Projekt Buroj Ozon: Turistički grad u općini Trnovo koštat će 4,5 milijardi KM!

Projekt Buroj Ozon: Turistički grad u općini Trnovo koštat će 4,5 milijardi KM!

Na području općine Trnovo, u blizini Sarajeva, bit će izgrađen najveći turistički grad u jugoistočnoj Evropi koji će sadržavati hiljade stambenih jedinica, hotele, najveći trgovački centar u Bosni i Hercegovini te drugu potrebnu infrastrukturu, a što će stvoriti mogućnost zapošljavanja velikog broja ljudi.

Vrijednost tog projekta je oko 4,5 milijardi KM, a finansira ga kompanija Buroj Property Development iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Direktor te firme Ismail Ahmet danas je u Sarajevu s načelnikom Općine Trnovo Ibrom Berilom potpisao Protokol o saradnji.

Ahmet je tom prilikom kazao da je potpisivanje dokumenta samo prvi korak ka izgradnji jakog partnerstva između vlasti BiH i kompanije Buroj Property Development.

Ta kompanija je, kako je kazao, jedna od vodećih za urbanistički razvoj i posvećena je tome da postane jak partner BiH u razvijanju ogromnog turističkog potencija koji država ima.

“Došli smo ovdje da radimo s vlastima Bosne i Hercegovine kao partner u cilju osiguravanja da profite i beneficije našeg zajedničkog projekta podijele Buroj Property Development i građani Bosne i Hercegovine”, istakao je Ahmet te dodao da firma koju predstavlja namjerava asistirati da Bosna i Hercegovina postane jedan od lidera u turizmu u zemljama okruženja i šire, piše Fena.

Ovakav projekt, smatra, neće donijeti samo direktne prihode od turista nego će direktno i indirektno stvoriti mogućnost zapošljavanja hiljada ljudi.

Načelnik Općine Trnovo Ibro Berilo je istakao da je potpisivanje Protokola historijski dan za Općinu Trnovo te da Općina time potvrđuje spremnost za partnerstvo u realizaciji projekta.

Naveo je da će biti potrebna pomoć viših nivoa vlasti jer projekt prevazilazi mogućnosti i kapacitete Općine Trnovo.

Projekt nosi naziv Buroj Ozon.

(Faktor.ba)

Previous Zemaljski muzej Bosne i Hercegovine osnovan je 1. februara 1888. godine
Next GAZI HUSREV-BEG

You might also like

Ekonomija/Biznis

Bosni i Hercegovini predviđen ekonomski rast u 2019. za 4 posto

Prognoze Svjetske banke predviđaju da će ekonomija u Bosni i Hercegovini u 2017. godini rasti za 3,2 posto, u 2018. za 3,7 posto, te u 2019. godini za 4,0 posto.

Ekonomija/Biznis

Bosanski izvoz u septembru rekordan – oborena granica od 1,3 milijarde BAM

Bosna i Hercegovina je u septembru ove godine ostvarila rekordan mjesečni izvoz, izvještava Indikator.ba. Izvoz je u ovom mjesecu, prema podacima Agencije za statistiku BiH, iznosio 1,33 milijarde KM, što

Ekonomija/Biznis

Bosna i Hercegovina na Amazonovoj listi, šta to znači za privrednike

Kompanija Amazon revidirala je prije dvije sedmice listu dozvoljenih zemalja za registraciju prodavača na kojoj se sada nalazi i Bosna i Hercegovina. Proširenjem liste, prodavači iz ukupno 188 zemalja mogu