Proslava Dana državnosti Bosne i Hercegovine u V. Britaniji

Proslava Dana državnosti Bosne i Hercegovine u V. Britaniji

Tokom vikenda Bosanci i Hercegovci iz Derbija, Notinghama, Koventrija, Londona, Hertforda, Gildforda, Volverhamptona i drughi gradova širom Velike Britanije su se okupili u Birminghamu da dostojanstveno proslave Dan državnosti jedne i jedine nam domovine Bosne i Hercegovine.

Ovo je datum koji uvijek simbolizira naše najviše vrijednosti te je potvrđen multietnički karakter i ravnopravnosti svih naših građana. 

I ovog mjeseca novembra, BH UK Network je sa svojim članicama organizovao manifestaciju  posvećenu obilježavanju Dana državnosti Bosne i Hercegovine.  Ovogodišnja manigestacija otpočeta je sa himnom. U ime domaćina, publici su se obratili dr Anes Cerić i Zaim Pašić, sa toplim riječima dobrodošlice i najavili obraćanje Jasmine Sarajlić, Ministar Savjetnik ispred  ambasade Bosne i Hercegovine u Ujedinjenom Kraljevstvu. Program je vodio i svojim pjesničkim jezikom prisutne  pozdravio čuveni mostarac krajiških korijena, naš dragi Mišo Marić, koji je nadahnuto govorio o BiH, njenom prazniku i prelijepoj djeci kojom je bio okružen.

Upriličen je skroman kulturno-zabavni program od strane učenika bosansmohercegovačkih dopunskih škola Birmingham i Coventry. Učenici su se zajedno sa svojim nastavnicima potrudili da svojim recitacijama i pjesmama uveličaju za nas značajan dan.

Prisutni su imali priliku uživati u njihovim raznovrsnim izvedbama na bosanskom jeziku. Nakon toga Emir Bolić, nastavnik BH dopunske škole u Birminghamu podijelio je uvjerenja učenicima bh.dopunske škole Birmingham te svjedočanstva  i  nagrade učenicima koji su završili osnovno obrazovanje u bh.dopunskim školama Birmingham i Coventry. 

Delegati BH UK Networka su iskoristili priliku i uručili nagrade bh.građanima za  dvadesetpetogodišnji doprinos u očuvanju bosansko-hercegovačke kulture .  Program su završili sa nastupom folklorne grupe “ Mladost Bosne”, iz Birminghama koja je ponovo oduševila sve prisutne. Odjeveni u narodne nošnje su spletom igara uljepšali program, pod budnim okom koreografa  Fahire Hasedžić, a mnogobrojna publika ih je nesebično nagrađivala aplauzom. 

Za nastavak dobrog raspoloženja pobrinuli su se specijalni gosti MIšo i Mile  iz kultne grupe Mostar Sevdah Reunion i već uveliko poznat Sefer Haskić. Hvala na izvanrednim muzičkim izvedbama i odličnoj atmosferi.  Druženje se nastavilo do kasno u noć, sa prijateljima, porodicom i poznanicima. 

Poštovani prijatelji, dragi Bosanci i Hercegovci, 

Sretan Dan državnosti Bosne i Hercegovine, poručuju iz BH UK Network

Intenzivne diplomatske aktivnosti između dvije države

Između Bosne i Hercegovine i V. Britanije, odnosno UK, pušu neki novi vjetrovi saradnje. UK ambasador u Sarajevu Matt Field istakao je u svojoj objavi na Twitteru prilično ispunjenu sedmicu po pitanju odnosa dvije države.

Od ministarskih posjeta i sastanaka, rasprave o našoj zemlji u parlamentu svoje zemlje…

Nema sumnje da veliku zahvalnost za probuđeni interes u toj državi prema Bosni i Hercegovini dugujemo našoj Arminki Helić, poslanici u britanskom parlamentu.

(MiruhBosne/BH UK Network)

Previous Dva genocidna projekta se dogovaraju oko toga kako će se genocid u budućnosti tretirati
Next Suljagić: Trenutna situacija je prilika da hrabro i artikulisano iznesemo svoju viziju Bosne i Hercegovine

You might also like

NAŠI DANI

Alija Izetbegović je na prvom mjestu bio intelektualac i mislilac. Bio je čovjek snažnog i slobodnog duha

Alija Izetbegović nije bio samo političar i državnik, bio je pravnik, lider, mislilac, pisac i strastveni čitalac knjiga, kazala je za Preporod.info njegova unuka Nađa Berberović-Dizdarević i aktuelna direktorica Muzeja Alija izetbegović u

NAŠI DANI

Vlada smijenila Terzića sa pozicije direktora Autocesta FBiH, Voloder novi direktor

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine na današnjoj je sjednici u Mostaru smijenila Adnana Terzića sa mjesta direktora Autocesta FBiH, pišu Vijesti.ba. Na tu poziciju Vlada je imenovala Elmedina Volodera. Terzić

NAŠI DANI

Sejdić: Rješenje svih problema je građanska Bosna i Hercegovina

Predsjednik udruženja Kali Sara – Romski informativni centar Dervo Sejdić saopćio je danas da je rješenje političke krize u BiH za sve građane Bosne i Hercegovine, bez obzira na političku,