Proslava Dana nezavisnosti u V. Britaniji

Proslava Dana nezavisnosti u V. Britaniji

Zgrada Ambasade Bosne i Hercegovine u Londonu bila je premala da primi veliki broj gostiju koji su došli iz raznih krajeva Ujedinjenog Kraljevstva da zajedno proslave Dan nezavisnosti naše domovine.

BH UK Network je u suradnji sa Ambasadom Bosne i Hercegovine u Velikoj Britaniji i svojim članicama, BH udruženjima u UK, organizovao svečani program povodom proslave Dana nezavisnosti BiH. U programu  su učestvovali učenici koji pohađaju bh.dopunske škole u Velikoj Britaniji (škole Birmingham, Coventry, Victoria London i Hertfordshire) i KUD Mladost Bosne iz Birmingama.

Iako kilometrima udaljeni od svoje matične zemlje, građani BiH koji žive i rade u Velikoj Britaniji okupili su se da proslave ovaj značajan datum za našu domovinu, Bosnu i Hercegovinu. Ova prilika je bila posebna za sve , naročito najmlađe, budući da je program održan u prostorijama BiH Ambasade u Londonu. Prisutni su imali priliku upoznati se sa našim Ambasadorom, njegovom ekselencijom Vanjom Filipović i drugim osobljem.  Za mnoge mališane ovo je ujedno bila i prva prilika da posjete našu Ambasadu.

Nakon izvedbe himne u pratnji gitare Hanne Jalisi, bivše učenice bh.dopunske škole Victoria, prisutne je pozdravio ambassador Bosne I Hercegovine u Velikoj Britaniji, njegova ekselencija  Vanja Filipović. Ambasador Filipović je poželio dobrodošlicu u ambasadu BiH svim nastavnicima/volonterima dopunskih bh. škola, učenicima, roditeljima i organizatorima iz BH UK Networka. Istakao je da ga izuzetno raduje činjenica da se nove, mlade generacije upoznavaju sa jezikom, kulturom i tradicijom Bosne i Hercegovine, a to znači i obilježavanjem jednog od najvažnijih datuma u istoriji naše zemlje, Dana nezavisnosti.

Izrazivši zadovoljstvo što vidi veliki broj prisutnih bosanaca i hercegovaca u prostorijama BiH Ambasade u Velikoj Britaniji, publici se obratio i predsjednik BH UK Networka, Zaim Pašić. “Bosna i Hercegovina ima svoje praznike, ali Dan nezavisnosti  je poseban zbog istine da je  BiH nastavila svoj kontinuitet nezavisnosti koji je imala od Kulina Bana. Danas u ambasadi Bosne i Hercegovine je radost vidjeti najmlađe bosance i hercegovce kako vole svoju domovinu. Danas su upravo oni u centru pažnje svojim nastupom. Hvala NJ.E. Vanji Filipoviću koji je podržao ovu manifestaciju i sve naše zajednice. Želim se zahvaliti roditeljima i učiteljima koji zajedno kroz dopunske škole čuvaju i njeguju osnovu  kulture naše domovine.”, rekao je gospodin Pašić.

Nakon pozdravnih govora uslijedilo je predstavljanje bh.dopunskih škola Birmingham, Coventry , Victoria i Hertfordshire. Najinteresantniji kao i uvijek bili su upravo učenici koji su još jednom pokazali da rad sa učiteljima i volonterima uveliko doprinosi očuvanju i promovisanju našeg kulturnog identiteta i maternjeg jezika. Sa izuzetno bogatim programom od recitacija (Šta znam o domovini, Bosna žubori, Bosanski Trkači…), pjesama (Računajte na nas, Nema svijeta ni planete, Draga moja BiH, Kad bi svi ljudi na svijetu, Bosna, Bosna, Bosna…) do drame (Bosna, On meni nema Bosne..), izmamili su osmijehe i aplauz publike. Posebnu pažnju je izazvao nastup “prvačića” bh dopunske škole Birmingham Noush. Ovom prilikom otpjevala je pjesmu od Alena Islamovića “Srce od Bosne”. U septembru se upisala u bh.dopunsku školu u Birmingamu kako bi naučila bosanski jezik. Noush je 36-godišnja pravnica koja radi doktorat na temu kako su bosanke, koje su bile žrtve seksualnog nasilja tokom rata u Bosni i Hercegovini, ispričale svoje priče kroz različite procese tranzicijske pravde – Haški tribunal, Ženski sud i memorijalne događaje. Azra Bašić, učiteljica u bh.dopunskim školama, prisutnima se obratila izvedbom svoje divne sevdalinke. KUD Mladost Bosne je imalo još jednom priliku pokazati svoje umijeće, koji su pod budnim okom Fahire Hasedžić uz malo muzike i plesa definitivno obradovali prisutne.

Prvi mart, Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine se smatra jednim od najznačajnijih datuma u modernoj historiji BiH. Punoljetni građani Socijalističke republike Bosne i Hercegovine glasali su o nezavisnosti Bosne i Hercegovine na referendumu koji je održan 29. februara i 1. marta 1992. godine. Referendumsko pitanje je glasilo: Jeste li za suverenu i nezavisnu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana, naroda BiH – Muslimana, Srba, Hrvata i pripadnika drugih naroda koji u njoj žive? Referendumu je pristupilo ukupno 2.073.568 glasača što je predstavljalo izlaznost od 63,6%. Od ukupno izašlih na glasanje njih 99,7% je glasalo za nezavisnost, a 0,3% protiv te odluke. Rezultati referenduma su prihvaćeni 6. marta iste godine u Parlamentu Bosne i Hercegovine.

Svim građanima Bosne i Hercegovine čestitamo Dan nezavisnosti jedne i jedine nam domovine, poručuju iz BH UK Network.

Previous Liga nacija: Zmajevi s Italijom, Holandijom i Poljskom
Next U Živinicama otvoren terminal tečnih naftnih derivata

You might also like

NAŠI DANI

Sjećanje na zločin u Sanskom Mostu: Dok je gubio na ratištu, Arkan se svetio nad civilima

Na lokalitetu gdje se nalazila masovna grobnica u selu Sasina, nekoliko kilometara od Sanskog Mosta, u utorak je obilježena 26. godišnjica zločina nad 65 Bošnjaka i Hrvata iz Sanskog Mosta.

NAŠI DANI

Obilježavanje 23. rođendana Armije RBiH u Mostaru

Koordinacija temeljnih boračkih udruženja HNK-a organizuje povodom 23. godišnjice formiranja Armije RBiH prigodan program na prostoru grada Mostara, prenosi novinska agencija Patria.  Program počinje 14. aprila u 12 sati na Šehitlucima

NAŠI LJUDI

St. Louis: Bosanci se bolje snašli od Amerikanaca

Izbjeglice i migranti u tom dijelu SAD-a zarađuju u prosjeku 83.000 dolara godišnje, 25 posto više od rođenih Amerikanaca. “Amerika je uvijek u problemima kada je riječ o imigraciji”, kazala