Prezime Bošnjak kod pravoslavaca – Lelić u Srbiji

Manastir Lelić

Prezime Bošnjak, dosta često prisutno na širem području u  sve tri vjere (katoličanstvu, islamu i pravoslavlju) u Bosni i Hercegovini i susjedstvu, uglavnom potiče od  toponima Bosna (država, rijeka, naselje).

Neki srbijanski etnolozi tvrde da se pravoslavno prezime Bošnjak (i Bošnjaković) javlja na širem etničkom prostoru, ima ih sa više slava i nisu ni u kakvom bližem srodstvu.

Tako Bošnjaci u mjestu Lelić (Srbija), potiču iz Osata u Bosni kod Srebrenice.
U periodu između 1789-1791. godine prešli su Drinu i naselili su se u selu Lelić (Valjevo) u zapadnoj Srbiji. Po mjestu porijekla (Bosna) prozvaše ih Bošnjaci, a i selo po njima dobi isto ime.
Prvi doseljenici u njega bili su braća Jovan i Milovan Bošnjaknavodi se na pojedinim internetskim stranicama koje pišu o rodoslovu.

Selo Lelić je rasutog tipa. Kuće ovog sela su na brdu i njegovoj sjevernoj padini, sve su jedna pored druge na udaljenosti od 10 do 30 metara, sa malim vrtom parcela, a zatim sa brda spuštene u dolinu Bošnjačkog potoka i opet tu jedna pored druge i otišle na vrh potoka. Izuzetak su te nove kuće, koje su izgrađene na imanjima, naime to su kuće najnovijih doseljenika. Iako je Lelić ovako kompaktan, ipak se u njemu izdvajaju pojedini džemati: Bošnjaci, Brđani, Matići i Miškovići.

(mb)

Previous Bilino Polje čeka 20. pobjedu reprezentacije Bosne i Hercegovine
Next Ramazan dolazi – Tokom mjeseca posta u glavnom gradu 'Sarajevo Ramazan Festival'

You might also like

HISTORIJA

Putopis iz 19. vijeka – Stanovnici Janjeva na Kosovu: Hrvati-katolici koji govore bosanskim jezikom

Janjevo je mjesto na Kosovu u kojem je prije rata živjelo više hiljada Hrvata, danas ih je par stotina. Mjesto je nekada bilo poznato po zanatlijama i trgovcima. To spominje

SEHARA

Alija Izetbegović – nekoliko kratih poruka

  Prisjetimo se nekih od poruka r. Alije Izetbegovića, prvog predsjednika nezavisne Bosne i Hercegovine… Prvo, ostanite to što ste. Čuvajte i očuvajte svoju vjeru, naciju i tradiciju. Gubitak identiteta

SEHARA

KORIJENI ZEČEVIĆA OD BOSANSKIH PATERENA

Sead Zečević, mašinski tehničar, rođen 1934. godine, sin Zaim-bega i unuk Hilmi-bega, rođenog 1868. godine, preminuo je prošlog mjeseca. Penzionerske dane provodio je u svojoj kući u Visokom, u Franjevačkoj