Prijedorčanin proglašen inžinjerom godine u kompaniji Boeing

Prijedorčanin proglašen inžinjerom godine u kompaniji Boeing

Bezbroj je priča o uspješnim Bosancima i Hercegovcima koji su, nakon pakla rata i izbjeglištva, ostvarili zavidne karijere. Najnovija priča dolazi nam iz Seattlea, u saveznoj američkoj državi Washington.

Vedad Mahmulyin proglašen je komercijalnim avionskim inžinjerom godine kompanije Boeing za 2014. godinu, jer je pronašao rješenje za avion Boeing 787-10 u kojem se koristi isti horizontalni i vertikalni stabilizator koji se koristi kod Boeinga 787-9.

Ova vijest saopćena je u redovnom biltenu koji izdaje kompanije Boeing, a nagrada za najboljeg inžinjera godine dodjeljuje se u tri kategorije. Da bi se shvatila važnost priznanja, treba napomenuti da je Boeing najveći proizvođač aviona na svijetu, a da trenutni broj zaposlenih iznosi oko 170.000.Vedad Mahmulyin i njegova porodica preživjeli su dramu nakon što je u BiH počeo rat. Mahmuljini su inače rodom iz Kozarca kod Prijedora. Njegova porodica ga po izbijanju sukoba šalje iz Prijedora u Zagreb kod rodbine gdje se već ranije nalazila njegova mlađa sestra, a roditelji mu ostaju u Prijedoru, gdje prolaze pakao koncentracionih logora u kojima je ubijena njegova majka. Njegov otac je preživio i kasnije prebjegao u Hrvatsku.

Vedad iz Hrvatske odlazi u Tursku gdje je diplomirao na koledžu Ozel Fatih u Izmiru. Konačno, 1994. dolazi u SAD u državu Washington. Godine 2000. diplomirao je na Univerzitetu George Washington, a specijalizirao se za oblast avionskog inžinjeringa. Njegova sestra pridružila mu se u SAD-u 2005. godine.

Kompanija “Ford” je ponudila posao Mahmulyinu u Detroitu, ali on je želio ostati u Seattlu i raditi za Boeing. Mahmulyin je počeo raditi za Boeing u septembru 2000. godine kao inžinjer aerodinamike, stabilnosti i kontrole.

Vedad je oženjen Aidom, a imaju i jednu kćerku.

(Klix.ba)
Previous Sarajevska općina Novi Grad dostojanstveno obilježila 15. April, Dan ARBiH
Next Kako se krojila jezička sudbina Bošnjaka: Srpsko-hrvatski lingvocid u bečkim rukavicama

You might also like

NAŠI LJUDI

Nije zaboravio korijene: Ibrahimović u novoj reklami priča na bosanskom jeziku

  Zlatan Ibrahimović je u novoj reklami za švedsku kladionicu Bethard govorio na bosanskom jeziku. Naime, kladionica Bethard je napravila spot za švedsko tržište, a Ibrahimović je zahtijevao dodatnu verziju

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Učenice ‘Richmond Park College’ Bihać na internacionalnom takmičenju u Londonu zabilježile vanserijski uspjeh

IGO takmičenje (International Greenwich Olympiad) prvi put održalo se ove godine u Londonu u North London Grammar School UK i okupilo 29 zemalja sa 5 kontinenata… Takmičilo se 90 projekata

NAŠI LJUDI

Bošnjak iz Sandžaka biznismen godine u Rusiji!

O uspjehu ovog poslovnog čovjeka govori i činjenica da je firma čiji je vlasnik samo u Sočiju izgradila na stotine solitera, poslovnih, stambenih i reprezentativnih objekata. Sandžaklija Numan Nuca Bajramović