Priča o uspjehu: Firma iz Gračanice proizvela prvi bosanski računar!

Priča o uspjehu: Firma iz Gračanice proizvela prvi bosanski računar!

U vremenu kada se najviše piše o opstrukcijama u ekonomskom razvoju Bosne i Hercegovine, masovnom odlasku mladih i školovanih kadrova iz naše zemlje, negativnom vanjskotrgovinskom bilansu i svim ostalim problemima sa kojima se naša privreda suočava, ne smijemo zaboraviti još glasnije pisati i govoriti o primjerima uspješnih mladih ljudi, preduzeća i stručnjaka, koji svakodnevno pokazuju da u Bosni rade izuzetno talentovani ljudi.

Jedan ovakav primjer je firma TRING d.o.o. iz Gračanice, čiji tim se može pohvaliti činjenicom da su razvili i proizveli prvi bosanskohercegovački računar, simboličnog naziva Craidd SOM.

Craidd SOM je prvi bosanskohercegovački računar, koji su razvili i proizveli mladi stručnjaci u TRING d.o.o. Gračanica. Craidd SOM je najmanji SOM (System on Module) na svijetu, baziran na ARM Cortex A7 DualCore arhitekturi, sa predinstaliranim Linux ili Android operativnim sistemom. Dimenzije od 65 x 30 x 7 mm ga čine najmanjim na svijetu, na ovom procesoru.

Uobičajena promjena mu je u embedded sistemima, te se koristi kao optimalno rješenje za automatizaciju, praćenje i kontrolu opreme, kao i za mnoge druge primjene u industriji. Takođe se može koristiti u aplikacijama za kontrolu procesa, te kao odlična alternativa mikrokontrolerima.

Prva primjena u Bosni i Hercegovini ostvarena je u vidu integracije u fiskalni uređaj FP2, koji predstavlja rješenje koje zamjenjuje kombinaciju računara i fiskalnog printera, a sve u cilju optimizacije prodajnog mjesta i smanjenja troškova. Integrisanost sistema pojednostavljuje i smanjuje troškove održavanje sistema, sprječava upotrebu u neposlovne svrhe i, što je najvažnije, cjenovno je prilagođen uslovima na tržištu.

(MiruhBosne)

Previous Memorijalni marš: U Gračanici se sjećaju presudne bitke za odbranu grada
Next Tuzlanski gljivari bilježe rast proizvodnje: S domaćeg tržišta potisnuli uvoznu gljivu (VIDEO)

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Dajana Papaz, od studenta generacije do pripravnika na fakultetu: Trud se uvijek isplati

Dajana Papaz (24) iz Istočnog Sarajeva studentica je master studija Arhitektonsko-građevinsko-geodetskog fakulteta u Banjaluci, smjer arhitektura i urbanizam, a nakon što je osnovni studij završila sa prosjekom ocjena od 9,56

Ekonomija/Biznis

Bosnaplod 85% svojih proizvoda izvozi u EU, prilika za rast i na halal tržištu

Global halal industrija je prilika za domaće kompanije, a rastom potražnje za halal proizvodima, posebno kao imputima mlječne, pekarske i kandiditorske industrije, Bosnaplod vidi svoj rast i na halal tržištu

Ekonomija/Biznis

Pogledajte kako proizvodi gigant bosanske namjenske industrije, koji zapošljava skoro 1200 radnika

  Igman d.d. Konjic fabrika je sa višedecenijskom tradicijom. Zapošljava skoro 1200 radnika. Ovaj gigant naše namjenske industrije izvozi na pet kontinenata, u preko 50 zemalja svijeta. Tvornica municije Igman