Priča o uspjehu: Firma iz Gračanice proizvela prvi bosanski računar!

Priča o uspjehu: Firma iz Gračanice proizvela prvi bosanski računar!

U vremenu kada se najviše piše o opstrukcijama u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, masovnom odlasku mladih i školovanih kadrova iz naše zemlje, negativnom vanjskotrgovinskom bilansu i svim ostalim problemima sa kojima se naša privreda suočava, ne smijemo zaboraviti još glasnije pisati i govoriti o primjerima uspješnih mladih ljudi, preduzeća i stručnjaka, koji svakodnevno pokazuju da u Bosni rade izuzetno talentovani ljudi.

Jedan ovakav primjer je firma TRING d.o.o. iz Gračanice, čiji tim se može pohvaliti činjenicom da su razvili i proizveli prvi bosanskohercegovački računar, simboličnog naziva Craidd SOM.

Craidd SOM je prvi bosanskohercegovački računar, koji su razvili i proizveli mladi stručnjaci u TRING d.o.o. Gračanica. Craidd SOM je najmanji SOM (System on Module) na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom. Dimenzije od 65 x 30 x 7 mm ga čine najmanjim na svijetu, na ovom procesoru.

Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Takođe se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.

Prva primjena u Bosni i Hercegovini ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uređaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova. Integrisanost sistema pojednostavljuje i smanjuje troškove održavanje sistema, sprječava upotrebu u neposlovne svrhe i, što je najvažnije, cjenovno je prilagođen uslovima na tržištu.

(MiruhBosne)

Previous Memorijalni marš: U Gračanici se sjećaju presudne bitke za odbranu grada
Next Tuzlanski gljivari bilježe rast proizvodnje: S domaćeg tržišta potisnuli uvoznu gljivu (VIDEO)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenici iz Bosne i Hercegovine osvajaju medalje iz informatike širom svijeta

Trojica talentovanih i vrijednih učenika Druge gimnazije Sarajevo zasigurno brojnim medaljama koje osvajaju širom svijeta na takmičenjima iz informatike i matematike mogu biti najbolji uzor i inspiracija mladim osobama da

Ekonomija/Biznis

Hotići proizvedu 10-15 tona paradajza, oko 5 tona paprike; 10 hiljada presadnica

Porodica Hotić se već 14 godina bavi plasteničkom proizvodnjom, imaju 18 plastenika od po 100 metara kvadratnih. Osim svježeg povrća proizvode i rasad, a sa plasmanom nemaju problema. Na području

Ekonomija/Biznis

Bosanska kompanija osnovala kompaniju u Americi

U cilju ekspanzije svog međunarodnog poslovanja bosanskohercegovačka kompanija BS Telecom Solutions Sarajevo osnovala je kompaniju u Sjedinjenim Američkim Državama. Kako je saopćeno iz ove kompanije radi se o zajedničkoj investiciji u