Probijen tunel Karaula, u funkciji do kraja godine

Tunel Karaula na magistralnoj cesti M-18 Šićki Brod – Sarajevo, dionica Kladanj-Podpaklenik, danas je svečano probijen.

Po okončanju izgradnje tunela, mostova i trase na cesti M-18, postojeća dionica bit će skraćena za 3,6 kilometara, a najviša tačka prijevoja spuštena za 100 metara, čime će put između Tuzle i Sarajeva biti skraćen i omogućen brži protok ljudi i roba.

Dužina tunela Karaula je 902 m, izvođač radova je austrijski Strabag, a podizvođač bosanskohercegovačka kompanija Entea.

Federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić izjavio je na svečanosti da mu je ovo najdraži projekt u četverogodišnjem mandatu, na koji je vrlo ponosan, jer je bio više nego potreban građanima Tuzle i Tuzlanskog kantona.

Dodao je da je ovim projektom dokazano da domaće kompanije mogu izvoditi najsloženije projekte, jer je ovdje riječ o jednom od najdužih tunela na magistralnim cestama u BiH u koji će biti ugrađena najmodernija oprema.

Bijedić je istakao da će ovim tunelom Zeničko-dobojski i Tuzlanski kanton biti i energetski povezani kako bi u slučaju nestanka električne energije u jednom kantonu bilo omogućeno snabdijevanje iz drugog.

Direktor javnog preduzeća Ceste FBiH Filip Vujeva pohvalio je sve koji su učestvovali u projektu i sav dosadašnji posao obavili kako je bilo predviđeno.

Naglasio je da bi bez ličnog angažmana ministra Bijedića realizacija ovog projekta bila upitna.

Radovi na probijanju tunela Karaula započeli su 13. augusta 2014. godine, a planirano je da tunel bude otvoren za saobraćaj do kraja 2015.

Vrijednost projekta iznosi 24,2 miliona KM.

Indikator.ba

Foto: Darko Zabuš
Previous IGK: Na Dan holokausta sjećamo se i žrtava genocida u Bosni i Hercegovini
Next ICTY: Tužitelji za Prlića i ostale traže 40 godina zatvora

You might also like

MADE IN BOSNIA-387

Proizvodi EZ-a sa etiketom 100% proizvedeno u Bosni i Hercegovini

  Proizvodni asortimani jedne od najvećih bosanskohercegovačkih kompanija za proizvodnju sredstava za održavanje higijene, ali i sredstava za ličnu higijenu, iz dana u dan postaju bogatiji. Praćenjem trendova kompanija EZ

Ekonomija/Biznis

Bosanski BTLBook.com osvaja zemlje regiona i UK tržište

BTLBook.com je web platforma koja spaja one koji žele da organiziraju poslovnu ili privatnu zabavu s vlasnicima prostora, fotografima, muzičarima, cvjećarima, kuharima, slastičarima… Ovaj, u potpunosti bosanski proizvod, razvijao se

Ekonomija/Biznis

Od aprila naredne godine 21 let sedmično na relaciji Istanbul- Sarajevo

  Od aprila iduće godine Turkish Airlines sa sadašnjih 18 povećava broj letova na 21 sedmično na relaciji Istanbul- Sarajevo, čime zadržavamo primat kao aviokompanija sa najvećim brojem letova prema