Promocija rimske ceste stare dvije hiljade godina

Promocija rimske ceste stare dvije hiljade godina

Zanimljivu promociju rimske ceste još iz antičkog perioda na lokalitetu Dobra voda na Konjuhu u blizini Kladnja upriličio je sa partnerima Univerzitet u Tuzli.

Rimska cesta koja je građena u prvom vijeku nove ere vodila je od prijevoja Karaula preko obronaka Konjuha do Kladnja. U doba Rimskog carstva ova cesta imala je osim vojnog i privredni značaj.

Kroz performans koji prikazuje putovanje rimskog senatora i njegove suprugeu kočijama,promovisana je dionica rimske ceste u šumama Konjuha. Lokalitet je donedavno bio nepristupačan i zarastao u korov. Otkrila ga je profesorica Univerziteta u Tuzli, nakon čega se pristupilo čišćenju i neophodnim radovima.

„Tek nakon toga imali smo pravu sliku ceste. Radi se o Rimskoj cesti i to je drugi lokalitet na kojem smo otkrili rimsku cestu“, pojašnjava doc.dr. Mersiha Imamović, profesorica na Univerzitetu u Tuzli.

Tragovi Rimske ceste vode i preko današnjih naselja Brateljevići i Pauč do izletišta Muška voda. Historijat nastanka ove ceste seže vijekovima u prošlost.

„Car je poslao u Bosnu svoga čovjeka po profesiji inženjera za saobraćaj i komunikacije da snimi teren i da mu u Rim donese trase zamišljenih puteva koji bi išli kroz Bosnu“, priča dr. sc. Bego Omerčević, univerzitetski profesor u penziji.

Pratećih objakata na ovoj lokaciji danas nema, jer su, kažu istraživači, građeni pretežno od drveta i nisu odoljeli zubu vremena. No, pored ceste postoje izvori koji su u to vrijeme predstavljali odmorišta.

„U ovom dijelu do samog grada, negdje oko tri kilometra odavdje pruža se ova cesta i tamo južnije prema općini Olovo. Pretpostavka je da i u sjevernim dijeloma općine postoji mreža ovakvih puteva“, kazao je Jusuf Čavkunović, načelnik Općine Kladanj.

Ovaj lokalitet u budućnosti bi mogao predstavljati značajan turistički biser, a otkrivanje i promociju su ove godine prvi put upriličili Univerzitet u Tuzli, Zaštićeni pejzaž Konjuh, Šume TK, Općina Kladanj i italijanska organizacija Cisp – izvještava federalna.ba.

Previous Novalić: Turizam bi mogao postati najutjecajniji sektor za našu privredu
Next Izložba “Čula” u Sarajevu: Doprinos kulturi sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici

You might also like

BH RAZGLEDNICA

Pruga Sarajevo-Mostar među 18 najljepših i najatraktivnijih na svijetu!

  Vožnja željezničkom prugom od Sarajeva do Mostara uvrštena je među 18 najljepših na svijetu prema izboru uglednog britanskog lista „Guardian“, otkriva Nezavisni istraživački centar NICK. Pruga od Sarajeva ka

KULTURA I UMJETNOST

Bosanski pojasevi i nakit rađen na bosanski način

U dokumentima se najprije pojavljuju pojasevi sa oznakom da su rađeni u bosanskom stilu, zatim nakit (prstenje, naušnice, vijenci za glavu), posuđe, oružje, a potom i odjeća. Među proizvodima domaćih

BAŠTINA

Sandžak: Pronađena figurina Pazarka stara sedam hiljada godina

U selu Požežina, na teritoriji Novog Pazara, na obali Tušimljanska rijeke, pronađena je figurina stara sedam hiljada godina. Ovaj prahistorijski lokalitet pronađen je sasvim slučajno i to tokom iskopavanja za