Programi širom Tuzlanskog kantona: Bosanski saz u fokusu Dana evropskog naslijeđa

Programi širom Tuzlanskog kantona: Bosanski saz u fokusu Dana evropskog naslijeđa

“Bosanski saz kao dio evropskog naslijeđa” naziv je manifestacije kojom Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Tuzlanskog kantona, zajedno sam osam institucija kulture, obilježava Dane evropskog naslijeđa.

Tradicija obilježavanja Dana evropskog naslijeđa seže od 1985. godine i od tada joj se pridružilo 50 zemalja, među kojima i Bosna i Hercegvoina. Na taj način se kroz  razne manifestacije u evropskim zemljama ukazuje na potrebu i obavezu očuvanja zajedničke evropske baštine.

Tako će u okviru Dana evropskog naslijeđa u periodu od 22. septembra do 6. oktobra 2022. godine u sedam gradova/općina Tuzlanskog kantona biti realizirani brojni programi, radionice, okrugli stolovi, predstave i koncerti, koji za cilj imaju promociju bosanskog saza i svega što se veže uz ovaj instrument, koji se duboko ukorijenio u bh. kulturu i tradiciju.

Velika manifestacija je najavljena na danas održanoj press konferenciji u BKC TK u Tuzli.

-Čuvanjem kulturne baštine mi čuvamo svoju kulturu i tradiciju koja se s generacije na generaciju, s koljena na koljeno, kroz historiju prenosi sve do danas. Ministarstvo je prepoznalo važnost održavanja ove manifestacije, ali i umrežavanja ustanova kulture sa područja Tuzlanskog kantona i pružit ćemo punu podršku njenoj realizaciji – istakla je Ivana Mijatović, ministrica za kulturu, sport i mlade u Vladi Tuzlanskog kantona.

Manifestaciju će zajednički realizovati Bosanski kulturni centar TK Tuzla, Narodno pozorište Tuzla, Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK, Muzej Istočne Bosne, Bosanski kulturni centar Živinice, Bosanski kulturni centar Gračanica, Centar za kulturu i informisanje Srebrenik i Centar za kulturu „Ahmed Muradbegović“ Gradačac.

Inicijativa za obilježavanje Dana evropskog naslijeđa je prije tri godine potekla iz Bosanskog kulturnog centra TK, koji i ove godine realizuje značajan dio programa u okviru ove manifestacije.

-Raduje nas što je jedna ideja potekla iz našeg BKC-a, nakon tri godine zaživjela u punom kapacitetu i što smo prošle i ove godine sa Danima evropskog naslijeđa dospjeli u svaki dio Tuzlanskog kantona. Ove godine manifestacija je tematski vezana za bosanski saz, s ciljem da taj instrument promovišemo kao dio našeg i evropskog naslijeđa. Sve se poklopilo i sa desetogodišnjicom smrti istaknutog sazlije iz Srebrenika dr. Hašima Muharemovića. Pored promocije udruženja koja njeguju bosanski saz, želja nam je i da ukažemo na značaj onoga što je za saz i tu vrstu muzike uradio dr. Hašim Muharemović – rekao je Benjamin Bajrektarevićstručni saradnik za fundus umjetnina i kulturnu baštinu u BKC Tuzlanskog kantona.

Centralni dio manifestacije je koncert tri udruženja sazlija sa područja Tuzlanskog kantona koji će biti održan 28. septembra na Kuli Husein-kapetana Gradaščevića.

-Čast nam je biti dio ovog projekta, a posebna čast je što se centralni program manifestacije održava u Gradačcu. Na koncertu će nastupiti udruženja sazlija “Avdo Vrabac” Tuzla, “Sevdah” Živinice i “Preporod” Srebrenik, a program će uživo prenositi radio Gradačac koji djeluje u okviru naše ustanove. Ovim putem pozivam sve ljubitelje saza da nam se tog dana pridruže u Gradačcu  – rekla je Nadira Duraković, direktorica JU Centar za kulturu “Ahmed Muradbegović” Gradačac

Centar za kulturu i informiranje Srebrenik i ove godine je dio ove manifestacije, a u okviru programa će 4. oktobra 2022. godine prirediti Izložbu “Hašim deset godina poslije”.

-Raduje me što smo dio jednog zajedničkog i velikog projekta koji nam temom kojom se bavi daje priliku da pružimo malo duha našoj teškoj svakodnevnici. Mi smo ponosni na lik i djelo našeg dr. Hašima Muharemovića, koji je proslavio saz i proslavio Srebrenik, ova izložba je naš doprinos i poruka narednim generacijama da naši velikani ne smiju i neće biti zaboravljeni – rekao je Mirza Ibrišimovićdirektor JU Centar za kulturu i informiranje Srebrenik.

Manifestacija će biti otvorena 22. septembra u 12 sati od kada se u BKC TK održava Okrugli sto na temu desetogodišnjice od smrti istaknutog sazlije dr. Hašima Muharemovića. Od 23.-25.09. 2022. u BKC TK se održavaju radionice veza i drvorezbarstva  koje realizuje Muzej Istočne Bosne. Gradska biblioteka Čelić će 26. septembra ugostiti predstavu “Putovanje” Narodnog pozorišta Tuzla, a programi u septembru se završavju spomenutim koncertom udruženja sazlija Tuzlanskog kantona, koji je na programu 28. septembra u 18. sati u Gradačcu.

Centar za kulturu i informiranje Srebrenik 4. oktobra će prirediti izložbu “Hašim deset godina poslije”, dok je dan poslije u u Gračanici u Osman kapetanovoj medresi, održati večer sevdaha sa Ibrahimom Jukanom i Esedom Kovačevićem uz saz i harmoniku, a realizator je BKC Gračanica.

Manifestacija završava 6. oktobra kada se u BKC Živinice održavaju radionice “Izrada saza”, a isti dan će u Etno avliji Mačkovac Zavod za zaštitu i korištenje kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa TK prirediti program „Saz u bosanskoj avliji“, uz prigodna predavanja i prezentacije, saopćeno je iz JU BKC TK.

Previous Tramvajsku prugu Ilidža - Hrasnica gradiće turske firme
Next Bosanska ministrica razgovarala sa američkim predsjednikom

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Manifestacija “Tri kraljice“ oživila duh srednjovjekovne Bosne

Muzej grada Zenice, u prostoru srednjovjekovne tvrđave Vranduk kod Zenice, u kojoj se nalazi i stalna postavka tog muzeja, bio je domaćin centralne regionalne manifestacije “Tri kraljice“. Kako je objasnio

BAŠTINA

Muzej Sarajeva zabilježio značajan porast posjetilaca ovog ljeta: Muzeje su najviše posjećivali Arapi

Muzej Sarajeva je od aprila posjetilo mnogo turista, a od svih depadansa najviše pažnje plijenili su Muzej Jevreja, Svrzina  kuća te Muzej Sarajevo 1878-1918 – kazao je Feni direktor Muzeja

BAŠTINA

Dugogodišnja muzejska tradicija u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu

 Muzej Unsko-sanskog kantona (USK) pod tim imenom egzistira od 1996. godine, a objedinjuje mnogo ranije osnovane Regionalni muzej Pounja i Muzej “Prvog zasjedanja AVNOJ-a”. Ova ustanova je zapravo današnji čuvar