Priština: Održana vojna i policijska parada povodom 25 godina oslobođenja Kosova

Priština: Održana vojna i policijska parada povodom 25 godina oslobođenja Kosova

Povodom 25 godina oslobođenja Kosova na bulevaru ‘Majka Tereza’ u centru Prištine održana je parada pripadnika Kosovskih bezbjednosnih snaga i Kosovske policije.

Pred brojnim inostranim i domaćim gostima prodefilovalo je oko 1.500 pripadnika KBS-a i KP-a, a izložena je i vojna oprema.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je istakla da se 12. juni, Dan oslobođenja, poštuje kao žrtva naroda i da se odaje počast hrabrosti, požrtvovanju i postojanosti kosovskog naroda koji se hrabro borio za slobodu. Osmani je kazala da je danas dan sjećanja na bolnu prošlost, ali i proslava sadašnjosti i budućnosti.

“Kosovo je nezavisno, to je vječna zaostavština naših heroja i mučenika, što se najbolje vidi u hrabrim muškarcima i ženama koji će danas defilovati u parade Kosovskih bezbjedenosnih snaga i Kosovske policije, koji su se zakleli da čuvaju otadžbinu po svaku cijenu. Dragi saveznici, ove snage koje će danas marširati su snage mira, one su u odbrani mira, danas i zauvijek i po svaku cijenu biće u odbrani krvlju stečene slobode“, rekla je Osmani.

Premijer Kosova Aljbin Kurti je obraćajući se učesnicima defilea kazao da su mnoga od raznovrsnih i modernih oružja, koje čvrsto drže u svojim rukama, danas prvi put pokazana. Kurti je naveo da je brz rast Kosovskih bezbjedonosnih snaga rezultat investicija i zajedničkog rada tokom više godina, a posebno u posljednje tri godine njegove Vlade. Premijer je kazao da je povećan budžet za vojsku, da je primljeno 1.852 novih vojnika, kojima će se ove godine pridružiti još 600 regruta, ted a je utrostručeno ulaganje u naoružanje.

Lord George Robertson, bivši generalni sekreta NATO-a, kazao je da je njegova zemlja Velika Britanija, zajedno sa Njemačkom, Francuskom i Sjedinjenim Američkim Državama, znala da nešto mora da se uradi kako bi se onemogućilo Miloševiću da nastavi etničko čišćenje kosovskih Albanaca. Robertson je istakao da je nakon 78 dana bombardovanja ispunjen cilj, srpska vojska je otišla, a ušao je NATO i albanske izbjeglice su se vratile kućama.

Paradi KBS-a i KP-a, kao i svečanoj sjednici Skupštine Kosova, pored ostalih prisustvovali su predsjednik Albanije Bajram Begaj, bivši šef privremene Misije OESCE-a na Kosovu ambasador William Walker, bivša predsJednica Švajcarske Mićel Kalmi-Rey, bivši predsJednik Hrvatske Stjepan Mesić, porodice palih boraca, veterani i invalidi OVK-a, ambasadori, predstavnici kosovskih institucija i civilnog društva.

U poslIJepodnevnim satima najviši državni vrh Kosova priređuje svečani prijem, dok će večeras u Prištini biti održan koncert na otvorenom.

Izvor: AA

Previous Predstavljeno idejno rješenje budućeg Spomen-obilježja civilnim žrtvama rata grada - Kantona Sarajeva '92. - '95.
Next Industrijska škola Zenica predstavila novo zanimanje Instalater fotonaponskih sistema

You might also like

NAŠI DANI

Bećirović poklonio papi Franji primjerak knjige Codex diplomaticus Regni Bosnae: povelje i pisma stare bosanske države i Svečanu povelju kralja Tvrtka I Kotromanića

U okviru službene posjete Svetoj Stolici, člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića u privatnu audijenciju primio je poglavar Katoličke crkve papa Franjo, danas u 10.00 sati. Dr. Denis Bećirović zahvalio

NAŠI DANI

Vlada FBiH: Federalni zastupnici informirani o ugovorima za nabavku milion i po doza vakcina

Vlada Federacije BiH i Zavod za javno zdravstvo FBiH preferiraju zaključivanje ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, kontroliranih od strane matičnih država. U ovom trenutku to su ugovori za nabavku Sinopharma,

NAŠI DANI

Podgorica: Građani na protestu tražili ostavku ministarke Bratić, poručili da neće dozvoliti fašizam u školama

Grupa građana, zajedno sa predstavnicima nevladinog sektora i političkih partija, protestovala je danas ispred Ministarstva prosvjete, kulture, nauke i sporta Crne Gore zbog kadrovske politike koju vodi ministarka Vesna Bratić,