Priznanje za bosansku sevdalinku: Amira Medunjanin među 10 diva svjetske muzike

Priznanje za bosansku sevdalinku: Amira Medunjanin među 10 diva svjetske muzike

 

Britanski magazin Songlines objavio je listu 10 najveći svjetskih diva world muzike.

U eminentnom društvu našla se i naša kraljica sevdaha – Amira Medunjanin.

Istančani muzički ukus britanskog novinara Nigela Williamsona svrstao je  Amiru Medunjanin u društvo kojem, između ostalog, pripadaju internacionalne zvijezde kakve su Oumou Sangare, Natacha Atlas, Buika, Mariza, Lilla Downs ili Angelique Kidjo.

Posebno treba izdvojiti tvrdnju da su ove dame te koje svojom umjetnošću “razbijaju stakleni strop” prisutnosti žena u muzičkoj industriji.

U tekstu o našoj Amiri navodi se da je ona “Bosanska Billie Holliday“, te da na svom novom albumu pjeva s toplinom i intimnošću u kombinaciji s teatralnom strašću, što samo rijetkima uspijeva.

Ovo je veliko priznanje ne samo za Amiru i njenu umjetnost, već i za muziku Bosne i Hercegovine i našu sevdalinku koja je na ovaj način uvrštena u sami vrh aktuelne ponude u žanru world music.

(radiosarajevo/MiruhBosne)

Previous Na zapadnom obronku Trebevića dokaz života od eneolita, pa sve do kraja VI stoljeća
Next U Zvorniku obilježen 8. april - Dan otpora agresiji (Foto)

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Ensar Berber: Želimo da Muzej “Mersad Berber” uzdignemo na svjetski nivo i pokažemo da smo narod sa bogatom kulturom

Najavljen je nastavak radova na projektu izgradnje Muzeja “Mersad Berber” u Sarajevu, posvećen jednom od najznačajnijih slikarskih velikana naše zemlje. Podsjetimo, projekat je Općina Stari Grad najavila i počela 2019.

KULTURA I UMJETNOST

Mostarski Centar za kulturu: U organizaciji Međunarodnog foruma Bosna – Javna rasprava ‘Bosanski identitet i država u 20. stoljeću’

U večerašnjoj javnoj raspravi “Bosanski identitet i država u 20. stoljeću: U osporavanjima i razaranjima”, koja će se održati u Centru za kulturu Mostar u organizaciji Međunarodnog foruma Bosna, razgovarat

KULTURA I UMJETNOST

Ustanovljena godišnja književna nagrada ‘Isak Samokovlija’

Prvi sastanak organizacionog odbora 18. književno-kulturne manifestacije “Dani Isaka Samokovlije -Sunce nad Drinom“ Goražde-Sarajevo-Fojnica, održan je danas u gradu na Drini. Tradicionalnu manifestaciju koja počinje 14. Januara, uz godišnjicu smrti,