Promocija knjige Jasmina Odobašića: Bez spiska žrtava u BiH nema pomirenja

U punoj sali amfiteatra u poslovnom centru Unitic u Sarajevu večeras je promovisana knjiga Jasmina Odobašića koja nosi naziv “Hiljadu grobnica u Bosanskoj Krajini 1992.-1995.”.

Na 713 stranica svakoga od dva toma Odobašić obrađuje tešku i dinamičnu hronologiju ekshumacija ubijenih građana naše zemlje čija su tijela razbacana ili sakrivena u hiljadama grobnica, prirodnih jama, rudnika, šuma, rijeka…

Tako u knjizi precizno dokumentuje ekshumacije iz 1.132 grobnice u Bosanskoj Krajini od čega 128 masovnih, 116 zajedničkih, 886 pojedinačnih, 4.697 ekshumiranih, 4.006 identificiranih žena djece, stogodišnjaka, slijepih, nemoćnih, nevinih ljudi.

Knjiga koja ispunjava prazninu
Senadin Lavić, predsjednik BZK Preporod, koji je večeras bio i promotor knjige kazao je kako Odobašićeva knjiga ispunjava ogromnu prazninu obilježenu našom neodgovornošću i lijenošću da bilježimo zbivanja iz naše bliske prošlosti da se spram njih iskreno i kritički odnosimo i da iz svega izvlačimo spoznaje i zaključke koji će nas osposobiti i da predviđamo a ne da uvijek i ponovo pravimo iste greške koje postepeno dovode bosansko društvo i državu na rub nestanka.

“Pred nama je autentično i objektivno svjedočenje neposrednog učesnika uz kojeg se mora svrstati sve pozitivno što se tiče traganja za nestalim osobama u BiH. Demografija prikazana u knjizi pokazuje nam prije svega da niti jedan od krajiških gradova nije bio monoetnički, a promjena demografske strukture silom promjenjene najbolje se vidi kroz prikaz pronađenih grobnica”, kazao je Lavić.

Isto tako, knjiga kroz činjenicu da su masovne i druge grobnice pronađene u svih 20 gradova Bosanske Krajine otkriva da su u pripremi za agresiju zločinački štabovi kao dio vlastitih strategija razradili i načine egzekucije i načine prikrivanja zločina učinjenih u tom cilju.

“Obimnost građe i težina problematike apsolutno nadilazi mogućnosti jednog čovjeka, ali se Odobašić nije predao”, kazao je Lavić.

Više ništa neće biti isto
Sam autor je večeras za Klix.ba istakao kako od danas za njega neće više ništa biti isto. Jer konačno imamo jedan važan dokument koji svjedoči o onome što nam se dogodilo.

“Za mene lično kao čovjeka od danas više ništa neće biti isto. Dvadeset godina se borim da se transparentno daju podaci o svim ubijenim u našoj zemlji, ne samo Bošnjacima, da se to prezentira javnosti, da stvorimo preduslove za pomirenje. Ako toga nema, Dodik i svi ‘dodici’ mogu da sumnjaju i špekulišu oko broja nastradalih. Sa druge strane kada se podaci postave transparentno i bude ih moguće provjeriti onda ćemo moći vjerovati jedni drugima i onda ćemo krenuti putem pomirenja”, kazao je Odobašić.

Prema njegovim riječima, žalosno je da ova knjiga u dva toma ima 1.400 stranica, 1.000 slika, da opisuje 1.132 grobnice, 4.016 identiteta, a da je sve to isključivo njegova lična građa.

“To nije objavio Institut za nestale osobe. Zašto, recimo poslije rata naša zemlja nije kako bilo popisala žrtve? U ovoj moj Bosni popisuju se kuće auta, samo ne ljudske žrtve, to je katastrofa”, kazao je Odobašić.

Nikad nećemo odustatiod progona onih koji su to učinili

Šemsudin Mehmedović koji je također večeras promovirao knjigu Odobašića kazao je da je ona i previše dragocjena da joj se ne bi posvetila ozbiljna pažnja.

“Bošnjački i bosanski narod preživio je strašnu demonizaciju, a zapravo se pokušavaju minimizirati razmjere zločina koji je počinila jedna dobro organizirana skupina, Nije genocid počinjen samo u Srebrenici, jer genocid je ubijanje šest nedužnih sinova majke Have iz Prijedora, ubijanje osam žetelaca u Tešnju, ubijanje Srđana Aleksića u Trebinju, rušenje Starog mosta u Mostaru, ubistvo 133 Sarajlije 5. aprila 1992. godine. Ova knjiga je dokumentarni uradak koji upravo pokazuje da se genocid planirao i nažalost ostvario u cijeloj BiH”, istakao je Mehmedović.

Knjigom Odobašića, istakao je Mehmedović, potvrđuje se kako niti jedna grobnica ili žrtva u Bosanskoj Krajini nije rezultat vojnih sukoba već je rezultat kukavičluka.

“Nikad nećemo odustati od progona onih koji su to učinili. Ova knjiga bit će dokumentarni osnov za doživotni progon onih koji su na pravdi Boga poubijali čitave porodice diljem Bosanske Krajine”, zaključio je Mehmedović.

Previous Zemlja traži dobrog i odgovornog domaćina, a naša domovina Bosna i Hercegovina ih je uvijek imala
Next Sarajevo je dobilo rasvjetu prije Londona, Pariza...

You might also like

PISMENOST / KNJIŽEVNOST

Predstavljen ‘DIJAK’ – elektronska baza srednjevjekovnih bosanskih tekstova svjetovnog karaktera

 Platforma “Digitalni jezički anotirani korpus (DIJAK)”, predstavljena je danas na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, a sadrži bazu srednjevjekovnih bosanskih tekstova svjetovnog karaktera: administrativno-pravnih i epigrafskih spomenika, izvještava Fena.  Institut

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

U Memorijalnom centru Veljaci klanjana dženaza u odsustvu za ubijene Bošnjake Bratunca

Polaganjem cvijeća i klanjanjem dženaze u odsustvu u Memorijalnom centru Veljaci u Bratuncu danas je obilježeno “Sjećanje na zločin nad Bošnjacima Bratunca 1992-1995.” S obzirom na to da ove godine

AGRESIJA|GENOCID|URBICID

Sin čovjeka kojeg je ubio Šešeljev tjelohranitelj: Bez obzira na presudu nastavljam širiti istinu

Zločinac Vasilije Vidović ubijao u Lješevu 1992. godine, danas slobodno šeta Beogradom Predsjednika Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja danas je Haški tribunal oslobodio odgovornosti za zločine počinjene na teritoriji Bosne