Prevent grupacija otvara prvi proizvodni pogon u Stocu

Prevent grupacija otvara prvi proizvodni pogon u Stocu

 

Vodeći poslodavac u BiH, Prevent grupacija u vlasništvu Nijaza Hastora s početkom naredne godine otvara proizvodni pogon u Stocu što je ujedno i prva tvornica ove grupacije na području Hercegovine.

Pripreme za početak rada tvornice u Stocu već su u završnoj fazi. Proizvodni pogon smješten je u već postojećoj hali u industrijskoj zoni Stoca u kojoj je prije rata bila smještena kartonaža. Mašinska postrojenja su već dopremljena, a već skoro mjesec dana provodi se obuka novouposlenih radnika u goraždanskim pogonima Preventa.

 

Preventov pogon u Stocu biće ovoren za desetak dana. Za početak će proizvoditi HTZ opremu, a nakon toga i autopresvlake.

 

Kako smo doznali pogon će startati sa dvadeset radnika, s ambicijom da se do kraja godine broj zaposlenih višestruko uveća. Naime, Prevent ima ambiciju da u Stocu otvori i pogon za proizvodnju kućanskoj namještaja.

 

Prema ranijem planu pogon u Stocu je već trebao biti otvoren početkom decembra, no rok je prolongiran još mjesec dana zbog problema s opskrbom električne energije. Taj bi problem trebao biti riješen u narednih 5-6 dana nakon čega će sve biti spremno za početak proizvodnje.

 

Stolac je inače općina s malim brojem zaposlenih i velikim brojem nezaposlenih ljudi. Prema trenutnim evidencijama na birou za zapošljavanje nalazi se više od tri hiljade Stočana, dok je broj zaposlenih jedva premašio dvije hiljade. S dolaskom Preventa stanje će se bitnije popraviti.

 

Predsjednik uprave Prevent grupacije Haris Rahman rekao je za “Slobodnu Bosnu” da je za stolački pogon osiguran dugoročni plasman proizvoda, a da će razvoj i rast pogona zavisiti od dinamike novih poslovnih ugovora. Rahman kaže da bi stolački pogon trebao biti neka vrsta regionalnog cijele Grupacije u tom dijelu Hercegovine.

Previous U Sarajevu se tokom novogodišnjih praznika očekuje više od 100.000 gostiju
Next U Kaknju prirodni priraštaj u plusu, zabilježen “bejbi bum”

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

‘Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva’ – Bosna i Hercegovina uzgaja dva puta više ovaca od Austrije

  Eurostat je objavio publikaciju “Statistika poljoprivrede, šumarstva i ribarstva 2017” u kojoj je na 170 stranica predstavljen izbor tematskih podataka. Informacije se odnose kako na Evropsku uniju, njene države

TURIZAM

Kuwait Airways namjerava uspostaviti liniju ka Sarajevu

Kuwait Airways, jedan od najvećih avio-prevoznika iz arapskog svijeta, razmatra uvođenje novih linija od kojih je jedna ka glavnom gradu Bosne i Hercegovine, rekao je direktor kompanije Sami Al-Rushaid, piše

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski ćevapi drugo najpopularnije jelo na svijetu!

  Svjetski poznati portal www.tasteatlas.com objavio je listu 100 najboljih jela u svijetu, a bosanski ćevapi su zauzeli vrlo respektabilnu drugu poziciju. Na prvom mjestu je najpopularnije jelo iz Gruzije, Haćapuri, a