Protest ispred OHR-a: “Genocid ne smije biti osnova nove karte Evrope”

Protest ispred OHR-a: “Genocid ne smije biti osnova nove karte Evrope”

Stotine građana okupili su se ispred zgrade Ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR) u Sarajevu izražavajući na ovaj način nezadovoljstvo aktuelnom političkom situacijom u zemlji.

Protest u Sarajevu je organizovala neformalna grupa građana “Restart”, a održavaju se u isto vrijeme kada i protesti u drugim gradovima u Evropi. U Bosni i Hercegovini je organizovan u Sarajevu i Tuzli.

Okupljeni u Sarajevu su nosili i transparente na kojima je pisalo: “Koncept etničkih teritorija, nagrada za genocid i etničko čišćenje”, “Genocid ne smije biti osnova nove karte Evrope”, “Negiranje genocida nije sloboda govora”, “Hoćemo u Evropu, nećemo u Rusiju”.

Organizatori su naveli da će danas uručiti zahtjeve koje su pripremili danas okupljeni građani u Sarajevu ali i one koji su napisali bh. građani koji jučer i danas protestuju širom svijeta.

Među zahtjevima grupe građana “Restart” je da građani zahtijevaju odlučne mjere Ujedinjenih nacija, NATO saveza i Evropske unije u očuvanju mira i stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

“Građani zahtjevaju implementaciju presuda Evropskog suda za ljudska prava i obustavljanje svih pregovora koji imaju za cilj očuvanje postojećeg stanja u BiH i produbljivanje višedecenijske diskriminacije i vladavine etnokratije”, navedeno je u zahtjevima.

Građani zahtijevaju od PIC-a da daju bezrezervnu podršku visokom predstavniku za korištenje bonskih ovlasti u Bosni i Hercegovini, za potpunu vladavinu prava;

Zahtijevaju i da visoki predstavnik odmah naloži prekid blokade držanih institucija (odnosno zaustavi primanja onih koji blokiraju) i da odmah poništi sve odluke Narodne skupštine RS o tzv. povratu nadležnosti.

Među zahtjevima je i da građani zahtijevaju bezuslovnu primjenu odredbi o zabrani negiranja genocida i eliminiranju efekata genocida u skladu sa UN rezolucijom.

Građani Bosne i Hercegovine u inostranstvu s intezivnom pažnjom i zabrinutošću prate aktuelnu političku krizu u zemlji koja prijeti da ponovo kreira duboke podjele i rezultira potencijalnim sukobima.

To ih je potaknulo da danas u Briselu održe masovne proteste kako bi ukazali međunarodnim zvaničnicima, kao i svjetskoj javnosti, da je važno zaustaviti na vrijeme sve secesionističke i antiustavne aktivnosti koje provode vlasti entiteta RS i zadržati mir u zemlji.

Image

Protesti u Briselu održavaju se na Trgu Schuman – unutar kruga zgrada institucija Evropske unije, a organizuje ih grupa građana okupljena u Organizacioni odbor protesta, u saradnji s udruženjem bh. građana u Nizozemskoj “Platforma za BiH”.

Istaknuta je i zastava Bosne i Hercegovine i transparenti na kojima piše “Together we are Bosnia”.

Pročitano je i pismo koje će biti uručeno najvažnijim evropskim dužnosnicima. Pismo će također biti poslano američkom predsjedniku i nekolicini drugih svjetskih čelnika, uključujući premijere Velike Britanije, Francuske i Njemačke.

Nakon skupa, ispred organizatora i svih učesnika bit će upućeno i pismo podrške Tužilaštvu BiH sa zahtjevom da se krivično procesuiraju sve stranke i pojedinci koji krše zakone i vladavinu prava u Bosni i Hercegovini.

Pored Belgije, protesti se danas, kako su organizatori najavili, održavaju u Norveškoj, Austriji, Švedskoj, Italiji i drugim zemljama.

Izvor: AA

Previous Poruke s protesta u Ženevi i Parizu: Svi smo spremni stati u odbranu suvereniteta i jedinstva Bosne i Hercegovine!
Next Protesti u Tuzli: Nećemo podjele, hoćemo normalnu državu

You might also like

NAŠI DANI

OHR Dejtonom i Ustavom korak po korak raskrinkava Dodika

Ususret godišnjici parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ali i Danu državnosti – država Bosna i Hercegovina između napretka i potpunog sunovrata. Na sceni su blokada državnih institucija, negiranje države i njenih

NAŠI DANI

Beograd: Vučić kazao da razumije frustraciju Dodika, ali Srbija mora da bude oprezna

Nakon što je još jednom javno ispoljio nevjerovatnu mržnju prema državi Bosni i Hercegovini i bošnjačkom narodu, Milorad Dodik otišao je, po ko zna koji put, po pamet u drugu

NAŠI DANI

Vjenčajte se na predivnoj tvrđavi Stari grad: Poziv parovima iz cijele Bosne i Hercegovine

  U okviru obilježavanja jedne od najsadržajnijih kulturno-zabavnih i sportskih travničkih manifestacija “Dan općine Travnik“, već je uveliko postala praksa da se kraj mjeseca marta okruni vjenčanjem. Stoga iz Općine