Protesti pred ambasadom Srbije 09.01.2022.

Protesti pred ambasadom Srbije 09.01.2022.

POZIV SVIM GRAĐANIMA, PATRIOTIMA BiH.UPOZORIMO SRBIJU ZBOG RUŠENJA MIRA U BiH!!Ambasada Republike Srbije, Obala Maka Dizdara 3a, Sarajevo u nedjelju 09.01.2022 od 12 do 14 sati – stoji u pozivu Bošnjačkog pokreta.

Zahtjevi građana BiH ambasadi Republike Srbije:

1. Da državni organi R. Srbije priznaju počinjeni genocid nad Bošnjacima u širem regionu Srebrenice u skladu sa presudama Međunarodnog Suda pravde u Hagu i Haškog tribunala.

2. U cilju stvaranja i održavanja dobrosusjedskih odnosa i bilateralne saradnje sa državom Bosnom i Hercegovinom građani pozivaju zvaničnike Republike Srbije da prilikom posjeta Bosni i Hercegovini ne zaobilaze diplomatski protokol te da ne učestvuju u protuustavnim obilježavanjima tzv. Dana RS 9. januara, čak ni kao krsne slave RS-a.

3. Da R. Srbija obustavi nametanje svog obrazovnog programa u predškolskom i školskim ustanovama na teritoriji entiteta RS, jer time krše Ustav BiH i Okvirni Zakon o obrazovanju BiH (Sl.glasnik 18/2003 i 88/2007). Ne postoji država koja bi dozvolila da joj druga država obrazuje građane, posebno u oblastima historije.

4. Da R. Srbija izmiri svoja dugovanja prema državi BiH i opštinama Zvornik, Bratunac, Srebrenica i Višegrad, zbog korištenja hidropotencijala rijeke Drine.

5. Da R. Srbija obustavi dalju dogradnju hidrocentrala na Drini i izgradnju novih do potpisivanje Sporazuma o međudržavnim granicama BiH i Srbije ili odobrenja institucija države BiH. Republika Srbija ne može sklapati bilo kakve sporazume sa entitetom o korištenju hidropotencijala i ostalih prirodnih bogatstava države Bosne i Hercegovine, u protivnom bi se mogla suočiti sa tužbama pred međunarodnim sudovima.

Uslovi za učešće:

1. zbog epidemioloških mjera, građani su dužni koristiti masku i zaštititi druge učesnike, te držati odstojanje.

2. nema stranačkih obilježja. Svi koji budu opremljeni stranačkim majicama, zastavama i ostalim rekvizitama bit će uklonjeni sa skupa. To ne znači da građani koji su članovi stranaka nisu pozvani.

3. uvrjedljiv sadržaj na transparentima nije dozvoljen i takvi će također biti uklonjeni.

4. veći organizovani dolazak mora biti najavljen organizatoru.

Protesti su najavljeni i prijavljeni MUP-u, Hitnoj pomoći i Vatrogasnoj sluzbi.Izađimo i dostojanstveno u miru izrazimo svoje stavove predstavnicima susjedne države, odnosno zahtjevajmo da se čuje i glas građana, a sve u cilju dobrosusjedskih odnosa. Kao i na ostalim protestima očekujemo da budemo primljeni na razgovor o našim zahtjevima.

Previous Mostarskim pravoslavcima vraćene dvije ikone spašene iz Sabornog hrama
Next Zeničani održali skup podrške za domovinu Bosnu i Hercegovinu

You might also like

NAŠI DANI

Eli Tauber o Čovićevom pijetetu žrtvama Holokausta: Neka prvo ukine ulice ustaških ideologa

  Svima kao opomena – da se više nikad ne ponovi, napisao je na Twitteru predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, uz fotografiju Zagrebačke katedrale koja je porukama mira obilježila 27.

NAŠI DANI

Kreševo – pomjereni stećci iz nekropole, radove nadzirao student

Pet stećaka pomjereno je i izmješteno iz nekropole na lokalitetu Polje, u općini Kreševo, tokom građevinskih radova na lokaciji na kojoj je planirana izgradnja policijske stanice, kazao je Feni voditelj

NAŠI DANI

Sarajevo: Biciklistički saobraćaj sve popularniji

  Iako je u glavnom gradu Bosne i Hercegovine zadnjih godina pojačana svijest o korištenju bicikla kao sve poželjnijeg, zdravijeg, praktičnijeg i jeftinijeg načina prevoza, Sarajlije se suočavaju sa problemom