Promovisana knjiga ‘ Priče o muzici u Bosni i Hercegovini ‘

Promovisana knjiga ‘ Priče o muzici u Bosni i Hercegovini ‘

Promocija knjige “Stories about Music in Bosnia and Herzegovina: dedicated to Folke Rabe” (Priče o muzici u Bosni i Hercegovini: posvećeno FolkeU Rabeu) autorica prof. dr. Lane Šehović, prof. dr. Fatime Hadžić, akademkinje prof. dr. Jasmine Talam i prof. dr. Tamare Karača Beljak održana je u sali Rektorata UNSA, javlja Fena.

Knjiga je objavljena u okviru saradnje Instituta za muzikologiju, Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu i Svenskt visarkiv/Caprice Records, The Swedish Performing Arts Agency.

Riječ je o opsežnoj studiji koja nudi različite perspektive na bosanskohercegovačku tradicijsku muzičku praksu, uključujući pogled na seoski i gradski zvučni krajolik. Posvećena je istaknutom švedskom kompozitoru Folke Rabeu (1935-2017), koji je tokom šezdesetih godina prošlog vijeka obavio značajna istraživanja na području Bosne i Hercegovine.

Šefica Instituta za muzikologiju Jasmina Talam kazala je da su u ovoj knjizi priče o muzici u Bosni i Hercegovini koje su stvarali i kreirali strani kompozoitori,istraživači, a među njima i jedan od najznačajnijih švedskih kompozitora Folke Rabe.

-Zašto nam je bio posebno zanimnjiv? Zašto što je nepoznat u Bosni i Hercegovini, a prvi je istraživač koji je za vrijeme bivše Jugoslavije izvan sistema došao i istraživao, ne tražeći nikakvu potporu ni institucionalnu podršku.On je u BiH došao 1963 godine, a 40 godina kasnije piše simfonijsko djelo koje je inspirisano bh. folklorom, odnosno njegovim istraživanjima u selu Kuti- kazala je Talam..

Dio monografije posvećen je značajnim stranim istraživačima koji su djelovali u Bosni i Hercegovini krajem 19. i u prvoj polovini 20. vijeka, kao što su Friedrich Salomo Krauss, Aleksandar Sandor Bosiljevac, Bogomir Kaderovsky, Matija Murko, Gerhard Gesemann, Julius Major, Julius Fudik, Franjo Kuhad, Ludvig Kuba, Abraham S. Suzin i Milman Parry.


Muzikologinja Tamara Karača Beljak kazala je da knjiga jeste posvećena FolkeU Rabeu,ali da su htjeli ispričati priče i vezati ih za sve one istraživače koji su od kraja 19. stoljeća pa sve do sredine 20. stoljeća boravili kraće ili duže na teroitoriji BiH, kao istraživači ili kao kompozitori.

Tamara Karača Beljak istakla je da je ova knjiga jedna velika priča o umjetnicima i istraživačima koji su bili trajno inspirisani muzičkom praksom Bosne i Hercegovine.

-Oni su naši predhodnici. Etnomuzikologija je utemeljena u BiH iza Drugog svijetskog rata – kazala je Karača Beljak.

Previous 'Azerbejdžan spreman opskrbiti Bosnu i Hercegovinu svim potrebnim količinama gasa'
Next Mirsad i Elvir Baljić: Džeko je naš najbolji igrač svih vremena

You might also like

BH RAZGLEDNICA

U završnoj fazi radovi na mostu prema tvrđavi Stari grad u Travniku

U završnoj fazi su radovi na pristupnom mostu za tvrđavu Stari grad u Travniku, koja je jedan od najljepših i najočuvanijih fortifikacijskih objekata srednjovjekovne Bosne. Direktorica Zavičajnog muzeja u Travniku

HISTORIJA

Godišnjica Ahdname: Primjer kako različiti ljudi mogu zajedno živjeti

  Franjevački samostan “Duha Svetoga” u Fojnici, crkva i samostan izgrađeni u 14. stoljeću, danas čuva oko 50.000 knjiga, među kojima je oko 10.000 knjiga starih nekoliko stoljeća, piše Anadolu

KULTURA I UMJETNOST

‘Stari grad’ u Srebreniku u novom projektu Armina Muzaferije – promocija na Dan državnosti

Pjevač Armin Muzaferija posjetio je Srebrenik, gdje je sa gradonačelnikom Nihadom Omerovićem razgovarao o projektu na kojem uveliko radi, a koji se bazira na promociji i očuvanju kulturno-historijskog naslijeđa Bosne