Prije 832 godine napisana Povelja bosanskog vladara Kulina bana

Prije 832 godine napisana Povelja bosanskog vladara Kulina bana

Na današnji dan prije 832 godine napisana je Povelja Kulina bana, najstariji dosad pronađeni očuvani bosanski državni dokument, ali i jedan od najstarijih kod svih južnoslavenskih naroda i država.

Povelja ne samo da je jedan od najznačajnijih i prvih zvaničnih dokumenata među zemljama ovog dijela Evrope i svijeta o trgovinskoj saradnji, o slobodi kretanja ljudi, ideja, roba, već se njen značaj ogleda i u tome što se tiče boravka u zemlji Bosni i sigurnosti koju garantuje Kulin ban.

Povelja Kulina bana napisana je 1189. godine i najstarija je bosanska isprava, pisana bosanskim književnim jezikom, ćiriličnim pismom bosančicom i latiničnim pismom na latinskom jeziku. To je dvojezični dokument, što znači da je namijenjen i onima koji ne razumiju bosanski jezik. Povelja je ne samo do sada najstariji pronađeni očuvani bosanski državni dokument, već i Povelja bosanskoga bana i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država. Potvrđuje državnost Bosne i Hercegovine u 12. stoljeću i prvi je bosanskohercegovački dokument upućen stranom vladaru.

Njen značaj ogleda se u dva područja: historiji bosanske državnosti i historiji bosanskog jezika. S prvog aspekta može se reći da je Kulinova povelja “rodni list” bosanske državnosti. Iz njenog sadržaja jasno se može uočiti činjenica da je Bosna već u 12. stoljeću imala uređenu državu i instituciju suverenog vladara, mada o tome postoje dokazi i iz 10. stoljeća.

Povelja Kulina bana očuvana je u tri primjerka u Dubrovniku. Dva primjerka se tamo nalaze i danas, a treći primjerak, ukraden u 19. stoljeću, danas se nalazi u posjedu Ruske akademije nauka i umjetnosti u Sankt Peterburgu u Rusiji. Mnogi smatraju da je to original među poznatim primjercima. Bosna i Hercegovina je uputila zahtjev za njeno vraćanje, ali ga je Rusija odbila jer smatra da Povelja Kulina bana, kao drugi dokument Slavena po starosti, jednako pripada i njihovoj historiji, podsjeća AA.

Počeo peti Internacionalni “Art Festival Grad 2021”

Foto: Fena

Pod motom “Vitezovi umjetnosti” u Sarajevu je počeo peti Internacionalni “Art Festival Grad 2021”. Promenadom Vitezova kraljevskog grada Jajca, kroz glavni grad Bosne i Hercegovine, održana je ceremonija otvaranja koja će tradicionalno biti u znaku obilježavanja godišnjice Povelje bosanskog bana Kulina iz 1189. godine.

U Tuzli obilježena 832. godišnjica Povelje Kulina bana

Foto: Fena

Tribina pod nazivom “832 godine Povelje Kulina bana” održana je sinoć u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci “Derviš Sušić” u Tuzli u povodu 832 godišnjice od potpisivanja Povelje Kulina bana, jedne od najznačajnijih dokumenata i dokaza postojanja bosanske države u srednjem vijeku i njene diplomatske aktivnosti.

“Zlatnik Kulina bana” Foruma građana Zenice za zeničkog olimpijca Mesuda Pezera

Foto: Fena

Bosanskohercegovački rekorder u bacanju kugle, olimpijac Mesud Pezer, ovogodišnji je dobitnik „Zlatnika Kulina bana“, kojeg mu je Forum građana Zenice, povodom 832. godišnjice objave Povelje Kulina bana, dodijelio u Parku „Kulin ban“ na Bilinom polju u Zenici.

Koncert na Bobovcu

Za danas (16:30) najavljen je koncert bosanskog pijaniste Bartolomeja Stankovića, povodom godišnjice banove čuvene Povelje, na kraljevskom Bobovcu.

Posebni gosti koncerta 𝕽𝖊𝖘𝖔𝖓𝖆𝖓𝖈𝖊 na srednjovjekovnom kraljevskom gradu Bobovcu su istaknuti bh. dramski umjetnik, glumac, direktor JU Kulturno-sportski centar Kakanj gospodin Mirza Mušija, kustosica Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine, arheologinja Adisa Lepic i vitezovi kraljevskog grada Jajca – Jajački Vitezovi.

-Danas je održan i 18. MeđunarodnI sprint triatlon Kup „Kulin Ban Boračko jezero 2021“

Dan Grada Visoko također je 29. august i vezan je za datum kada je 1189. godine napisana Povelja bosanskog Kulina bana, najstariji očuvani bosanski državni dokument. 

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Rhiannan Iffland i Gary Hunt su pobjednici Red Bull Cliff Divinga u Mostaru (Foto)
Next Reakcije na jučerašnje izjave gradonačelnice Sarajeva o oprostu: Duguje izvinjenje žrtvama!

You might also like

NAŠI DANI

Kompleks Panonskih jezera Tuzla vrši prijem 88 sezonskih radnika

U sklopu priprema za predstojeću sezonu, shodno unutrašnjoj organzaciji rada u ljetnom periodu, JKP ”Pannonica” doo Tuzla će izvršiti prijem sezonskih radnika na određeno vrijeme u trajanju 4 mjeseca. Poziv

NAŠI DANI

Iftar u nekadašnjem kraljevskom dvoru bosanske dinastije Kotromanić (Video)

Tokom ramazana i u našoj se zemlji svakodnevno organiziraju javni iftari. Tako je ramazanska večera upriličena i u naselju Soko kod Gračanice, u nekadašnjem kraljevskom dvoru bosanske dinastije Kotromanić. Dvor

HISTORIJA

Diplomatski odnosi između Italije i naše zemlje uspostavljeni 1863. godine

Dana 20. juna 1863. otvoren je prvi konzulat Italije u Bosni i Hercegovini na čijem čelu se nalazio konzul Cesare Durando. U to vrijeme Bosna i Hercegovina je još uvijek