Prof. dr. Jasmina Talam imenovana za dopisnu članicu K. Gustav Adolfs akademije švedske narodne kulture

Prof. dr. Jasmina Talam imenovana za dopisnu članicu K. Gustav Adolfs akademije švedske narodne kulture

Glavni odbor Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur (Royal Gustavus Adolphus Academy of Swedish Folk Culture) imenovao je prof. dr. Jasminu Talam za dopisnu članicu. Kungl. Gustav Adolfs Akademien för svensk folkkultur je osnovana 06.11.1932. godine, a broj članova je ograničen.

Za dopisnog člana se biraju istaknuti naučnici koji su prethodno ostvarili uspješnu naučnu suradnju sa Akademijom. Profesorica Talam je 2018. godine. dobila stipendiju Royal Gustavus Adolphus Academy for Swedish Folk Culture za postdoktorsko istraživanje na temu Muzičke prakse bosanskih izbjeglica u Švedskoj. Nakon uspješno prezentiranih rezultata istraživanja, savjet Kungl. Gustav Adolfs Akademien je odlučio da objavi njenu knjigu pod nazivom Bosnians in Sweden – Music and Identity (2019). Istraživanje prof. Talam imalo je značajan utjecaj na vidljivost i percepciju Bosanaca koji žive u Švedskoj, a posebno onih koji su aktivni u Savezu bosanskohercegovačkih udruženja u Švedskoj. Tokom svog boravka u Švedskoj, prof. Talam je dala značajan doprinos poboljšanju kvaliteta rada folklornih i muzičkih sekcija bosanskohercegovačkih udruženja kroz ustupanje stručne literature, vođenje radionica, te uvezivanje kulturnih društava sa stručnjacima iz Bosne i Hercegovine. Na listi preporučenih knjiga za izučavanje muzike i manjina koju je sačinila ICTM Study Group on Music and Minorities nalazi se i navedena knjiga prof. dr. Jasmine Talam. Profesorica Talam je postala prva članica Akademije iz jugoistočne Europe i jedina etnomuzikologinja koja živi i radi izvan Švedske.

Jasmina Talam je diplomirala, magistrirala i dokotrirala na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu, gdje trenutno radi kao profesorica etnomuzikoloških predmeta i obavlja funkciju šefice Instituta za muzikologiju. Godine 2018., dobila je stipendiju Royal Gustavus Adolphus Academy for Swedish Folk Culture za postdoktorsko istraživanje. Njen istraživački interes se veže za muzičke instrumente, metodologiju terenskog i arhivskog rada, gender, duhovne muzičke prakse i muziku i manjine. Profesorica Talam je bila voditeljica 12 naučnih domaćih i međunarodnih naučnih projekata. Održala je više od 30 gostujućih predavanja na univerzitetima u Crnoj Gori, Hrvtskoj, Njemačkoj, Poljskoj, Rusiji, Sloveniji, Srbiji, Španiji i Turskoj.

Autorica je četrdesetak naučnih radova, pet knjiga, te uredila četiri CD-a historijskih naučnih zvučnih snimaka sa popratnom knjižicom. Posebno se ističu knjige Folk Musical Instruments in Bosnia and Herzegovina (Cambridge Scholars Publishing, 2013) i Bosnians in Sweden – Music and Identity (Svenskt visarkiv i Kungl. Gustav Adolfs Akademien, 2019). Članica je istraživačkih centara CISAR – Center for Interdisciplinary Social Applied Research (od 2015), Research Centre for European Multipart Music, Universität für Musik und darstellende Kunst Wien (od 2016), Kommission zur Erforschung musikalischer Volkskulturen in der Deutschen Gesellschaft für Volkskunde (od 2016) i Svenskt visarkiv (od 2018).

Bila je prva predsjednica je International Council for Traditional Music – Nacionalog komiteta u Bosni i Hercegovini, a 2021. godine izabrana za članicu Izvršnog odbora za period 2021-2027. godina. Profesorica Talam je izabrana za predsjednicu ICTM Odbora za Srednji Istok i Centralnu Aziju, te članica odbora za ICTM arhiv i ICTM izdavačku djelatnost.

Prof. dr. Jasmina Talam je dobila više pohvala i nagrada među kojima je i nagrada Univerziteta u Sarajevu za poseban doprinos u naukama od nacionalnog značaja za 2019. godinu, navode iz UNSA.

Previous Lana Pudar i Nedžad Husić najbolji sportisti Bosne i Hercegovine u 2021. godini
Next 'Naša privreda nikada nije proizvela više roba i usluga nego prošle godine'

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Ramazanska atrakcija u Bihaću: Pogledajte kako izgleda drveni top u gradu na Uni

Svako veče tokom mjeseca ramazana u Bihaću se iz stare gradske jezgre oglasi top i označi vrijeme nastupanja iftara, i to ne bilo kakav nego drveni top kojeg je izradio

SEHARA

KORIJENI ZEČEVIĆA OD BOSANSKIH PATERENA

Sead Zečević, mašinski tehničar, rođen 1934. godine, sin Zaim-bega i unuk Hilmi-bega, rođenog 1868. godine, preminuo je prošlog mjeseca. Penzionerske dane provodio je u svojoj kući u Visokom, u Franjevačkoj

BAŠTINA

Sarajevo domaćin Petog međunarodnog kolokvija “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta”

Brojni eminentni naučnici i intelektualci okupili su se u subotu u Sarajevu na Petom međunarodnom kolokviju “Bosanska usmena tradicija u kulturi svijeta” kako bi raspravljali o značaju i budućnosti usmene