Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima (Video)

Pripadnici MUP-a Srbije na tajnom zadatku u Potočarima (Video)

Bivši pripadnici Odjeljenja za opservaciju i dokumentovanje (OOD) MUP-a Srbije Milan Dumanović i Mladen Trbović podnijeli su krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.

Kao neposredan povod naveli su nelegalni boravak pripadnika tog odjeljenja na komemoraciji žrtvama srebreničkog genocida 2015. godine u Potočarima.

Dumanović i Trbović podnijeli su prijavu protiv Dejana Milenkovića, načelnika Službe za specijalne istražne metode, Gorana Nešića, načelnika OOD-a, Tomislava Radovanovića, zamjenika načelnika OOD-a i Dijane Hrkalović, sekretarke Uprave kriminalističke policije.

U ekskluzivnoj izjavi za Al Jazeeru Durmanović kaže kako je usmeno naređenje da se krene u Potočare dobio rano ujutro na dan komemoracije.

U Srebrenicu je, prema njegovim riječima, krenuo sa još 18 kolega. Zadatak je bio da tajno snimaju komemorativni skup.

“Imali smo legitimacije, ‘Srebrenica 2015.’ je pisalo na njima. To su legitimacije koje su imali pripadnici obezbeđenja samog skupa, a kamere smo držali u ruci, nismo skrivali. Nama je zamenik načelnika Tomica Radovanović u nekom trenutku doneo te legitimacije. Od koga ih je uzeo i ko je njemu to dao, ja to stvarno ne znam”, kaže za Al Jazeeru Milan Durmanović.

On i načelnik odjeljenja Goran Nešić vide se na snimcima komemoracije u Potočarima koji su dostupni na internetu.

Prema zakonima Bosne i Hercegovine i bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske, pripadnici snaga bezbjednosti strane države ne mogu ni pod kakvim uslovima provoditi zadatke na teritoriji BiH bez odobrenja te države.

MUP Srbije bez odgovora

Na zahtjev za izjavu ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića o okolnostima pod kojima su pripadnici MUP-a bili na teritoriji BiH, kao i komentar na krivičnu prijavu koju su podnijeli Trbović i Durmanović, do danas nismo dobili odgovor.

U Ministarstvu bezbjednosti BiH za ovaj slučaj saznali su iz medija.

Ministar Dragan Mektić kaže da pripadnici stranih bezbjednosnih agencija ne mogu biti na bilo kakvom zadatku na teritoriji te države bez znanja i odobrenja nadležnih domaćih službi.

“Osim prijavljenog obezbjeđenja, nismo imali nikakve druge najave, niti smo u tom momentu imali bilo kakvih saznanja da neko boravi mimo tog obezbjeđenja”, rekao je Mektić za Al Jazeeru.

Za komentar na saznanja Al Jazeere, pitali smo srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladena Ivanića.

“Ja nisam o tome informisan i stvari koje ne znam, ne želim da komentarišem, dok se ne upoznam, dok ne vidim šta je od toga tačno, šta nije tačno.. Znate, bezbjednosne organizacije su vam vrlo čudne. Oni kad počnu sami sa sobom da se bave, onda tu svašta zna da izroni. Neka one to najprije razriješe i mislim da je to prevashodno obaveza bezbjednosnih institucija da to riješe, a ako je to tog ranga i političke težine, onda možemo naravno i mi.. Bolje da se političari u bezbjednosne poslove ne uključuju previše.”

https://www.youtube.com/watch?v=9P2vTSUIcvU

Previous Jesen '95. - Najava slobode Donjeg Vakufa i kraja 'Srbobrana' (VIDEO)
Next Sarajevo: Građani odali počast poginulim studenticama. Premijer nezadovoljan radom policije na terenu

You might also like

NAŠI DANI

Vukanović Stevandiću spominjao crveni kombi i maltretiranje Bošnjaka Kotor Varoši ’92.

Izlaganje ministrice finansija BH entiteta Republike srpske Zore Vidović o stanju duga tog bh. entiteta u entitetskoj naišlo je na burnu reakciju glavnog opozicionara Nebojše Vukanovića. “Ispada da smo Švicarska,

NAŠI DANI

Vučić o ukidanju entiteta Rs: Taj koji bi to da radi ne želi dobro miru i stabilnosti na Balkanu

Predsjednik Sbije Aleksandar Vučić izjavio je danas na otvaranju nove COVID bolnice u Kruševcu da poštuje integritet Bosne i Hercegovine, ali da ne može da pristane na ideje o ukidanju

SANDŽAK

Bošnjaci Sandžaka obilježavaju Dan nacionalne zastave (Video)

Novi Pazar – Bošnjačko nacionalno vijeće je danas započelo program obilježavanja 11. maja – Dana bošnjačke nacionalne zastave i to održavanjem predstave za djecu „Avanture Nasrudin-hodže“ u novopazarskom Kulturnom centru. Članovi