Promocija knjige „Bosna i Hercegovina – Putopisne slike i studije“

Promocija knjige „Bosna i Hercegovina – Putopisne slike i studije“

SARAJEVO – Na Centralnoj sajamskoj bini BKC-a u četvrtak je održana promocija knjige pod nazivom „Bosna i Hercegovina – Putopisne slike i studije“.

Promotori su bili Hamza Ridžal i Hadžem Hajdarević. U pitanju je djelo ugarskog publiciste Johann-a von Asbóth-a rođenog 7. juna 1845. u mjestu Viktor Vlad Delamarina u današnjoj Rumuniji. Autor je umro 28. juna 1911. godine u slovačkom gradu Vidini.

Johann von Asbóth pratio je zajedničkog ministra finansija i upravitelja Bosne i Hercegovine, Benjamina Kállaya na njegovim brojnim putovanjima. Knjiga Bosna i Hercegovina – Putopisne slike i studije oslanja se na historiografski i etnografski materijal iz brojnih crkvenih, državnih i naučnih arhiva, dajući do tada najpotpuniju sliku zemlje.

Knjiga koja broji ukupno 537 stranica sadrži 175 fotografija, čiji je autor natporučnik W. Mienzil, zatim originalne fotografije nastale u trgovini umjetninama Koenigsberger u Sarajevu, te jednu historijsku i tri statističke zemljopisne karte, te brojne tabelarne prikaze. Asbóthovi opisi Sarajeva i svakodnevnog života potvrđuju da je riječ o dobrom poznavaocu prilika u zemlji i autoru koji nije opterećen predrasudama.

Previous Komandant EUFOR-a je general Dodikovog starog saveznika Strachea?!
Next U Sarajevu potopljena brojna naselja

You might also like

NAŠI DANI

105. godišnjica bitke na Monte Meletta-Fior

Obilježavanje 105. godišnjice bitke na Meletta-Fior  održat će se u Austriji na vojnom groblju u Lebringu Svake godine početkom mjeseca juna na vojnom groblju u Lebringu, pored Graza, u Austriji

HISTORIJA

Mojoj dragoj BiH – nesuđena himna naše države

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=50EsiHXlIuE Pjesma “Mojoj dragoj BiH”, snimljena ratne 1992. godine, jedna je od najljepših pjesama posvećenih jedinoj nam domovini. Njen kompozitor je Ismet Kurtović, dugogodišnji frontmen nekadašnje rock grupe “Drugi način”.

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

U Vijećnici predstavljena knjiga Jovana Divjaka ‘Ne pucaj!’

Knjiga od tri toma “Ne pucaj!” autora Jovana Divjaka posthumno je predstavljena u sarajevskoj Vijećnici na prvu godišnjicu Divjakove smrti, javlja Fena. Brojni poštovaoci autorovog lika i djela prisustvovali su