Pripadnicima “Srbske časti” će biti zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu

Pripadnicima “Srbske časti” će biti zabranjen ulazak u Bosnu i Hercegovinu

 

Pripadnici “Srbske časti” iz Republike Srbije, predvođeni Bojanom Stojkovićem iz Niša bit će, saznaje Faktor, proglašeni prijetnjom za nacionalnu sigurnost te će im biti onemogućen ulazak na teritorij Bosne i Hercegovine.

Pod prijetnju po sigurnost BiH smatraju se prijetnje suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti, kao i prijetnje po globalnu sigurnost koje su štetne po BiH, što odgovara opisu aktivnosti “Srbske časti”, koje, prema podacima bh. službi, idu u pravcu formiranja paravojne jedinice na teritoriju naše države.

Vođa “Srbske časti”, ranije spomenuti Bojan Stojković, te prvi čovjek te organizacije u entitetu RS Igor Bilbija, terete se za regrutiranje osoba iz kriminalnog miljea koji bi trebali činiti okosnicu paravojne jedinice, osnovane za potrebe predsjednika entiteta RS Milorada Dodika. Pripadnici “Srbske časti” za sebe tvrde da su humanisti i da su aktivnosti te skupine podređene uglavnom humanitarnim aktivnostima. Na koji način bi vojno obučavanje u kampu 63. padobranske brigade u Nišu moglo doprinijeti unapređenju pružanja humanitarnih usluga, nisu pojasnili.

Pripadnici “Srbske časti” na jednoj od mnogobrojnih humanitarnih misija

Aktivnosti Stojkovića i ostalih “humanitaraca” iz “Srbske časti” su, ukazuju podaci obavještajnih službi, koordinirane iz Moskve, gdje nerijetko i borave. Pod patronatom ruskih službi prošli su obuke u vojnoj bazi “Ševatske Livade” u Preševu te “Humanitarnom centru” u Nišu. Stojković je čak i nosilac ordena kojeg mu je uručio ruski general Valerij Vječesljavević Kaljakin.

Stojković je, kao pravi patriota, ponosan na genocid u Srebrenici. Pokazuje to fotografija na kojoj je ovjekovječen njegov lik uz natpis na kojem, prema njegovom skromnom poznavanju ćirilićnog pisma, piše Potočari. Zapravo se radi o mjestu Potočani kraj Doboja, udaljenom oko 200 kilmetara od mjesta na kojem je pismenošću slabo obdareni Stojković mislio da se nalazi.

U “slobodno vrijeme” Stojković radi i kao lično osiguranje Svetlane Cece Ražnatović, udovice ratnog zločinca Željka Ražnatovića Arkana.

Da postoje čvrste veze “Srbske časti” sa aktuelnom vlašću u entitetu RS potvrđuje, pored učešća na manifestacijama povodom 9. januara i fotografija sa Miloradom Dodikom, i fotografija nastala 12. decembra prošle godine, na kojoj pripadnici “Srbske časti” poziraju u zgradi Narodne skupštine RS-a.

“Srbska čast” u Narodnoj skupštini RS-a

Tu im je čast omogućio potpredsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić, koji je označen kao glavni koordinator aktivnosti u formiranju paravojne jedinice u tom bh. entitetu. Stevandić, podsjećanja radi, ima veliko iskustvo u osnivanju i predvođenju paravojnih jedinica još iz posljednjeg rata, o čemu svjedoči obimna dokumentacija dostavljena Haškom tribunalu i domaćim pravosudnim institucijama.

Pored prvog čovjeka “Srbske časti” iz RS-a Igora Bilbije, jedna od ključnih figura je i Damir Došen Kain, osuđeni ratni zločinac koji je pred Haškim tribunalom uz suze priznao učešće u zločinima nad Bošnjacima i Hrvatima u Prijedoru, piše Faktor.ba.

Previous Jovanović: Dodik traži spas u pretvaranju RS-a u rusku guberniju
Next Pjevačica The Cranberriesa preminula u 46. godini – Na vrhuncu karijere pjevala o Bosni (Video)

You might also like

NAŠI DANI

Dalmatinsko turističko opremanje provodi se u bosansko-hercegovačkim dućanima: ‘Ispada da je kod susida isplativije’

Nema nam premca u ekonomičnoj kupovini, znamo tačno gdje se nalaze zone u kojima se za manje dobije više. U valu rastuće inflacije u kojoj svjedočimo kako je cijena onome

NAŠI DANI

Ispred ambasade RH u Sarajevu upućeni zahtjevi zvaničnicima susjedne zemlje

Nekolicina građana okupljena oko neformalne grupe “Restart” danas je održala protest ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu. Pored posebnih zahtjeva koje su imali za visoke zvaničnike susjedne zemlje, za njenog

NAŠI DANI

Bosanski premijer u zvaničnoj posjeti Njemačkoj (VIDEO)

  Ceremonijom svečanog dočeka ispred Bundeskanzleramta u Berlinu otpočela je zvanična posjeta predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denisa Zvizdića Saveznoj Republici Njemačkoj. Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine je