Prijedorčanin proglašen inžinjerom godine u kompaniji Boeing

Prijedorčanin proglašen inžinjerom godine u kompaniji Boeing

Bezbroj je priča o uspješnim Bosancima i Hercegovcima koji su, nakon pakla rata i izbjeglištva, ostvarili zavidne karijere. Najnovija priča dolazi nam iz Seattlea, u saveznoj američkoj državi Washington.

Vedad Mahmulyin proglašen je komercijalnim avionskim inžinjerom godine kompanije Boeing za 2014. godinu, jer je pronašao rješenje za avion Boeing 787-10 u kojem se koristi isti horizontalni i vertikalni stabilizator koji se koristi kod Boeinga 787-9.

Ova vijest saopćena je u redovnom biltenu koji izdaje kompanije Boeing, a nagrada za najboljeg inžinjera godine dodjeljuje se u tri kategorije. Da bi se shvatila važnost priznanja, treba napomenuti da je Boeing najveći proizvođač aviona na svijetu, a da trenutni broj zaposlenih iznosi oko 170.000.Vedad Mahmulyin i njegova porodica preživjeli su dramu nakon što je u BiH počeo rat. Mahmuljini su inače rodom iz Kozarca kod Prijedora. Njegova porodica ga po izbijanju sukoba šalje iz Prijedora u Zagreb kod rodbine gdje se već ranije nalazila njegova mlađa sestra, a roditelji mu ostaju u Prijedoru, gdje prolaze pakao koncentracionih logora u kojima je ubijena njegova majka. Njegov otac je preživio i kasnije prebjegao u Hrvatsku.

Vedad iz Hrvatske odlazi u Tursku gdje je diplomirao na koledžu Ozel Fatih u Izmiru. Konačno, 1994. dolazi u SAD u državu Washington. Godine 2000. diplomirao je na Univerzitetu George Washington, a specijalizirao se za oblast avionskog inžinjeringa. Njegova sestra pridružila mu se u SAD-u 2005. godine.

Kompanija “Ford” je ponudila posao Mahmulyinu u Detroitu, ali on je želio ostati u Seattlu i raditi za Boeing. Mahmulyin je počeo raditi za Boeing u septembru 2000. godine kao inžinjer aerodinamike, stabilnosti i kontrole.

Vedad je oženjen Aidom, a imaju i jednu kćerku.

(Klix.ba)
Previous Sarajevska općina Novi Grad dostojanstveno obilježila 15. April, Dan ARBiH
Next Kako se krojila jezička sudbina Bošnjaka: Srpsko-hrvatski lingvocid u bečkim rukavicama

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Bosanska pamet: Almir Badnjević – jedan od najistaknutijih naučnika na svijetu

  Kada se spomene biomedicinski inženjering u Bosni i Hercegovini, ime Almira Badnjevića iz Bosanske Krupe, prvog i jedinog doktora biomedicinskog inženjeringa u Bosni i Hercegovini, je neizostavno, a prestižni

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Zlatna medalja za bh. patent pulsnog detonacionog mlaznog motora “Vujin”

Na 23. Međunarodnom sajmu inovacija i novih tehnologija “Arhimed”, održanom od  24. – 27. marta  2020. godine Zoran Vujinović nagrađen je zlatnom medaljom za patent pulsnog detonacionog mlaznog motora VUJIN i posebnim priznanjen

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Drugi Sarajevo Innovation Summit okupio značajna imena iz svijeta inovacija

Prvi regionalni događaj o inovacijama, baziran na Triple – Helix modelu – regionalnog samita inovacija pod nazivom Sarajevo Innovation Summit, danas je po drugi put otvorio svoja vrata. Sarajevo Innovation