Priča o proizvodnji koju je vatra progutala: Bosansko pruće za njemačka dvorišta

Priča o proizvodnji koju je vatra progutala: Bosansko pruće za njemačka dvorišta

Fabrika firme EkoTrstika kod Viteza izgorila je u požaru.

Požar u fabrici ugađen je u petak ujutru, a u gašenju istog učestvovali su i radnici, mještani Ljubića. U požaru su izgorjele i dvije kuće.

– Postavlja se pitanje od čega živjeti, ali naći ćemo neki način. Pokušat ćemo naći rješenje – rekao je radnik Ahmed Patković, prenijeli su mediji.

“Sav izvoz je bio za Njemačku, a gradili smo eko ograde i pločasti namještaj. Bili smo uspješni, imali smo dosta kooperanata, a iza nas je preteška noć i još uvijek smo svi pod šokom. Nema riječi kojima bismo mogli opisati sve ovo. Najviše mi je žao komšije koji je ostao bez krova nad glavom. Sve ćemo pokušati sanirati, s momcima koji su ovdje radili”, rekao je medijima vlasnik Ahmed Patković.

-‘Eko Trstika’ je bila ‘majka’ ovdje mladima, veliki broj porodica je ovdje radio. Ovom čovjeku treba pomoći, nije bio dužan nikome ništa, svi su bili zadovoljni plaćama, nikada nije kasnio i ovakvim ljudima treba pomoći”, izjavio je mještanin Ljubića Kasim Patković.

Neobičan biznis Mehmeda Patkovića iz Viteza: Bosansko pruće za njemačka dvorišta (tekst iz 2015.)

Već četiri godine Mehmed Patković iz mjesta Ljubić kod Viteza izvozi bosanske plotove od lijeske i suncobrane izrađene od trstike u Njemačku.

Patković je desetak mještana iz sela uposlio na poslovima pravljenja plotova i suncobrana, a posao je proširio i u Posavinu, gdje tisuće hektara zemlje leži prekriveno divljim bagremom od kojega također izrađuje plotove, suncobrane i ležaljke za plažu.

“Sve je krenulo slučajno. Napravio sam prve uzorke i fotografije postavio na internet. Nisam ni slutio da će se za samo nekoliko dana pojaviti kupac iz Njemačke i poručiti količinu od koje mi se zavrtjelo u glavi. Trebalo je napuniti šleper plotova od pruća za njemačkog naručioca. Naravno, okupio sam svoje mještane i krenuli smo u posao. Nakon lijeske ponudio sam suncobrane od trstike koja raste u blizini našeg sela na napuštenoj zemlji. Izuzetno kvalitetna trstika koje za sada ima u dovoljnim količinama. Tako je krenulo“, ispričao je Mehmed i pokazao neobičan stroj za uvezivanje trstike koja se nekada koristila za maltanje plafona u kućama.

On je rekao da je ono “što je kod nas korov za Nijemce ekološki prihvatljiva ograda koju su spremni dobro platiti“.

“Oni su jednostavno oduševljeni ovim starim bosanskim proizvodom koji je u narodu poznat kao plot. Ograđuju dvorišta, cvjetnjake, vrtove, bazene za kupanje pa čak i dio auto puta koji prolazi kroz naseljena mjesta“, kazao je Patković.

Preduzetnik iz Viteza ima kooperante širom Srednjobosanskog kantona koji sijeku lijesku za plotove, ali je proširio svoj posao i na Derventu, Orašje, Modriču, Srbac..

“Mnoge njive ostale su zapuštene i pretvorene u korov tzv. divljeg bagrema. Mladice od bagrema idealne su za suncobrane i ležaljke za plažu, a one malo deblje za plotove. Kvalitetnije su od lijeske jer nikada ne mijenjaju boju. Zaposlio sam i tamo ljude da mi pripremaju sirovinu koja je korov. Dakle drugim ljudima čistimo njive besplatno i imamo sirovinu od koje pravimo proizvode za izvoz“, ispričao je reporteru Anadolu Agency Mehmed Patković prije šest godina.

Previous Dolaskom današnjih 500.000 doza vakcina veći bosanski entitet ima više kupljenih nego doniranih doza
Next Skokovi sa vodopada u Jajcu 14. augusta, učestvuje više od 30 skakača

You might also like

NAŠI DANI

Klub SDA traži zabranu izgradnje malih hidroelektrana u FBiH

Klub zastupnika Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH predlaže usvajanje zaključka o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. U obrazloženju prijedloga

NAŠI DANI

Komšić: Razgovori u Neumu doprinose Dodikovim napadima na državnu imovinu, VSTV i druge institucije

Član Predsjedništva BiH i predsjednik SNSD-a Milorad Dodik je u potpunosti normalizirao i učinio javno prihvatljivim rušenje ustavnog poretka, kazao je to predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić komentarišući najavu Dodika

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Godišnjica strijeljanja šest Srebreničana: Zločin neće biti zaboravljen

  Članovi porodica žrtava genocida okupili su se danas u Trnovu, nedaleko od Sarajeva, na mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srpske paravojne jedinice “Škorpioni” prije 23 godine na najbrutalniji