Privreda: ZDK bilježi rast po brojnim parametrima

Privreda: ZDK bilježi rast po brojnim parametrima

 

Okrugli sto o temi “Kako povećati konkurentnost privrede regije Zenica” održan je danas u Zenici, kao jedan u nizu događaja u organizaciji BBI VIP Business Cluba i BBI banke s ciljem jačanja cjelokupne bh. privrede i konkurentnosti bh. proizvoda na inostranim tržištima.

Izvršni direktor LRC-a Emil Kučković prezentirao je detaljnu Analizu privrednih kretanja u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK) koja je pokazala da taj kanton bilježi rast po brojnim parametrima.

Tako je u periodu od 2014. do 2016. došlo do povećanja broja kompanija koje posluju na ovom području sa 2.484 na 2.651, što je rast od četiri posto, a u istom periodu rastao je i broj zaposlenih i to za 3.816, odnosno za devet posto.

ZDK učestvuje sa osam posto u ukupnom broju kompanija u BiH, a sa 11 posto u broju zaposlenih u našoj zemlji. Kada je riječ o brzorastućim kompanijama, u ZDK posluje 90 od ukupno 667 bh. kompanija koje se mogu pohvaliti brzim rastom, što je 13 posto.

Po podacima LRC-a, prihod od prodaje bilježio je rast i u 2016. iznosio je 5,5 milijardi KM, dok je prihod od izvoza bilježio pad sa 1,5 na 1,4 milijarde KM.

U trogodišnjem periodu značajno je porasla dobit preduzeća u ovom kantonu – 2014. ukupna dobit kompanija u ZDK iznosila je 144,1 milion KM, da bi 2016. kompanije zabilježile 169,1 milion KM profita.

Podaci LRC-a pokazuju da je po prihodima u trogodišnjem periodu apsolutni rekorder ArcelorMittal koji je u 2016. prihodovao 540,5 miliona KM. Među prvih 10 kompanija našli su se i Prevent BH, Hifa-Oil, AS, MGM farm, Madi, Brovis, Natron-Hayat, Prevent Leather Sarajevo i BH Play.

Vodeća privredna grana u tom kantonu je prerađivačka industrija sa 2,2 milijarde KM prihoda i 23.474 zaposlenih u 2016. Proizvodnja prehrambenih proizvoda također je jedan od značajnijih faktora razvoja kantona sa 73 kompanije koje posluju u ZDK i koje su tokom 2016. ostvarile prihode od 452,4 miliona KM.

Analiza LRC-a je pokazala da u ZDK posluju 252 kompanije sa bonitetnom ocjenom pet i 517 kompanija sa bonitetnom ocjenom četiri.

Današnji skup bio je namijenjen predstavnicima privrednog sektora i kompanijama sa šireg područja regije Zenica i Zeničko-dobojskog kantona, radi razmjene iskustava sa inostranih tržišta, definisanja prioritetnih sektora privrede za promociju prema inostranim partnerima, kao i pružanja ključnih smjernica izvoznicima i kompanijama, pišu Poslovne novine.

 

Izvor: federalna.ba/Fena

Previous Dvije izložbe u Brusa bezistanu povodom Dana nezavisnosti BiH (VIDEO)
Next Džamija u Petnjici - čuvar preko 500 unikatnih ćilima

You might also like

TURIZAM

Stavljanje u funkciju željeznica u Krajini: Izvjesno uvođenje turističke linije

Premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić razgovarao je, u Sarajevu sa generalnim direktorom Željeznica FBiH Enisom Džafićem. Sastanku je bio prisutan i ministar u Vladi Federacije BiH Šemsudin Dedić, a tema

Ekonomija/Biznis

Tešanjske priče o uspjehu: Braća investiraju 30 miliona, grade rezidenciju sa 170 stanova i penthausima

Piše: Hajrudin REDžOVIĆ  Ima Boga, vjeruju braća Amir i Zahir Školjić. Ono što se njima u (poslovnom) životu dogodilo može da se zove i karma, kosmička pravda ili viša sila.

Ekonomija/Biznis

Smanjenje carinskih stopa kod uvoza poboljšat će poslovanje više od 200 firmi u Bosni i Hercegovini

  Odluka o privremenoj suspenziji i privremenom smanjenju carinskih stopa kod uvoza određene robe do 31. decembra 2019. godine stupit će na snagu početkom sljedeće godine, a stručnjaci predviđaju da