Prof. Imamović: Bez obzira koliko je o Sarajevu rečeno, nikada nije dovoljno

Prof. Imamović: Bez obzira koliko je o Sarajevu rečeno, nikada nije dovoljno

 

Međunarodnu naučnu konferenciju “Isa-beg Ishaković” danas je u sarajevskoj Vijećnici otvorio historičar, prof. dr. Enver Imamović, govoreći da će učesnici iznijeti najnovija dostignuća o pitanju poznavanja Sarajeva.

Bez obzira koliko je o Sarajevu rečeno, nikada nije dovoljno. Zato ću danas u okviru svog predavanja govoriti o tome kada su se na ovom prostoru prvi put ljudi naselili, a to je bilo prije 5.000 godina – rekao je Imamović.

Ukazao je da je Isa–beg Ishaković Vakufnamom 1462. godine odredio današnje Sarajevo i budući izgled grada sa kaldrmisanim sokacima, avlijama, šadrvanima i česmama.

– Porodica Ishakovići je jedina na ovim prostorima svojim vakufskim dobrima i zadužbinama doprinijela nastanku Sarajeva. Oni su i kao vojskovođe i kao državnici osnivali škole, edukativne centre, čaršije i sve ono šo razvija jedno mjesto kao urbanu sredinu – rekao je historičar prof. dr. Enes Pelidija.

Konferenciju je organiziralo Udruženje za zaštitu kulturne baštine Isa-beg Ishaković uz pokroviteljstvo Gradske uprave.

–  Nadamo se da ćemo kroz naučni program potaknuti diskusiju o liku i djelu Isa-bega, kao i njegovom uticaju na region. Također, želimo napomenuti javnost da grad Sarajevo puni 557 godina i na taj način obilježava kulturnu baštinu različitih vjera i kultura u srcu Evrope – poručio je predsjednik Udruženja Elvis Pivić.

Za ovogodišnju konferenciju posebno su pripremljeni naučni radovi koji na bazi činjenica predstavljaju ogroman trag koji je Isa-beg ostavio na našim prostorima.

Bit će predstavljeni radovi gostujućih autorica, profesorice Univeziteta u Edinburgu Ines Aščerić-Todd o temi “Uticaj derviša u formiranju urbanih sredina u Bosni” dok će dr. Vesna Miović sa Sveučilišta u Dubrovniku objaviti rad “Isa-beg Ishaković i Dubrovčani”.

O tome ko je zapravo bio Isa-beg Ishaković govorit će profesor na Univerzitetu u Skoplju Ferid Muhić, a profesor Ismet Bušatlić predstavit će rad o temi “Gazi Isa-beg i djeca bosanskog kralja”.

Previous U Bosanskoj Krajini migranti iz Afganistana, Njemačke..
Next Održana tribina pod nazivom „Bosanski jezik – pitanje identiteta“

You might also like

BAŠTINA

Tragovima Bosanskog kraljevstva: Svjedoci moćne srednjovjekovne države (FOTO)

  Bosansko kraljevstvo je država koja je postojala na Balkanu od druge polovine 14. vijeka do druge polovine 15. vijeka, obuhvatajući pretežno prostore današnje Bosne i Hercegovine, ali u nekim

HISTORIJA

Ostaci britanskog aviona iz WW2 na Čvrsnici

Fotograf i ljubitelj prirode Dženad Džino donosi nam zanimljivu priču o britanskom vojnom avionu koji se u Drugom svjetskom ratu srušio na planini Čvrsnici. Džino je uspio pronaći neke ostatke

HISTORIJA

Arheološko nalazište kod Srebrenice: Rimski municipium na obali Drine

Stanovnici naselja Skelani na obali rijeke Drine u opštini Srebrenica nisu ni sanjali da je tu u II vijeku n. e., punim sjajem blistao – Municipium malvesiatium, značajan rimski administrativni