Priča Lamije Brkić: Nakon pet godina školovanja u Turskoj, vraća se u domovinu

Priča Lamije Brkić: Nakon pet godina školovanja u Turskoj, vraća se u domovinu

USAID projekat „Diaspora Invest“ je, uz podršku preko 150 dijasporskih investicija u posljednje četiri godine u Bosni i Hercegovini, ovog ljeta pokrenuo i program razmjene mladih iz dijaspore.

Jedna od učesnica programa je Lamija Brkić, koja je posljednjih pet godina provela na studiju u Turskoj. Lamija je imala izbor, ostati u Turskoj, otići negdje dalje ili vratiti se u Bosnu i Hercegovinu. Upravo ju je ljetna praksa u Bosni i Hercegovini okrenula u pravcu domovine. 

„Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja, u rodnom mjestu Busovača, svoje akademske puteve nastavljam na jednom od najprestižnijih univerziteta u Turskoj. Tu sam imala priliku da završim svoje petogodišnje obrazovanje osnovnih studija na Ankara Univerzitetu na smjeru biznis administracije. Upoznavanje nove kulture i načina života, te susret sa meni nepoznatim jezikom i obrazovanjem je bio veliki izazov i ispit koji sam uspješno položila. Kroz moj boravak u Turskoj sam pored znanja, stekla nezamjenjiva iskustva i prijatelje iz različitih dijelova svijeta. Smatram da svi mi pojedinačno pričamo i pišemo jedinstvene priče svoje životne knjige. Tako da, je i moja priča jedinstvena i drugačija. U narednom periodu ću nastojati da listove svoje životne knjige pišem u svojoj domovini koristeći dosadašnje stečeno znanje“, prepričava nam Lamija. 

U okviru USAID-ovih aktivnosti DiaWorks Summer Internship Programa, Lamija je dobila praksu u sarajevskoj kompaniji „Storsen“, koja je i sama pokrenuta zahvaljujući dijasporskim investicijama. Benjamin Kadić iz kompanije „Storsen“, domaćina Lamijine prakse, ukazuje na važnost rada sa novim generacijama i privlačenju talenata u Bosnu i Hercegovinu. 

„Kao kompanija koja se bavi IT i BPO recruitmentom svjesni smo važnosti zadržavanja i privlačenja visokoobrazovanih mladih u Bosnu i Hercegovinu. Zbog toga smo se i priključili ovoj inicijativi USAID-a. Već sada vidimo pozitivne rezultate naše saradnje sa Lamijom. Vjerujem da je posebno iskustvo raditi na predstavljanju potencijala lokalnog IT, BPO i recruitment tržišta, pokazujući da mladi ljudi iz Bosne i Hercegovine mogu radit na jednakim ili približno konkurentnim uslovima poput onih u inostranstvu te ostvariti zavidnu karijeru radeći iz svoje domovine za bilo koju kompaniju i lokaciju u svijetu. Naši partneri poput Rimac Automobili, Infobip, Mistral, Symphony, te mnoge drugi, prepoznaju taj potencijal.  Kao ovlašteni suradnik za Recruitment Academy, Storsen je do sada omogućio trening edukacije u BiH i Srbiji za preko 80 učesnika. Također, posljednje ije godine se održavao i tromjesečni program plaćene prakse za mlade koji su zainteresovani za recruitment, putem kojeg je firma Storsen angažovala 5 pripravnika koji su dobili priliku da im praksa preraste u posao. To su neke naše naučene lekcije iz rada sa mladima, a vjerujem da će i ovo uključivanje dijaspore i povratnika sa studija – otvoriti neke nove perspektive i za nas, kao kompaniju, ali i za naše partnere“, dodaje Benjamin Kadić, direktor „Storsena“. 

Lamija rado govori o pozitivnom iskustvu rada u Bosni i Hercegoivni. 

„Sretna sam što je moje prvo iskustvo u domovini počelo u jednom mladom, ali veoma perspektivnom preduzeću. Okružena mladim ljudima i pozitivnim iskustvom na stažiranju svakim danom me podsjeća na odluku da buduće uspjehe nastavim graditi u svojoj domovini. Da bi ostvarili promjene, prvo treba da krenemo pojedinačno svi od sebe“, zaključuje Lamija. 

Previous Tri medalje za bosanke karatiste na EP za kadete, juniore i U-21.
Next Erdogan dolazi u Bosnu, prisustvo sastanku u Predsjedništvu potvrdio i Dodik

You might also like

Ekonomija/Biznis

Mirza Teletović investira deset miliona KM u dvije MHE

Poznati bosanskohercegovački košarkaš i igrač NBA lige Mirza Teletović u Jablanici investira deset miliona KM u izgradnju dvije MHE. Navedenu informaciju potvrdio je za poslovni portal Akta.ba Salem Dedić, načelnik

Ekonomija/Biznis

Kompanija “VS-Trend” iz Bihaća dobila velike poslove u Kataru

Poslovi izvođenja radova na ventilacionim sistemima za objekte podzemne željeznice-metroa u Dohi kao i jednog stadiona za Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru 2022 Amir Avdić savjetnik u Razvojnoj agenciji Unsko-sanskog kantona

Ekonomija/Biznis

Uručene nagrade najznačajnijim stranim investitorima u Bosni i Hercegovini (VIDEO)

  Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA) uručila je nagrade najznačajnijim investitorima u Bosnu i Hercegovinu u 2018. godini, na tradicionalnoj manifestaciji „Izbor najznačajnijeg investitora u BiH”, koja je