Prostitucija podiže BDP u Srbiji

Prostitucija podiže BDP u Srbiji

Mnoge je iznenadila vijest da prostitucija učestvuje u BDP-u Srbije približno kao proizvodnja namještaja ili računara, elektronskih i optičkih proizvoda – navode beogradski mediji.

Kako se došlo do ovih podataka pokušali su da objasne Dragan Popović iz Republičkog zavoda za statistiku i Kristina Ferari, aktivistkinja za prava seksualnih radnica.

“Cijela ta priča nije do juče. Prvi eksperimentalni obračuni su rađeni još prije 15 godina”, napomenuo je Popović za TV Prva.

Prema njegovim riječima, obaveza uključivanja ovih djelatnosti u zvaničnu statistiku zasniva se na tome što one, iako ilegalne, ipak predstavljaju ekonomske aktivnosti.

“Ispunjavaju preduslov dobrovoljnog stupanja obje strane u transakciju”, pojasnio je on.

Podaci se, dodao je, prikupljaju od Ministarstva unutrašnjih poslova, specijalizovanih zdravstvenih institucija, ali i sa interneta i od drugih izvora.

Kako je Ferari poručila gostujući na TV Prva, zalaže se za dekriminalizaciju prostitucije.

“To podrazumijeva brisanje tog prekršajnog člana koji postoji. Tada bi važili zakoni kao za sva druga zanimanja”, kazala je.

Dekriminalizacija, tvrdi, nije isto što i legalizacija, za koju je rekla da se ne zna šta bi ona uopšte predstavljala u slučaju prostitucije.

“Naučeni smo iz primjera iz Evropske unije da legalizacija nije naivna i da se može zloupotrebiti”, ocijenila je Ferari.

Prema nekim računicama, prostitutke rade 220 dana godišnje i zarađuju 156 eura dnevno.

“Radnici zarađuju od 20 do 150, 300 eura dnevno, to je jako nepredvidivo”, objasnila je sagovornica TV Prva.

Popović je naglasio da postoje i različite vrste ovakvih usluga – agencijska ili hotelska prostitucija, ulična i elitna.

Previous Bošnjački institut iduće godine obilježava tri značajne godišnjice (VIDEO)
Next Mjere o nošenju maski i zabrani kretanja predstavljaju kršenje ljudskih prava

You might also like

NAŠI DANI

Protest žrtava zbog ‘Dana ruskih dobrovoljaca’ u Višegradu (Video)

Zatraženo od Tužilaštva Bosne i Hercegovine da zabrani skup, zbog izazivanja nacionalne, vjerske i rasne mržnje, razdora i netrpeljivosti. U Višegradu, na istoku Bosne i Hercegovine, u ponedjeljak je obilježen

OTPOR BOSNE

Goražde: U okviru manifestacije „Dani otpora“ otvoreno Centralno spomen obilježja poginulim braniocima

Polaganjem cvijeća i učenjem fatihe na šehidskom mezarju „Kolijevke” i Spomen obilježju ubijenoj i nastradaloj djeci 1992. – 1995., danas je počela tradicionalna Manifestacija „Dani otpora“. 4. (četvrtog) maja 1992.

NAŠI DANI

Sutra dan žalosti u Bosni i Hercegovini povodom smrti osmero mladih u Posušju

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na današnjoj telefonskoj sjednici donijelo je Odluku da se subota, 2. januar 2021. godine, proglasi Danom žalosti u Bosni i Hercegovini, zbog tragedije koja se