Protesti mještana Željeznog Polja zbog sječe šume

Protesti mještana Željeznog Polja zbog sječe šume

Protesnim okupljanjem na lokalnom putu mještani Željeznog Polja poslali su poruku nadležnim da neće dozvoliti, kako kažu, nekontrolisanu i, za bezbijednost nekoliko sela, opasnu sječu šume nekoliko privatnih firmi koje su dobile odobrenje za izvoz drveta sa tog područja.

Ono što ih posebno zabrinjava jeste sječa u području vodozahvata zbog čega je posljednjih sedam dana nekoliko sela Željeznog Polja ostalo bez pitke vode, jer je voda zamućena.

Mještani navode i to da se privatne firme ne pridržavaju doznačenih projekata zbog čega traže hitan izlazak nadležnih kantonalnih inspektora na teren.

Posebnu zabrinutost kod mještana deset sela Željeznog Polja izaziva činjenica da je to područje prije sedam godina pretrpjelo velika oštećenja zbog pojave klizišta koja su, između ostalog, uzrokovana nekontrolisanom sječom šume. Proteste će nastaviti i u narednim danima, odnosno, kako navode, sve do prestanka sječe šume na području Željeznog Polja.

Foto: Harun Bošnjak/BHRT

Previous Septembarski dani slobode u Bosanskoj Krupi
Next Preminuo Rizvan Halilović, bio posvećen očuvanju historijskih vrijednosti naše zemlje

You might also like

NAŠI DANI

Ilidža: Tramvajem do Hrasnice pa žičarom na Igman – san koji postaje stvarnost?

Jedan od najvećih kapitalnih projekata u historiji Općine Ilidža izgradnja tramvaj pruge Ilidža–Hrasnica uskoro počinje realizaciju. Pojas prema Butmirskoj cesti i dio koji vodi prema Hrasnici se “čuvao” jer se

NAŠI DANI

Zukić prvostepeno osuđen na tri godine zatvora, Sarajlić oslobođen optužbi

Općinski sud u Sarajevu danas je izrekao prvostepene presude na suđenju za zloupotrebu položaja pri zapošljavanju u javnim preduzećima bivšim visokim funkcionerima u predmetu “Bosna”. Amir Zukić je prvostepenom presudom

NAŠI DANI

‘Od Bošnjaka nikome ne prijeti opasnost, ali se svakodnevno prijeti Bošnjacima i Bosni i Hercegovini’

-Moja izjava da ćemo imati odgovor i za najgore scenarije i da smo se „prebrojali“, izazvala je bujicu pretjeranih reakcija, uz „zgražavanje“ i tvrdnju da je riječ o „ratnohuškačkoj izjavi“.