, u 67. godini, preminuo Rizvan Halilović, predsjednik Udruženja Bosansko-tursko prijateljstvo “Bosfor”

Halilović je je rođen u Bijelom Polju, a živio je i u Turskoj nakon određenih progona koje doživio zbog političkog angažmana devedesetih godina na Balkanu.

Bilo je posvećen povezivanju ljudi na vrijednostima koje je crpio iz naše tradicije, posebno iz dva posebno značajna dokumenta – Povelje Kulina bana i Ahdname, čije je godišnjice nastanka udruženje koje je vodio redovno obilježavalo javnim tribinama i uz prisustvo eminentnih ličnosti.

“Nadamo se da će bosanske patriotske snage, nove snage koje stasaju u novim pokoljenima imati snage kao i Kulin ban da odbrane i integritet i suverenitet i svu duhovnost Bosne kao države”, rekao je Halilović prilikom jedne od tribina.

“Obilježavanje Dana Ahdname je značajan zbog multikulturalnosti ljudskih prava i sloboda, zbog zajedništva koji je osmanski period uspostavio ne samo u Bosni i Hercegovini, nego na svim prostorima gdje je bila osmanska imperija”, govorio je Halilović.

Rahmetli Rizvan Halilović bio je prijatelj naše stranice.

(MiruhBosne)

Previous Protesti mještana Željeznog Polja zbog sječe šume
Next Tuka sedmi u Parizu, izborio plasman u finale Dijamantske lige

You might also like

NAŠI DANI

Završeni građevinski radovi na dionici biciklističke staze Dom penzionera-Nedžarići, smjer Ilidža-grad (FOTO)

Uveliko teku radovi na izgradnji prve faze biciklističke staze na području opštine Novi Grad, u dužini preko četiri kilometra. Njenom izgradnjom uspostavit će se jednosmjerni biciklistički saobraćaj na obje strane

NAŠI DANI

Od aprila letovi iz Tuzle na 16 destinacija

Tokom januara i februara ove godine prevezen je 20.821 putnik sa Međunarodnog aerodroma Tuzla uz reducirani red letenja, a očekuje se da letovi budu u punom kapacitetu ponovo od aprila.

NAŠI DANI

Počasni doktorat Nedžadu Avdiću, Srebreničaninu koji je preživio strijeljanje

University of Bedfordshire Luton (Engleska) će na specijalnoj prezentaciji 24. aprila 2017. godine, dodijeliti počasni doktorat iz oblasti filozofije gospodinu Nedžadu Avdiću iz Srebrenice za njegov doprinos u oblasti ljudskih