Protestna šetnja zbog optuživanja heroja i neprocesuiranja ratnih zločina u i oko Goražda od 1992. do 1995. godine

Protestna šetnja zbog optuživanja heroja i neprocesuiranja ratnih zločina u i oko Goražda od 1992. do 1995. godine

U Goraždu je jučer održana protestna šetnja zbog optuživanja heroja Goražda i neprocesuiranja ratnih zločinaca u i oko Goražda od 1992. do 1995. godine, a u organizacijiboračkih udruženja Bosansko-podrinjskog kantona Goražde i Fondacije “Istina za Goražde”.

– Danas smo došli, prije svega, da još jednom pokažemo neprijatelju koliko smo jedinstveni, šta nam je cilj, i šta imamo za nijet u narednom periodu.

Ovo je naš grad, naša zemlja, mi ne idemo preko Drine.

Mi hoćemo da pružimo ruku onima koji žele sa nama da žive, mi ćemo ovdje opstati i ostati dok je vijeka i dunjaluka. Nismo se bojali nikada  srpskog agresora. Mi preko Drine nikada nismo išli da otimamo i rušimo, mi smo samo uvijek branili svoje i borili se za istinu o agresiji – kazao je predsjednik Fondacije “Istina za Goražde” Kasim Brdar.

Šetnja je organizirana od Trga branilaca grada, do gradske dvorane Mirsad Hurić.

– Prije svega želim da zahvalim svima koji su došli da nas danas podrže. Ja sam majka poginulog sina, i ovdje sam danas samo da pitam ko je ubio moje dijete, i još 148 djece, te ko je proizveo ovoliki broj invalida u našem gradu Goraždu? Ja sam davala izjave mnogo puta, ti dokumenti stoje u laticama, još nikada se nije otkrilo ko je kriv za to. Još jednom ću da ih pita, ko je ubio moje dijete, ni krivo ni dužno – poručila je Mirsada Čaušević, majka ubijenog djeteta tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Ranije jutros je položeno cvijeće na mezarju Kolijevke i spomen-obilježju djeci Goražda. Udruženje za kreativni razvoj “Djeca Evrope” i “Sunčani razred” organizovali su performans u kojem je veliki hor sa više od 100 učesnika pjevao nezvaničnu himnu ovog grada “Snivaj Goražde”.

Učesnici današnjeg protesta položili cvijeće i odali počast na spomen-obilježjima poginulim pripadnicima policije, ubijenoj djeci i poginulim braniocima Goražda, a potom produžili ka spomen-obilježju u naselju Lozje.

– Sjećanja su bolna i živa još uvijek, bez obzira na vrijeme koje je prošlo, nažalost sada su još gora.

Zašto još niko nije odgovarao za zločine u Goraždu i oko njega, još nikoga nemamo procesuiranog za to.

Danas mi je još teže kad vidim da naše borce, koji nisu napadali, već samo branili sebe i svoj grad, evo nažalost ih procesuiramo i optužujemo, a naše komšije uživaju u susjednoj državi Srbiji – kazao je Emir Čengić, jedan od svjedoka zločina u naselju Lozje

Ovom protestnom skupu prisustvovali su patriote, branitelji i njihove porodice, odlučno i organizirano su stali u odbranu heroja, te zatražili od patriotskih orijentiranih političkih predstavnika na svim novima vlasti u našoj zemlji, ali i svih onih koji su u mogućnosti, da, onoliko koliko mogu, učine, kako bi se trajno zaustavio progon svih onih koji su se samo branili.

Izvor: Preporod.info

Previous „To su oni koji majku heroja Safeta Zajke smatraju seljankom.. Jasno je da se njih Gradačac ne tiče, to je negdje tamo u Trinidadu i Tobagu”
Next Diplomatska karijera Ivana Ive Andrića u Hitlerovom nacističkom Trećem Rajhu 1939. godine

You might also like

NAŠI DANI

Najava smjena Kurta i Hadžihafizbegovića uzburkala i kulturu i politiku

Burna je sedmica bila na kulturno-političkoj pozornici u Kantonu Sarajevo. Regionalni i svjetski produkcijski napredak SARTR-a i pozicija Kamernog teatra 55, kao jednog od najboljih na Balkanu, proslavljeni su negativnom

NAŠI DANI

Evropska komisija pokrenula proceduru oduzimanja sredstava Mađarskoj zbog korupcije

 Evropska komisija pokrenula je u utorak nikad korišteni postupak protiv Mađarske koji bi mogao dovesti do toga da se mađarskoj vladi oduzme sredstva EU-a zbog nedovoljne borbe protiv korupcije i

NAŠI DANI

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Dodika

Sud Bosne i Hercegovine potvrdio je optužnicu protiv predsjednika Bosanskohercegovačkog entiteta Republika srpska Milorada Dodika i v.d. direktora službenog glasnika Rs-a Miloša Lučića.  Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je 11. augusta