Progonjeni novinar napokon slobodan: Assange se vratio u Australiju

Progonjeni novinar napokon slobodan: Assange se vratio u Australiju

Julian Assange će trebati vremena da se oporavi prije nego što javno progovori, izjavio je njegov tim, nakon njegovog dugo očekivanog povratka u Australiju, pišu australijski mediji.


Na kasnovečernjoj konferenciji za novinare u hotelu u Canberri , njegova supruga Stella Assange i advokati izrazili su zadovoljstvo što je 52-godišnjak kod kuće, ali upozoravaju na njegov progon i eventualno potvrdno izjašnjavanje o krivici zbog objavljivanja gomile povjerljivih dokumenata kao “opasne presedan“.


Oni su više puta zahvalili australijskim građanima i zvaničnicima na podršci i radu na njegovom oslobađanju i potvrdili da je osnivač WikiLeaksa lično rekao Anthonyju Albaneseu da mu je premijer spasio život.

Ne mislim da je to pretjerivanje”, rekla je večeras advokat za ljudska prava Dženifer Robinson.

Nakon više od 12 godina zatočeništva u ambasadi Ekvadora i zatvoru Belmarsh u Londonu, Assangeov put kući je i dalje bio dug. 

Napustio je Englesku u ponedeljak uveče (juče rano po istočnom vremenu) i nije dotakao australijsko tlo sve do 19.30 večeras (lokalno vrijeme).

Asanž je podigao desnu pesnicu kada je izlazio iz aviona u RAAF vazduhoplovnoj bazi Fairbairn u Canberri, a njegove pristalice su klicale iz daljine.

Zagrlio je svoju ženu i oca Džona Šiptona, koji su čekali na asfaltu.

Gospođa Assange je rekla da su je u tom trenutku “prevladale emocije” i da će njenom mužu trebati vremena da se oporavi prije nego što javno progovori.

Rekla je da sloboda njenog muža ne bi bila moguća bez široke podrške Australaca i cijelog političkog spektra.

“Bilo su potrebni milioni ljudi”, rekla je uz buran aplauz.

“Trebalo je ljude koji su radili iza kulisa, ljudi koji su protestirali na ulicama danima i sedmicama, mjesecima i godinama, i mi smo to postigli.”

Gledajući stream uživo, emotivni Gabriel Shipton podigao je šaku dok je njegov brat krenuo na asfalt.

„Dobro došao kući Juliane, dobrodošao kući“, rekao je prije nego što je zastao na trenutak da obriše suzu s oka.

“Sjećam se da sam prije četiri godine bio u sudnici i gledao sa galerije”, rekao je.

„Džulijan je bio iza ovih staklenih ploča i podigao je pesnicu prema meni.

“To je poruka koju smo dijelili tokom ove kampanje.”

Dok je sunce izlazilo iznad Tihog okeana ranije, Assange je krenuo nužnim obilaskom kroz sićušnu američku teritoriju Saipan na Sjevernim Marijanskim ostrvima kako bi se izjasnio krivim za jednu optužbu za krivično djelo prema Zakonu o špijunaži, što je cijena njegove slobode.

“Ne postoje apsolutno nikakva ograničenja za Juliana. Slučaj protiv njega je završen”, rekao je njegov američki kobranilac Barry Pollock.

Nema naredbe za geg (ograničavanja komentarisanja i objavljivanja informacija). Nema drugih ograničenja.”

Pozdravljajući dogovor i bezbroj sati diplomatskog rada uloženih da se on postigne, Assangeovi advokati su i dalje žestoko kritični prema odluci američke vlade da ga progoni prema Zakonu o špijunaži.

Assangeove pristalice kažu da je objavljivanje dokumenata predstavljalo novinarski čin, tvrdnju koju žestoko osporavaju američke vlasti i drugi klevetnici.

Tužioci su optužili Assangea za nanošenje štete nacionalnoj sigurnosti objavljivanjem dokumenata koji su naštetili SAD-u i njihovim saveznicima i pomogli njihovim protivnicima.

Slučaj su osudili zagovornici štampe i Assangeove pristalice, ali tužioci su tvrdili da su oni ciljali na ponašanje koje je išlo dalje od onoga od novinara koji je prikupljao informacije, što predstavlja pokušaj traženja, krađe i neselektivnog objavljivanja povjerljivih vladinih dokumenata.

Pollock je tvrdio da su SAD na sudu priznale da “nigdje nije bilo nijedne osobe koju bi mogli proizvesti a koja je zapravo bila oštećena ovim publikacijama”.

“Da bi osvojio svoju slobodu, Julian se izjasnio krivim za zavjeru za špijunažu zbog objavljivanja dokaza o američkim ratnim zločinima, kršenju ljudskih prava i nedjelima SAD širom svijeta”, rekao je Robinson.

„Ovo je novinarstvo. Ovo je kriminalizacija novinarstva.

„I dok sporazum o priznanju krivice ne predstavlja sudski presedan – to nije sudska odluka – samo tužilaštvo postavlja presedan koji se može koristiti protiv ostatka medija.”

Osim oporavka, nejasno je šta je sljedeće za Assangea, koga je Albanese ličnim telefonskim pozivom dočekao kući.

“Spasio si mi život”, rekao mu je Assange.

Gospođa Assange je rekla da je prerano razmišljati o povratku njenog supruga na WikiLeaks i pozvala novinare da se bore za njegovo pomilovanje.

“Činjenica je da će Julian uvijek braniti žrtve. On je to uvijek radio”, rekla je.

“I to je samo dio onoga što on jeste. On je duboko principijelan i ostaje duboko principijelan i neustrašiv.”

Julian Assange na slobodi poslije nagodbe sa Sjedinjenim Državama

Previous Prve hadžije stigle u Bosnu i Hercegovinu
Next Podsjećanje: WikiLeaks o padu aprilskog paketa ustavnih promjena

You might also like

NAŠI DANI

Rast prometa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu za skoro 24%!

Naša zemlja bilježi konstantan rast u oblasti turizma, a podaci Federalnog zavoda za statistiku pokazuju i logično povećanje prometa u sektoru hotelijerstva i ugostiteljstva u većem entitetu Bosne i Hercegovine.

NAŠI DANI

Mijatović: Sila nad manjinom pokazuje slabost

Političar Vojin Mijatović prokomentarisao je aktuelna dešavanja oko obilježavanja neustavnog dana manjeg bh. entiteta i niza provokacija proisteklih iz toga… SILA NAD MANJINOM POKAZUJE SLABOST, A NIKAKO MOĆ, A ONI

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Trnovo: Godišnjica ubistva šestorice Srebreničana – Njihove kosti pronađene u reklamnim vrećama s datumom proizvodnje 2000. godine.

Članovi porodica žrtava genocida okupit će se danas na stratištu Godinjske Bare u Trnovu, mjestu na kojem su pripadnici zloglasne srbijanske jedinice “Škorpioni”, prije 28 godina, pucnjima u leđa ubili