Prirodne ljepote Bihaća

Prirodne ljepote Bihaća

Bihać, grad na zapadu Bosne i Hercegovine, zahvaljujući svojim prirodnim ljepotama, kulturno-historijskim spomenicima i mnogim znamenitostima je među najpoznatijim turističkim destinacijama u zemlji.

Bihać i njegova okolina svake godine privlače sve više domaćih i stranih turista koji vole upoznavati gradove i bajkovite krajolike Bosne i Hercegovine.

Golubić, mjesto na obali rijeke Une, sve je popularnije odredište, a ljepote ovog predjela krajem maja zabilježio je i reporter Agencije Anadolu (AA).

Tokom obilaska ovog predjela Bosne i Hercegovine, ne treba izostaviti posjetu Štrbačkom buku, jednu od najposjećenijih tačaka Nacionalnog parka Una, pored Martinbroda i Kulen-Vakufa.

Pred ulaskom u prvi veći kanjon, rijeka Una se spušta niz Štrbački buk visok 24 metra, koji uz martinbrodske slapove predstavlja najljepši vodopad na ovoj rijeci koja protiče kroz Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku.

Neizostavni su i Japodski otoci koji predstavljaju kulturno-arheološko područje, smješteno u naselju Račić nadomak Bihaća, okruženi zelenilom i rijekom Unom.

– Povećan broj dolazaka, noćenja i smještajnih kapaciteta –

Grad Bihać, promatrajući statistiku dolazaka turista, bilježi pozitivan trend rasta svake godine. Kako navode iz Turističke zajednice Grada Bihaća, samim porastom noćenja i dolascima domaćih i stranih gostiju, bilježe i porast registrovanih smještajnih kapaciteta.

Dijana Pečenković, v.d. direktora Turističke zajednice Grada Bihaća, izjavila je za AA da kad je riječ o smještajnom kapacitetu, nedostaju hoteli koji mogu smjestiti veće grupe (više od 45 osoba), budući da su oni koje imaju nedovoljni.

“Bihać sa svojim geopoložajem, prirodnim ljepotama, smješten između dva nacionalna parka, Nacionalni park Plitvička jezera i Nacionalni park Una, zbilja je jedan, reći ću vjerojatno i mnogima ‘neotkriveni dragulj'”, kazala je Pečenković.

– Destinacija ljubitelja netaknute prirode –

Dodala je da, statistički promatrajući, grad najviše posjećuju državljani BiH.

“Ujedno nam je to drago jer mislimo da je potrebno prvo upoznati svoju državu prije nego krenemo van njenih granica”, kazala je Pečenković, dodavši da su među čestim posjetiocima i gosti iz Hrvatske i Slovenije, zatim Malezije, Saudijske Arabija i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Bihać je sve poznatiji i u Njemačkoj, Austriji, Mađarskoj, Italiji, Švicarskoj i drugim evropskim zemljama, odakle većinom dolaze turisti koji su, dodaje Pečenković, u potrazi za netaknutom prirodom koju mogu vidjeti, osjetiti kroz aktivnosti kao što su pješačenje, planinarenje, biciklizam, rafting, sportski ribolov…

“Tom ponudom smo zbilja bogati i imamo se čime pohvaliti. Kad sve ovo još upotpunimo bogatim programom kroz cijelu godinu, a naročito od juna do septembra gdje nas očekuje niz koncerata, festivala, sportskih dešavanja, izložbi i slično, onda mislim da možemo reći da smo zbilja jedna turistička destinacija koju vrijedi posjetiti”, poručili su iz Turističke zajednice Grada Bihaća.

Previous Diplomata iz Beograda - Srbija nigdje neće stići ako nastavi da negira genocid u Srebrenici
Next Gigi i Bella Hadid doniraju milion dolara pomoći Palestini

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Iftar u Bužimu: Tradicionalne sofre, bosanski ćilimi i prirodni ambijent (FOTO)

U Bužimu, tačnije džematu Varoška Rijeka u subotu je održan peti zajednički džematski iftar. Specifičnost i ono po čemu je Varoška Rijeka poznata mnogima je ljepotica među džamijama, koja svojim

NAŠI DANI

Blagaj: UČENICI NA HERCEGOVOJ TVRĐAVI POVODOM DANA DRŽAVNOSTI

Učenici mostarskih osnovnih i srednjih škola u svečanom defileu sa državnim zastavama izašli su u petak na tvrđavu Herceg Stjepana Kosače u Blagaju povodom obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine.

BH RAZGLEDNICA

Među najljepšim u Evropi: Ramsko jezero

Ramsko jezero, umjetno akumulacijsko jezero na rijeci Rami u Prozor – Rami, na sjeveru Hercegovine, pusto je ovih dana zbog mjera poduzetih u cilju sprečavanja širenja nove vrste koronavirusa. Kao