Priznanje ministra vanjskih poslova Japana dodijeljeno prof. dr. Azri Hadžiahmetović

Priznanje ministra vanjskih poslova Japana dodijeljeno prof. dr. Azri Hadžiahmetović

Ambasador Japana u Bosni i Hercegovini Ito Makoto danas je na ceremoniji u prostorijama Rektora Univerziteta u Sarajevu profesorici na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Azri Hadžiahmetović dodijelio Priznanje ministra vanjskih poslova Japana za 2022. godinu

Rektor Univerziteta u Sarąjevu prof.dr. Rifat Škrijelj je tom prilikom kazao da je povod današnjeg okupljanja koje ga, kao rektora Univerziteta u Sarajevu, čini izuzetno sretnim i ponosnim, jeste odluka Ministarstva vanjskih poslova Japana da prof. dr. Azri Hadžiahmetović, profesorici Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, dodijeli Priznanje ministra vanjskih poslova Japana za 2022. godinu.

Naveo je da se ovo Priznanje dodjeljuje pojedincima i grupama s izvrsnim rezultatima na polju međunarodne saradnje i prepoznaje njihov značajan doprinos promociji prijateljstva između Japana i zemalja u regiji i svijetu.

– Drugim riječima, profesorica Hadžiahmetović, poštovana članica naše akademske zajednice Univerziteta u Sarajevu, prepoznata je kao ličnost koja je dala značajan doprinos uzajamnom razumijevanju i saradnji između Japana i Bosne i Hercegovine, pri čemu se naročito ističe njeno djelovanje kao predsjedavajuće Grupe prijateljstva Parlamentarne skupštine BiH za Japan, ali i uloga koju ima kao istaknuta naučnica u oblasti japanske ekonomije – istaknuo je Škrijelj.

Ambasador Japana u BiH Ito Makoto je u svom obraćanju podsjetio da je profesorica Hadžiahmetović posjetila Japan u dva navrata, 1996. i 2006. godine, „kao jedna od najistaknutijih naučnica u Bosni i Hercegovini, koja se bavi istraživanjem u oblasti pitanja vezanih za Japan, i koja je posebno podučavala o poslijeratnoj obnovi sa makroekonomskog stanovišta“.

– Temeljito obrazovanje i tačnost su ključni za razvoj Japana, te se profesorica trudi da to prenese i svojim studentima kao budućoj generaciji ove zemlje – naveo je ambasador Japana u Bosni i Hercegovini.

Po njegovim riječima, povodom njene posjete Japanu 2006. godine, kroz program Ministarstva vanjskih poslova Japana, profesorica Hadžiahmetović je posjetila Tokyo, Waseda i Bunkyo Univerzitete, gdje je održala predavanja na temu ekonomije zemalja zapadnog Balkana i BiH, kao i pomirenja.

– Prof. Hadžiahmetović je 2006. preuzela dužnost predsjednice Grupe prijateljstva Paralamentarne skupštine BiH sa Japanom i obnašala je šest godina, čime je uspostavljena osnova za parlamentarnu diplomatiju. Posvećena je i akademskoj razmjeni, posebno pružajući mogućnost za interakciju sa pokojnim profesorom emeritusom Šibom i njegovim studentima s Tokyo Univerziteta, sa studentima Univerziteta u Sarajevu – kazao je ambasador Ito Makoto.

Istaknuo je da je profesorica Hadžiahmetović radila na jačanju veza sa Japanom duže od 25 godina, kao član parlamenta koji podržava Japan, a također i kao akademski stručnjak.

– Uime svih mojih prethodnika, ambasadora Japana, kolega u ambasadi i Vlade Japana, raduje me što ovako dugo cijenimo predanost i susretljivost profesorice  Hadžiahmetović – zaključio je ambasador.

Profesorica Azra Hadžiahmetović je na početku obraćanja zamolila ambasadora Ita Makota da izraze njene duboke zahvalnosti prenese ministru vanjskih poslova Japana i cijeloj Vladi Japana, kako na ovom priznanju, tako i na prilikama koje su joj pružili da „uči i diše Japanom“.

– To mi je uvijek bilo i jeste veliki podstrek da i dalje radim na unapređenju naših prijateljskih odnosa, i ekonomskih i političkih, a posebno u oblasti obrazovanja. Kao mladi ekonomista, u oblasti kojom se bavim, bila sam impresionirana fenomenom japanskog uspjeha – navela je ona, te podsjetila da je 1996. godine dobila priliku da se educira u Japanu na stručnom programu u Institutu za ekonomska istraživanja Japanske agencije za ekonomsko planiranje.

Japan vas, istaknula je ona, impresionira, a posebno impresionira pažljivo i mudro odabrana kombinacija tri komponente koje su i objašnjenje japanskog uspjeha – obrazovanje, kolektivizam i patriotizam.   

Kaže da se time rukovodila i rukovodi se u svom radu, kako na Univerzitetu, tako i izvan njega.   

– Japan je naš veliki prijatelj, najveći donator poslijeratne obnove BiH, važan stub naših sadašnjih, a naročito budućih odnosa u svim sferam našeg života. Neka i ovo priznanje bude stimulans još veće i bliže buduće međuuniverzitetske saradnje, ključnog stuba našeg recepta za uspjeh – zaključila je Hadžiahmetović.  

Fena

Izvor: Agencije

Previous Efendić o mogućoj premijerskoj funkciji u KS: 'Svakako da bih znao bolje od ovih koji su to dosad radili'
Next Vitez: Klanjana dženaza i obavljen ukop posmrtnih ostataka koje nije moguće identificirati

You might also like

NAUKA I TEHNOLOGIJA

Globusi Saliha Sidki Hadžihusejnovića Muvekita

Tokom svoje bogate historije, muslimani Bosne i Hercegovine, pored tradicionalnih, izučavali su i egzaktne nauke, posebno matematiku, fiziku, geografiju i astronomiju. S obzirom na to da se njihove vjerske dužnosti

MADE IN BOSNIA-387

Bosanski studenti osmislili pametni plastenik: Pomogao bi poljoprivrednicima da budu konkurentniji na tržištu

Grupa studenata iz Bosne i Hercegovine (od 22 do 24 godine) – Faruk Šehić, Eldar Kepić, Zerin Redžepović, Osman Azabagić osmislili su pametni plastenik – “Plastehnik”, s ciljem da pomognu

MADE IN BOSNIA-387

Domaći programeri pretekli IT giganta sa aplikacijom za prevođenje govora

Zajednička suradnja programera iz Sarajeva i Niša rezultirala je izradom aplikacije koja služi za prevođenje govora u realnom vremenu. Ovo zapravo znači da će osobe koje govore različitim jezicima biti