Pronađeno sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina koje će biti ponovo posađeno

Pronađeno sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina koje će biti ponovo posađeno

Vladavine Urartu poznata i po prvim kanalizacijskim sistemima u svijetu…

Tokom arheoloških iskopavanja u palati Cavustepe na području Gurpinara, u Vanu, na istoku Turske pronađeno je sjeme pšenice i susama staro 2.800 godina, javlja Anadolu Agency (AA).

Pronađeno sjeme i susam će ponovo biti posađeni.

Arheološki park se nalazi otprilike 20 kilometara od centra grada Gurpinar, a palata je izgrađena za vrijeme procvata Kraljevstva Urartu kada je na tronu sjedio kralj Sardur.

Grupa arheologa sa Yuzuncu Yil Univerziteta je 2014. godine počela sa iskopavanjima, a s ciljem otkrivanja skrivenih detalja o periodu vladavine Urartu, koja je poznata po prvim kanalizacijskim sistemima u svijetu, specifičnim gradnjama palata i brojnim drugim dostignućima koja i danas privlače veliki broj arheologa, historičara i turista iz cijelog svijeta.

Grupu arheologa predvodi profesor Rafet Cavusoglu je kazao da su žitarice, nakon pronalaska i iskopavanja, dali na analizu.

Prema njegovim riječima, u sklopu palate se nalaze važni ostaci iz perioda Urarta. Cavusoglu je poručio da će nakon analize vidjeti da li je i na koji način je najbolje zasaditi sjemenke pšenice i susama.

Arheolozi su tokom iskopavanja došli i do prostorije skladišta palate Cavustepe i u njoj pronašli 120 keramičkih posuda kapaciteta 36 tona u kojima su čuvani različiti prehrambeni artikli.

Svaka posuda kapaciteta od 300 kilograma je ukopana u zemlju, a na grlićima posuda na površini se nalaze ispisi klinastim pismom koji su bili svojevrsna etiketa robe koja se u posudama čuvala.

U doba Kraljevstva Urartu na taj način hrana je čuvana od požara i poplava, a posebno je bilo važno čuvanje sjemena, jer je dolina Gurpinar uvijek bila bogat poljoprivredni kraj.

Pronađene su i slične keramičke posude u kojima je čuvano vino, te četiri velika kamena sa uklesanim umjetninama.

(Agencije/MiruhBosne)

Previous Kik-boks: Mirza Pramenković svjetski juniorski prvak
Next Austrijski mediji: RS je bankrotirala, socijalna situacija je loša. Moćnik iz Banja Luke opet igra na kartu etnonacionalizma

You might also like

NAŠI DANI

Kritično stanje u populaciji bosanskog brdskog konja

“Bosanski brdski konj – pasmina na rubu izumiranja”, naziv je simpozija koji je danas organiziran u Sarajevu, imajući u vidu kritično stanje u populaciji bosanskog brdskog konja. Organizatori simpozija su

NAŠI DANI

Vedad Ibišević obradovao mališane u rodnoj Vlasenici

Vlasenica/Milići, 22. 5.2020.godine -Danas su na području našeg Medžlisa za sve učenike Osnovnih škola (I-IX) podijeljeni Bajramski paketići (220). Uz paketić svako dijete je dobilo novčanu hediju od 100 KM.

NAŠI DANI

Zabranjen rad Centru za obrazovanje iz Sanskoga Mosta

  Centru za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskoga Mosta, koji se nedavno našao u središtu afere nakon što je novinarki Žurnala izdao lažnu diplomu, Ministarstvo obrazovanja Unsko-sanskog Kantona zabranilo je