Prevent grupacija otvara prvi proizvodni pogon u Stocu

Prevent grupacija otvara prvi proizvodni pogon u Stocu

 

Vodeći poslodavac u BiH, Prevent grupacija u vlasništvu Nijaza Hastora s početkom naredne godine otvara proizvodni pogon u Stocu što je ujedno i prva tvornica ove grupacije na području Hercegovine.

Pripreme za početak rada tvornice u Stocu već su u završnoj fazi. Proizvodni pogon smješten je u već postojećoj hali u industrijskoj zoni Stoca u kojoj je prije rata bila smještena kartonaža. Mašinska postrojenja su već dopremljena, a već skoro mjesec dana provodi se obuka novouposlenih radnika u goraždanskim pogonima Preventa.

 

Preventov pogon u Stocu biće ovoren za desetak dana. Za početak će proizvoditi HTZ opremu, a nakon toga i autopresvlake.

 

Kako smo doznali pogon će startati sa dvadeset radnika, s ambicijom da se do kraja godine broj zaposlenih višestruko uveća. Naime, Prevent ima ambiciju da u Stocu otvori i pogon za proizvodnju kućanskoj namještaja.

 

Prema ranijem planu pogon u Stocu je već trebao biti otvoren početkom decembra, no rok je prolongiran još mjesec dana zbog problema s opskrbom električne energije. Taj bi problem trebao biti riješen u narednih 5-6 dana nakon čega će sve biti spremno za početak proizvodnje.

 

Stolac je inače općina s malim brojem zaposlenih i velikim brojem nezaposlenih ljudi. Prema trenutnim evidencijama na birou za zapošljavanje nalazi se više od tri hiljade Stočana, dok je broj zaposlenih jedva premašio dvije hiljade. S dolaskom Preventa stanje će se bitnije popraviti.

 

Predsjednik uprave Prevent grupacije Haris Rahman rekao je za “Slobodnu Bosnu” da je za stolački pogon osiguran dugoročni plasman proizvoda, a da će razvoj i rast pogona zavisiti od dinamike novih poslovnih ugovora. Rahman kaže da bi stolački pogon trebao biti neka vrsta regionalnog cijele Grupacije u tom dijelu Hercegovine.

Previous U Sarajevu se tokom novogodišnjih praznika očekuje više od 100.000 gostiju
Next U Kaknju prirodni priraštaj u plusu, zabilježen “bejbi bum”

You might also like

Ekonomija/Biznis

Željeznice FBiH- Prijevoz putnika povećan 34,18 posto, a prihod 66,73 posto

  Željeznice Federacije Bosne i Hercegovine u prvih šest mjeseci ove godine bilježe povećanje prijevoza putnika za 34,18 posto i povećanje prihoda za 66,73 posto u odnosu na isti period

Ekonomija/Biznis

Brčanski BIMAL kupuje još jednu fabriku u Srbiji

BIMAL i Bečejka potpisali memorandum o razumijevanju  Brčanski BIMAL i fabrika stočne hrane Bečejka potpisali su memorandum o razumijevanju u kojem je BIMAL izrazio namjeru za preuzimanje većinskog vlasničkog udjela

Ekonomija/Biznis

Bezglutenska hrana iz Bosne osvaja kupce

Kompanija „Te Ora“, koja stoji iza brenda „Bardo“, primjer je pozitivnih rezultata investicije dijaspore u prehrambenu industriju, s obziromna na to da takva vrsta ulaganja donosi inovacije na domaćem tržištu,