Promoviran Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića: Kapitalno djelo za bosansku jezičku zajednicu

Promoviran Rječnik bosanskog jezika Dževada Jahića: Kapitalno djelo za bosansku jezičku zajednicu

U prepunom amfiteatru Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli danas je promoviran Rječnik bosanskoga jezika, autora akademika Dževada Jahića, koji se smatra kapitalnim djelom za bosansku jezičku zajednicu.

Inače, promocija ovog Rječnika, u čijem se redakcijskom odboru nalaze neka od najvećih imena bh. književnosti uopšte, poput akademika rahmetli Nedžada Ibrišimovića i Abdulaha Sidrana, održava se u vrijeme dok traju konstantni napadi na bosanski jezik.

No, današnji promotori se nisu željeli toliko osvrtati na uzaludne napade iz dobro poznatih krugova, nego su Rječnik, koji će biti objavljen u 12 tomova, nazvali kapitalnim djelom.

-I to kapitalnim djelom ne samo za bosansku zajednicu, nego za sve jezičke zajednice, s obzirom da ovim rječnikom autora Dževada Jahića mi dobijamo vrhunski evropski rječnik, a to znači da takve rječnike imaju zapadne evropske kulture. Ovaj Rječnik nas uvodi u ravnopravnu zajednicu svih evropskih jezika, kazala je prof. dr. Amira Turbić-Hadžagić, profesorica Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Rektor tuzlanskog Univerziteta prof. dr. Enver Halilović je kazao da je bosanski jezik činjenica koja ima vrlo staro historijsko porijeklo, te da se prvi put spominje u jednom notarskom zapisu 1436. godine.

-Dakle, bosanski jezik je vezan za duhovno biće tadašnjih Bošnjana, svih stanovnika današnje BiH. Posebno predstavlja značajnu činjenicu za sveukupni razvoj svijesti o BiH i svakog građanina BiH, kazao je Halilović, navodeći da se bosanski jezik osporava iz političkih razloga.

Akademik Jahić je kazao da je ova promocija trebala biti održana u julu, te da se radi o projektu koji traje 15 godina i koji se zove Višetomni Rječnik bosankog jezika.

promocija_jahic (5)

-U međuvremenu su uslijedile ove polemike, tako da na neki način ovo može izgledati kao nekakva reakcija ili odgovor. Naravno, ne radi se o tome. Ali, pošto ćemo govoriti o najvećem projektu bosankog jezika koji se do sada radio, onda ćemo se i na to osvrnuti, kazao je Jahić, dodajući da ovaj Rječnik rješava oko 95 posto svih jezičkih nedoumica u bosankom jeziku.

-On je upravljen ka normi, ali je u isto vrijeme naučni rječnik sa bogatom građom, koja otkriva da bosanki jezik ima svoj historijski kontinuitet koji zaista traje i prije Povelje Kulina bana. Ovo nije historijski rječnik, ovo je književnog jezika rječnik, djelimično. Sve ovo što se dešavalo u posljednje vrijeme upućeno je na ovaj veliki projekat, da bi se on osporio, kazao je akademik.

Inače, ovo veliko djelo će se sastojati od 12 tomova, a prema riječima autora trenutno se radi  na osmom tomu.

Izvor: Faktor.ba

Previous Legendarni Juninho: Pjanić je najbolji izvođač slobodnih udaraca na svijetu (Video)
Next TESTAMENT KRALJICE KATARINE, MIT ILI STVARNOST?

You might also like

KULTURA I UMJETNOST

Otvorena muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata“

Povodom obilježavanja 22. godišnjice danas je u Multimedialnom centru Kovači u Sarajevu otvorena muzejska postavka “Heroji oslobodilačkog rata“. Postavka je posvećena devetorici ljudi, za koje je Predsjedništvo Republike Bosne i

KULTURA I UMJETNOST

Izložba Muzeja istočne Bosne u Tešnju: ˝Od Kulina Bana do ZAVNOBiH-a˝

  U povodu obilježavanja 75. godišnjice od Prvog zasjedanja ZAVNOBIHA, izložba Muzeja istočne Bosne Tuzla posvećena ovom značajnom historijskom događaju, sa posebnim osvrtom na korijene državnosti naše zemlje koji datiraju

KULTURA I UMJETNOST

Pedeset godina Preporoda

Prije 50 godina izašao je prvi broj Islamskih informativnih novina (IIN) Preporod, zvaničnih novina Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini. Prvi broj Preporoda izašao je iz štampe 14. redžeba, 1390. godine