Promovisana knjiga ‘Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću’ akademika Mirka Pejanovića

Promovisana knjiga ‘Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću’ akademika Mirka Pejanovića

Knjiga “Državnost Bosne i Hercegovine u XX i XXI stoljeću”, akademika Mirka Pejanovića promovisana je danas u Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH).

O knjizi koja donosi sažetu društveno-historijsku i politološku sintezu prijelomnih perioda i izazova u razvoju državnosti Bosne i Hercegovine, govorili su akademik Ivan Cvitković, prof. dr. Asim Mujkić i prof. dr. Husnija Kamberović.

Budući da promociji iz objektivnih razloga nije bio u prilici prisustvovati inozemni član ANUBiH prof. dr. Robert Donia, pročitan je njegov pisani osvrt u kojem, uz čestitke akademiku Pejanoviću, ističe kako njegova najnovija knjiga predstavlja vrijedno naučno štivo koje afirmira bh. državnost, te svedoči o odanosti demokratskoj, nezavisnoj i suverenoj državi Bosni i Hercegovini.

Značaj autorovih uvida u elemente državnosti Bosne i Hercegovine i teza koje on zastupa, podcrtali su i promotori – Cvitković, Mujkić i Kamberović, podsjećajući na temeljne vrijednosti za koje se akademik Pejanović zalaže, a koje se ogledaju u privrženosti cjelovitosti BiH, temeljenoj na vrijednostima ZAVNOBiH-a.

Autor knjige, kako su kazali, Bosnu i Hercegovinu vidi kao multinacionalnu zajednicu, naglašavajući imperativ njenog ulaska u članstvo Evropske unije i NATO-a, te insistirajući na njenom ravnomjernom ekonomskom razvoju, oštro se suprotstavlja nacionalizmu kao negaciji države Bosne i Hercegovine.

Previous Nizozemski parlament usvojio inicijativu u kojoj traži sankcije protiv Dodika
Next Novalić zbog rudara dolijeće iz Njemačke: U ponoć sastanak u Vladi

You might also like

PISMENOST

Hasan Kikić, jedna evropska nepoznanica

Na današnji dan (6. maj) 1942., kao borac 1. krajiške proleterske brigade, u četničkoj zasjedi pod planinom Čemernicom poginuo je bosanski književnik Hasan Kikić. /Prenosimo tekst o Kikiću sa balcanicaucaso.org.

KULTURA I UMJETNOST

Sarajevski sajam knjiga: Nagrada za najbolji izdavački poduhvat pripala je izdavačkoj kući Libris za štampanje izabranih djela Derviša Sušića

Centar Skenderija prethodnih dana bio je domaćinom svim onim koji vole knjige. Posjetioci koji su prolazili nekoliko dana kroz veliku dvoranu “Mirza Delibašić”, moglo se vidjeti, bili su veoma zadovoljni.

HISTORIJA

Zaboravljena historija Banjalučke rezolucije

Muslimani intelektualci skretali su pažnju vrhu nekadašnje NDH na ubijanja i zvjerstva počinjena nad pravoslavcima. Sarajevska rezolucija bila je prva Muslimanska rezolucija kojom su muslimani početkom Drugog svjetskog rata pokušali