Protest sindikata: Zahtjev za minimalnom platom od 1.000 KM

Protest sindikata: Zahtjev za minimalnom platom od 1.000 KM

U četvrtak je u Sarajevu održan protest Saveza samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine, javlja AA.

Protest je počeo ispred sjedišta Udruženja poslodavaca FBiH, nakon čega su se učesnici zaustavili ispred Parlamenta, a potom se uputili prema Vladi FBiH.

Zbog poštovanja epidemioloških mjera skupu je prisustvovalo 100 predstavnika SSSBiH iz svih granskih sindikata i djelatnosti.

Okupljeni na protestima tražili su usvajanje Zakona o minimalnoj plati u Federaciji BiH kojim će se garantovati minimalna plata u Federaciji BiH u iznosu od 1.000 KM, kao i izmjene i dopune Zakona o radu u tekstu koji je predložio Savez samostalnih sindikata BiH, a koji su podržale dvije komisije Parlamenta FBiH.

Zatraženo je i da se pristupi, u skladu sa Zakonom o radu, potpisivanju granskih kolektivnih ugovora, uveže radni staž svim radnicima kojima to do sada nije učinjeno i implementira Zakon o zaštiti na radu FBiH i radnicima osiguraju sigurna i bezbjedna radna mjesta.

Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH, kazao je kako je problem nepostojanje minimalne plate u FBiH.

“Jedino u Federaciji nije definisana, u svim zemljama Evrope jeste. Mi tražimo 1.000 KM. Pokušava nam se podvaliti priča o 600 KM. Ovi ljudi šalju jasnu poruku i Vladi i poslodavcima ‘nek njihova djeca rade za 600 KM, mi hoćemo 1.000 KM'”, rekao je Šatorović.

Dodao je kako građani, članovi sindikata traže minimalnu platu od 1.000 KM i istrajat će na tome.

“Mi ovdje imamo tačno 100 ljudi, u skladu s epidemiološkim mjerama. Došli su iz svih dijelova Federacije BiH, svih grana i djelatnosti, čak i onih sindikata čiji su predstavnici potpisali platformu, sramnu platformu o nenapadanju, platformu kojom ne smiju iskazati bilo kakav zahtjev dok im poslodavac ne odobri da je taj zahtjev ispravan”, rekao je Šatorović.

Šatorović je kazao kako podržavaju poslodavce koji implementiraju plate od 1.000 KM i podržavaju poštene poslodavce koji razumiju potrebe i interese radnika.

Previous Otvaranje označenih ruta i promocija projekta Trebević Outdoor Route
Next Vlada Kantona Sarajevo osigurala 400.000 maraka za turiste iz Srbije

You might also like

NAŠI DANI

Glavni grad Bosne i Hercegovine istovremeno preplavljen turistima i migrantima

  Park preko puta sarajevske Vijećnice mjesto je privremenog boravka velikog broja migranata iz Sirije, Afganistana, Iraka, Obale Slonovače… Dolaze iz sata u sat i svakim danom sve ih je

NAŠI DANI

Vučić zakukao: Slijedi težak period, tražiće ukidanje RS

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u Raškoj (nedaleko od Novog Pazara) da je došao da sasluša predstavnike Srba na Kosovu o dešavanjima i da se dogovore šta će dalje.

NAŠI DANI

Hrv. narodni sabor i federalizacija: A šta ako Bošnjaci donesu svoju deklaraciju?

I Bošnjaci bi, s punim pravom, mogli tražiti novu međunarodnu konferenciju o Bosni i Hercegovini, predloživši ukidanje kantona, ali i entiteta. Da li bi to drugi prihvatili i ispunili spisak