Prognoze s Harvarda: Bosnu očekuje najbrži razvoj među zemljama u tranziciji

Prognoze s Harvarda: Bosnu očekuje najbrži razvoj među zemljama u tranziciji

Prema prognozama privrednog rasta koje objavljuju stručnjaci uglednog američkog univerziteta Harvard, Bosna i Hercegovina će ostvariti najveći rast do 2028. godine među tranzicijskim zemljama na kontinentu.

Projekcije za Bosnu i Hercegovinu ohrabrujuće

4,07 posto očekivana je prosječna godišnja stopa rasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) za našu državu. To je gotovo dvostruko više od Hrvatske, primjera radi.

Razlog bržeg ekonomskog rasta naše zemlje djelimično leži i u trenutnoj nedovoljnoj razvijenosti.

Stručnjaci Harvarda očekuju da će prosječna godišnja stopa rasta BDP-a Slovačke do 2028. godine iznositi 3,28 posto, Poljske 3,19 posto, Rumunije 3,03 posto, Srbije 2,9 posto…  Baltičke zemlje – Litvanija, Latvija i Estonija bi trebale ostvarivati prosječne stope rasta BDP-a između tri i četiri posto na godinu.

“Zemlje koje su diverzificirale proizvodnju u složenije sektore, poput Vijetnama i Kine, najbrže će se razvijati u nadolazećem desetljeću”, ocjenjuju na uglednom američkom univerzitetu.

Azija i Afrika

Osim Vijetnama i Kine, među zemlje koje će se u narednom periodu najbrže razvijati stručnjaci Harvarda ubrajaju i istočnoafričke države – Ugandu, Tanzaniju i Keniju te Etiopiju, kao i Egipat, Mjanmar (bivša Burma), Kambodžu, Tajland, Maleziju i Indoneziju. Većina njih ostvarivat će stope rasta BDP-a od barem šest posto godišnje, što će im omogućiti da postanu, a neke od njih to već i jesu, dinamična tržišta u razvoju.

Naravno, zasluge za tako brz razvoj dijelom leže u nerazvijenosti nekih zemalja, no ipak se ne može sve pripisati samo tom efektu niske osnovice. Dobar dio zasluga, ističu na Harvardu, leži i u diverzifikaciji privredne aktivnosti i u razvoju proizvoda koji se baziraju na novim tehnologijama i imaju veći udio dodane vrijednosti. 

(Index/MiruhBosne)

Previous Bihać: Ripač na baštini ilirskih sojenica
Next Atmosfera u društvu u Srbiji ista kao u vrijeme kad se genocid u Srebrenici dešavao

You might also like

Ekonomija/Biznis

Turci zainteresovani za otvaranje Expo Centra u Brčkom. Posao za stotine radnika

  Gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić rekao je da je ova lokalna zajednica otvorena sredina koja želi da privuče što veći broj investicija, ali da je važno da sva ulaganja i privredne

NAŠI DANI

Ministar Džindić: Nema otpuštanja u sektorima energetike, rudarstva i industrije (VIDEO)

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije će učini sve da nijedan radnik ne bude otpušten u sektoru koji nadgleda ovo ministarstvo, a u kojem je zaposleno 25.000 radnika, poručio je

Ekonomija/Biznis

Srbija: Turski Teklas preuzima više od 1.000 radnika firme koja je prestala s radom u Vranju

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da će odlikovati generalnog direktora turske kompanije Teklas Nebia Anila zbog svega što je učinio za jug Srbije, konkretno za Pčinjski okrug, javlja