Pristigle snage EUFOR-a bit će raspoređene u kasarne – u Bijeljini, Prijedoru i Bihaću

Pristigle snage EUFOR-a bit će raspoređene u kasarne – u Bijeljini, Prijedoru i Bihaću

Snage EUFOR-a bit će smještene u kasarnama Oružanih snaga u Prijedoru i Bijeljini, saznaje Istraga.ba.

Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine već je potpisalo odluku kojom se EUFOR-u daju na raspolaganje te kasarne.

Osim kasarni u Bijeljini i Prijedoru, Ministarstvo odbrane BiH odobrilo je snagama Eufora korištenje i kasarne Oružanih snaga u Bihaću, potvđeno je za Istragu, objavio je pomenuti portal na Twitteru.

EUFOR je ovih dana rasporedio dodatne snage u našu zemlju.

Saopćenja iz EUFOR-a

-U sklopu EUFOR-ove operacije Althea, avioni EU će u narednim sedmicama izvoditi obuku iznad BiH i Zapadnog Balkana. Nosač aviona “Charles-de-Gaulle” trenutno ima operativnu obuku u Sredozemnom moru i od ponedjeljka, 7. marta 2022. godine, njegove letjelice tipa „Rafale“ će izvoditi prelete preko zapadnog Balkana, uključujući BiH. (5. mart)

-EUFOR može potvrditi da je svih 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a sada u BiH. Raspoređivanje vojnika i njihove opreme, uključujući laka oklopna vozila, je mjera predostrožnosti i proporcionalna mjera koja pokazuje odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere u BiH u održavanju sigurnog okruženja. (7. mart)

-Nakon dolaska 500 pripadnika rezervnih snaga EUFOR-a građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati da će vidjeti povećan broj patrola uključujući i one u lako oklopnim vozilima, kako bi uvjerili javnost u stalnu odlučnost EUFOR-a da podrži naše partnere iz BiH. (9. mart)

-Komandant EUFOR-a se jučer sastao sa članom Predsjedništva Miloradom Dodikom u njegovom uredu u Sarajevu. Ovo je bio konstruktivan sastanak na kojem je došlo do pozitivne razmjene mišljenja o nizu pitanja. (10. mart)

Previous Susjedi u šoku nakon pada ‘zalutale’ letjelice u Zagrebu: ‘Zaštita NATO-a očito ne funkcionira’
Next Petev objavio spisak za utakmice sa Gruzijom i Luksemburgom

You might also like

NAŠI DANI

Počeo ljetni pohod ‘Grebak – put života’

 U organizaciji Planinarskog kluba „Goražde – Maglić“ danas je počeo  tradicionalni  24. ljetni pohod „Grebak – put života“. Cilj i namjera organizatora je da očuva sjećanja i ukaže na značaj

NAŠI DANI

ISTOČNA BOSNA: Klanjana kolektivna dženaza za ubijene Vlaseničane

U Vlasenici je danas obavljena dženaza i ukop četiri žrtve ubijene u Vlasenici tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu. Ukopani su  Bešir Čamdžić koji je ubijen 1995. godine. U trenutku

NAŠI DANI

Kako vodič u Dubrovniku laže o Bosni i Hercegovini

Uvijek poželjni Dubrovnik. Džaba što je kafa četiri eura, boca vode u pekari tri puta skuplja od one u marketu.  Džaba što te konobar, tek “šljego” iz neke hercegovačke zabiti,